Maminka.czEndometrióza

V léčbě endometriózy může pomoci tradiční čínská medicína i cvičení Mohendžodáro

Endometrióza patří mezi nejčastější gynekologická onemocnění. Příčinou potíží je rozptýlení děložní sliznice po dutině břišní a vnitřních orgánech. Ostrůvky děložní sliznice se pak nacházejí – jednoduše řečeno – v místech, kde nemají co dělat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak se endometrióza projevuje?

Endometrióza se projevuje opakující se různě intenzívní bolestí břicha v oblasti podbřišku a postihuje nejčastěji mladé ženy a dívky. „Příčinou potíží je přítomnost ostrůvků děložní sliznice – endometria – v místech, kde se fyziologicky nevyskytuje.

Nejčastějším místem, kde se ložiska endometriózy nacházejí, jsou vaječníky,  pobřišnice, vejcovody, děložní svalovina, okolí dělohy či přepážka mezi pochvou a konečníkem.

Obecně lze ale říci, že endometriózní ložiska mohou být prakticky kdekoli, i v močovém měchýři, na játrech či dalších místech. Předpokladem vzniku endometriózy je zpravidla fertilní věk, kdy žena menstruuje,“ vysvětlila úvodem MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D., ředitelka Sanatoria Repromeda.  

Pokud dojde k uchycení endometria v dutině břišní, sliznice začne žít svým vlastním životem. „Podle místa uchycení sliznice dělíme endometriózu na několik typů. To, co mají všechny typy společné, je, že sliznice podléhá hormonálním změnám a kopíruje menstruační cyklus ženy. To znamená, že sliznice mění svou strukturu a podléhá cyklickým změnám. Dopad na reprodukční zdraví ženy může být rozdílný a různí se i příznaky a případné další komplikace,“ doplňuje lékařka.

Endometrióza: bolesti při menstruaci a sexu, problémy s otěhotněním. Jak je řešit?

Endometrióza a problémy s otěhotněním

To, co ženu přinutí k návštěvě lékaře nejčastěji, bývá bolest. Ta může trvat několik měsíců i let. Některé ženy bolestmi netrpí a důvodem návštěvy gynekologa může být až problém s otěhotněním.

„Podezření na diagnózu lze někdy vyslovit již na základě běžného gynekologického nebo ultrazvukového vyšetření, ke stanovení přesné diagnózy je ale třeba provést invazivní zákrok, laparoskopii s odběrem materiálu na histologické vyšetření,“ doplňuje lékařka.

Laura Janáčková: Endometrióza negativně ovlivňuje sex

Onemocnění odhalí laparoskopie

Laparoskopie je invazivní vyšetření, během nějž je ženě do dutiny břišní zavedena mikrokamera, díky níž je možné opticky dutinu vyšetřit a případně zrakem ostrůvky endometria odhalit.

Laparoskopie se provádí v celkové anestezii, žena tedy bolest nevnímá. Před zavedením optické sondy je dutina břišní naplněna plynem, který břicho roztáhne, oddálí od sebe jednotlivé orgány a tím zpřehlední celý terén. Optika se zavádí do dutiny břišní drobným vpichem, drobnými řezy mohou být zavedeny i další nástroje. Výkon trvá několik desítek minut a umožní i případné odstranění lézí endometriózy,“ doplňuje lékařka.

Jak se endometrióza léčí

Současná medicína nabízí několik možností terapie endometriózy. Prvním krokem může být podávání léků proti bolesti. Další možností je hormonální léčba, a to v injekční podobě či formě tablet. Tato léčba má vysokou úspěšnost, uvádí se, že až 95 procent žen se setká s pozitivním efektem, ale po vysazení léků dochází velmi často k recidivě.

„Princip hormonální léčby spočívá v zablokování růstu děložní sliznice. To s sebou nese dočasnou zástavu menstruačního cyklu či změny nálad podobné změnám klimakterickým a podobně,“ doplňuje MUDr. Veselá.

„Další metodou je chirurgické snesení lézí, v rámci laparoskopie, jak již bylo řečeno,“ doplňuje lékařka a pokračuje:

„Jsou ale i jiné zajímavé možnosti. Na naší klinice se věnujeme i alternativním metodám léčby a například tradiční čínská medicína má na léčbu endometriózy skutečně velmi pozitivní vliv, je zapotřebí ji užívat několik měsíců, ale u řady žen to funguje a je to navíc bez nežádoucích účinků. Není výjimečné, že se po letech neplodnosti pak ani nedočkaly mimotělního oplození a otěhotněly při tradiční čínské terapii samovolně.“

Alena (37): Endometrióza mi ničí život, ale já jsem se nevzdala

Varovné signály endometriózy

  • Opakující se, dlouhotrvající bolest břicha a podbřišku
  • Bolestivá menstruace
  • Bolest při pohlavním styku
  • Problémy s otěhotněním

Endometrióza po porodu

Porodem bohužel problémy s endometriózou nemusí končit. Porod může způsobit potlačení některých příznaků nemoci, ale nejde o léčbu v pravém slova smyslu. Některým ženám se endometrióza po porodu vrátí a jiným se naopak objeví.

Endometrióza a psychosomatika

Endometrióza je jedním z vůbec nejčastějších gynekologických onemocnění. Postihuje zhruba každou desátou ženou v plodném věku. Na celém světě žije asi 176 milionů žen s touto nemocí a podle odhadů se jen v Česku nemoc týká zhruba 250 tisíc žen.

Jednou z možností, jak zvládat chronické bolesti, jsou bohužel antidepresiva, která vám může předepsat i váš praktický lékař. Tyto léky totiž dokážou nejen léčit projevy deprese, jako jsou pocity smutku, beznaděje a zoufalství, ale také zablokovat neurotransmitery, které do mozku nesou informace o bolesti. Proto vám mohou pomoci lépe snášet bolest, aniž byste musela užívat vysoké dávky analgetik. Užívat antidepresiva rozhodně není vaše prohra a nebudete kvůli tomu za „blázna“.

Ovšem není třeba sáhnout hned po lécích, léčba by měla zohledňovat i psychiku ženy. Někomu může pomoci třeba kineziologie nebo klasická fyzioterapie, cvičení dle Mojžíšové nebo Mohendžodáro, tajemné a uzdravující cvičení pro ženy.  Cvičení Mohendžodáro má řadu léčivých účinků – harmonizuje hormonální systém, ozdravuje oslabené pánevní dno a ženské orgány, posiluje dráhu ledvin, umožňuje zkvalitnit milostný život a navýšit orgasmus ženy.

V neposlední řadě můžete na endometriózu vyzkoušet různé bylinné směsi, čaje nebo tinktury.

Endometrióza a její vliv na psychiku ženy

Je endometrióza dědičná?

Ano, endometrióza je dědičné onemocnění. Pokud endometriózou trpí matka nebo sestra, je velmi vysoká pravděpodobnost, že tímto onemocněním budete postižena i vy.

Témata: Zdraví, Zdraví žen, Fyzioterapie, pomoc, Cvičení, Bolesti břicha, Endometrióza, Hormonální léčba, antidepresiva, Pozitivní efekt, Mimotělní oplození, Kateřina Veselá, LAURA JANÁČKOVÁ, Obec, Přepážka, Sliznice, Psychosomatika, Mojžíš, Uchycení, Histologické vyšetření, Intenzívní bolest, End, Bolest, Dědičné onemocnění, Laparoskopie, Zdraví na Heureka.cz

Video