Maminka.czMaminka v porodnici

Entonox: Jak pomůže od bolestí u porodu, vysvětluje primář hořovické porodnice

Tereza Víchová 16.  3.  2024
Jeho obliba mezi ženami rodičkami stoupá. Co je to přípravek Entonox a na jakém principu funguje? Podívejte se na bonusové video ze seriálu Maminka v porodnici.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Entonox je rajský plyn, který se používá k uvolnění v rámci první doby porodní, je to jedna z možností analgetické podpory," říká Leoš Teslík, primář Porodnice U Sluneční brány Hořovice.

Během porodu se situace může i dramaticky změnit během minut. I žena, která touží po přirozeném porodu bez tišicích prostředků, se může rozhodnout pro farmakologickou úlevu. 

Maminka v Porodnici Hořovice: Jak úspěšně zahájit kojení? Bonding není záruka

"Těch možností je samozřejmě více, během porodu s rodičkou komunikujeme, zjišťujeme, jak kontrakce zvládá, a vše vyhodnocujeme společně," říká primář Teslík.

  • Entonox způsobuje velmi rychlý nástup analgezie (do 3 minut) a současně velmi rychlé odeznění jejího účinku (do 5 minut). 
  • Navozuje analgezii a přináší dále sedativní a anxiolytické účinky. Díky těmto příznivým vlastnostem je Entonox velmi dobře využitelný pro regulaci porodních bolestí, respektive porodního stresu.
  • Entonox je medicinální plyn složený z oxidu dusného a kyslíku v poměru 1:1. Oxid dusný neboli rajský plyn má analgetický účinek vyvolávající euforii a psychický relax.

Díky Entonoxu je podle zkušeností žena při porodu klidnější a více důvěřuje porodníkovi. Psychická pohoda má vliv i na komunikaci a spolupráci při porodu.

Kdy se k podání Entonoxu přistupuje a jaké jsou jeho největší výhody? Podívejte se na video.

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Maminka v porodnici, Porodnice, Nejlepší video, Bolest, kontrakce, rajský plyn, Plyn, Entonox, Primář, Přípravek, Maminka, Rodička, Leoš Teslík