Maminka.czZdraví

Eva: Ze slepáku se vyklubaly ovulační bolesti

Martina Machová 30.  6.  2016
Eva žila několik týdnů v domnění, že má chronický zánět apendixu a operace ji nemine. Ze zánětu slepého střeva se však nakonec vyklubaly ovulační bolesti!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Už je to zhruba rok, co jsem celých šest měsíců opakovaně prožívala velmi urputné bolesti v podbřišku. Bolest byla silná, až mi bylo slabo a nevolno, pocity se vlastně docela podobaly porodním bolestem. Vše začalo, když bylo dceři půl roku, přestala být plně kojená a já začala opět menstruovat – to jsem si ale dala do souvislostí až později.

Když jsem poprvé ony úporné bolesti zažila, myslela jsem, že pojedeme s manželem na pohotovost. Nicméně bolesti přišly a odešly během půl dne, a tak jsem je zařadila do škatulky „něco špatného si snědla, něco ti nesedlo“.

Jenže když se celá anabáze opakovala už potřetí, na pohotovost jsem nakonec odjela. Bála jsem se zánětu slepého střeva. Lékař mě vyzpovídal, prohmatal a prohnal několika vyšetřeními a odběry, ale nic se nenašlo. Se zprávou mě poslal k mému lékaři a ten zkonstatoval, že by mohlo jít o chronický zánět slepého střeva a odeslal mě na další vyšetření. Mezitím se situace opět zopakovala. Měla jsem strach.

Pomohl internet

Pochopitelně jsem se celou dobu pídila po tom, co by mě mohlo trápit, a tak. Na internetu jsem narazila jna článek o ovulačních bolestech a začala pátrat v kalendáři. Sedělo to naprosto přesně! Vše jsem pochopitelně konzultovala s mou gynekoložkou, ta mi potvrdila, že ve výjimečných případech jsou takto silné bolesti možné.

Ovulační bolesti, znáte je také?

Nicméně mě nepotěšila sdělením, že ovulační bolesti nelze léčit. Je možné je řešit pouze prášky na bolest nebo antikoncepcí. Nakonec nic z toho nebylo třeba! K dceřiným prvním narozeninám jsem dostala dárek – ovulace proběhla bez bolestí! Od té doby už mě žádné bolesti netrápily. Nikdy bych nevěřila, že ovulační bolesti mohou být tak silné!“ (Eva)

Ovulace s legrací i bez legrace

Ovulaci definuje Velký lékařský slovník následovně:„Ovulace je uvolnění vajíčka z Graafova folikulu ve vaječníku do vejcovodu, v němž je vajíčko cca 24 hodin schopné oplodnění.“ Dámy, které mají normální a ničím nenarušené cykly, si často všimnou, že v době ovulace (zhruba 12. – 14. den menstruačního cyklu) vnímají své tělo „jinak“.

Často mívají vyšší sexuální apetit, než v ostatních dnech cyklu. Některé ženy srší energií a tvořivostí, mají pocit, že „by mohly skály lámat“. Další skupina žen naopak uvádí mírné bolesti v podbřišku, pocit slabosti a únavy, v některých případech se dokonce dostavuje i slabé špinění (asi jako v poslední den menstruace). A právě mezi tyto ženy patřila i paní Eva, která však měla to štěstí, že stejně náhle jak se bolesti po prvním porodu objevily, tak zase zmizely.

Lidská zapomětlivost

Na ovulační bolesti (angl. middle pain, něm. Mittelschmerz) se v souvislosti s bolestmi břicha a podbřišku v našem přetechnizovaném a přechemizovaném století často zapomíná. Možná, i protože žijeme v době, kdy obrovské procento žen díky užívání hormonální antikoncepce neovuluje.

Dokonce i někteří zdravotníci mají tendence ovulační bolesti bagatelizovat, vždyť trvají pouze několik hodin, velmi výjimečně den či dva a zaručeně odezní i bez léčení…

Témata: Zdraví, Bolest, Poslední den, Chronický zánět, Slabé špinění, Zdraví na Heureka.cz

Video