Maminka.czChování a vztahy

Ester: Manželovi rodiče neslaví Vánoce

Martina Machová 10.  12.  2017
Proč nemá babička s dědou doma stromek? Proč k nim Ježíšek nechodí? Proč nepeče babička perníčky? Proč nepřijde na vánoční besídku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sice jsou Češi jedním z nejateističtějších národů v Evropě, přesto na svého Ježíška nedají dopustit. I když většina z nás na své křesťanské kořeny již dávno zapomněla, jsme ochotní zajít na Vánoce na půlnoční mši, vyprávět dětem o narození Ježíška, jít se společně podívat do kostela na jesličky a dodržovat některé vánoční zvyky vycházející z křesťanských tradic.

Podobně je na tom i Ester, která má sice krásné biblické jméno, ale věřící není. Vánoce jsou pro ni svátkem rodiny, pospolitosti, rozzářených dětských očí, vznešených legend a vzpomínek na blízké, kteří už tu nejsou. Ester Vánoce miluje, milují je i její děti – ale tím jejich radostné rodinné sdílení svátečního času končí. Manžel Ester Vánoce kvůli dětem přetrpí, rodiče Ester již nežijí a manželovi rodiče Vánoce z náboženských důvodů neslaví (a to velmi striktně).

Dětem nelžeme. Jak to chodí v rodinách, kde dárky nenosí Ježíšek?

A ty jsi Ježíška někdy viděl, jak nosí dárky?“

Mám dvě děti, dvojvaječná dvojčata – holčičku a kluka. Když byly děti miminka a batolata, moc jsem vztah manželových rodičů k Vánocům neřešila, byla jsem ráda, že vše zvládám; že jsem upekla trochu cukroví, poklidila jsem, koupila dárky, uvařila slavnostní večeři a slastně se zhroutila ke štědrovečerní pohádce.

I přes všechen shon byly Vánoce prodchnuté zvláštní atmosférou a vzpomínkami na mé tragicky zesnulé rodiče. Jenže nyní bude dětem 5 let, kreslí už několikátý dopis Ježíškovi a na Vánoce se moc těší. Manžel tiše trpí a děda s babičkou, kteří bydlí ve vedlejším domě, vše doslova sabotují. „A ty jsi Ježíška někdy viděl, jak nosí dárky? Jak vypadá? A proč za tebou chodí jen o Vánocích, ty jsi hodný jen v zimě?“

S takovými otázkami chodí děti už od poloviny listopadu od prarodičů! Děda a babička nejsou zatvrzelí ateisté, naopak, jsou cizinci žijící v Čechách a jsou velmi nábožensky založení! Bohužel jejich víra Vánoce neuznává. Proč to ale odnášejí děti?!

Strom splněných přání myslí na děti, které to nemají v životě snadné

Pomáhají nám i „škodí“

Manželovi rodiče nám pomáhají, děti hlídají, kdykoliv je o to požádáme, což je vzhledem k mé a manželově náročné práci a mému souběžnému dálkovému studiu neocenitelné – bez nich bychom vše zvládali mnohem hůř.

I proto mám stále obrovské zábrany s nimi o mých výhradách důrazněji mluvit (po dobrém jsem to zkoušela). Navíc jsou oba velmi vzdělaní a dětem se opravdu věnují, kreslí s nimi, čtou, vyrábějí, berou je na dovolené a výlety, povídají si – televize i počítač jsou u nich tabu (což mi zatím vyhovuje).

Jelikož i manžel vyrůstal v podobném duchu (a v jiné zemi), přístup rodičů chápe. On sám však nábožensky založený není, ale kvůli dětem vánoční tradice zachovává. Jednoduše chápe, kolik radosti bychom jim vzali.

Tipy na vánoční dárky pro děti od tří do šesti let. Potěší je kreativní hračky

„Esterko, nebereš si jen jeho, ale celou jeho rodinu!“

Smutné je, že čím jsou děti i prarodiče starší, tím je u nás vánoční čas vyhrocenější. „Proč nemá babička s dědou doma stromek? Proč k nim Ježíšek nechodí, oni nebyli hodní? Proč nepeče babička cukroví? Proč nepřijde na vánoční besídku?“ ptají se vytrvale dvojčata a já vysvětluji, někdy i mlžím a je mi smutno. Děti situaci nerozumí a já ji nechápu lidsky. Nicméně jsem pochopila, proč moje maminka říkávala: „Esterko, nebereš si jen jeho, ale celou jeho rodinu!“

To, že mají manželovi rodiče pichlavé poznámky směrem ke mně, nějak rozdýchám – jsem od přírody kliďas. Ale naprosto nechápu, jak mohou zpochybňovat dětskou víru a sváteční očekávání! To je jejich osobní víra opravdu cennější než láska k vnoučatům?

VIDEO: Vánoce slavných maminek. Která dává "měkké" dárky?

Bez andělů nejsou Vánoce. Vyrobte si je ze šišek, špuntů nebo kolíčků
Tipy na vánoční dárky pro děti od jednoho roku do tří let
Rodiče často dětem nakoupí na Vánoce dárky, které si ještě ani nestačí přát
Témata: Vaše příběhy, Chování a vztahy, Rodiče, Vánoce, Děti, Ježíšek, Vánoční tradice, Vánoční zvyk, Víra, Slavná maminka, Děda, Dítě starý, Vánoční čas, Slavnostní večeře, Van, Celá rodina, Jesličky, Čechy, Sváteční čas, Přístup rodičů, Manžel, Babička, Náročná práce, Besídka, Dárek