Maminka.czTěhotenství

Existuje ideální věk, kdy bychom měly mít první dítě?

Kateřina Prachařová 28.  8.  2016
Málokterá z nás má odmalička jasno v tom, kdy se chce stát maminkou. Většina žen ví jen to, že děti mít chtějí, ale kdy se tak stane, obvykle s předstihem neřeší. A pak se může přihodit, že najednou nevědí, kdy je ta „správná“ chvíle. Jenže existuje vůbec něco jako ideální věk, kdybychom si měly první dítě pořídit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Naše maminky zřejmě tuhle otázku nijak neřešily. Založení rodiny bylo automatickým krokem, který následoval v podstatě bezprostředně po svatbě - a ta se konala obvykle poté, co partneři našli první práci, případně dostudovali. Velkou kariéru budoval málokdo a příchod dětí byl považován za jakýsi vrchol, ke kterému všichni směřují.

Jenže dnes, i když stále podvědomě víme, že děti jsou „nejvíc“ a že bez nich by život tak nějak nebyl úplný, nás na cestě k tomuto vrcholu poněkud rozptyluje spousta menších vrcholků, u kterých se ale zastavujeme s přemítáním, jestli na ně vyšplhat, nebo je obejít a pokračovat přímou cestou dál.

Až dostuduji, až budu mít bydlení, až...

Známe to asi všechny. Děti si pořídím, až dostuduju, až najdu pořádnou práci, až změním tuhle práci za lepší, až budu mít vlastní bydlení, až se podívám do té a té země, až... Pořád se najde dost odboček, které nás lákají a považujeme v danou chvíli za důležitější než cokoli jiného. A léta utíkají a najednou se můžeme leknout. Panebože, vždyť já už to dítě opravdu chci, není ještě pozdě?

Jak naplánovat těhotenství

Právě vzhledem k výše uvedenému vlastně není možné říct, jaký je ideální věk pro početí dítěte. Protože jiná odpověď bude z pohledu čistě biologického, nebo chcete-li medicínského, tedy kdy je pro to žena nejlépe fyzicky vybavena. Jinou odpověď by nabídl psycholog, který by posuzoval mentální vyspělost a hodnoty konkrétní ženy. A zase jinou by třeba předložil ekonom či sociolog, kteří by se zaměřili na životní podmínky, v nichž budoucí maminka žije.

Lékaři to vidí jasně

Ideální doba pro otěhotnění je z hlediska lékařů okolo 25. roku života. Tehdy je totiž žena nejplodnější, má nejkvalitnější vajíčka, trápí ji nejméně nemocí a pravděpodobnost početí a donošení zdravého plodu je tak nejvyšší. Plus minus několik let okolo této hranice je pak rovněž velmi příznivých, dnes obecně platí, že první dítě by mělo optimálně přijít někdy mezi dvacítkou a třicítkou.

Pokud je ženě méně než dvacet let, snáší sice těhotenství obvykle naprosto bez problémů, hrozí ale mnohem vyšší riziko předčasného porodu. Naproti tomu s rostoucím věkem klesá plodnost ženy - po třicítce již poměrně významně, za zlomový je pak považován zhruba 35. rok, kdy je pravděpodobnost otěhotnění v jednom cyklu již jen kolem šestnácti procent a dále klesá. Například kolem čtyřicítky už je to jen asi sedm procent.

 

Ideální doba pro otěhotnění je z hlediska lékařů okolo 25. roku života.

 

Čím je žena starší, tím více rizik týkajících se těhotenství, zdraví plodu i samotného porodu také vzniká. Samozřejmě neplatí, že každé těhotenství po pětatřicítce je automaticky rizikové, nicméně pravděpodobnost například vrozených vad, samovolných potratů a porodních i poporodních komplikací stoupá.

Kdy je tedy ten správný čas?

Lékaři tak mají jasno. Jenže upřímně - kdo v dnešní době si pořizuje děti kolem pětadvaceti? Takových je čím dál méně. Mnohem větší počet lidí studuje a během vysoké školy si dítě pořídí opravdu málokdo, a když už, tak spíše "omylem". A poté přichází již ono výše zmiňované rozhodování, kdy se stále čeká, AŽ si ještě něco odškrtneme. Ženy si pak často říkají - tak za tři roky už budu připravená. Jenže když do toho bodu dojdou, ještě se na dítě necítí, a tak si dají další limit, a pak třeba zase.

Tereza Bebarová: „Zjistila jsem, že 36 let je pro mě ideální věk na těhotenství“

Nelze jim to vyčítat, pořídit si dnes dítě je poměrně drahá záležitost, i když budeme seberozumnější rodiče, chceme svým potomkům také něco dopřát, ne si je „jen“ udělat a pak třít bídu s nouzí. Řada párů zkrátka chce mít nějakou finanční jistotu a mít pocit, že je založení rodiny nezruinuje.

 

Čím je žena starší, tím více rizik týkajících se těhotenství, zdraví plodu i samotného porodu také vzniká

 

Ideální věk neexistuje

Může to být na jednu stranu známka určité vyspělosti a zodpovědnosti, na druhou stranu ale i pohodlnosti - někteří si zkrátka jen neumějí představit, že by na jednou měli začít šetřit a trochu omezovat vlastní potřeby. Nechtějí, aby dítě snížilo jejich dosavadní životní úroveň.

Z tohoto pohledu asi ideální věk zkrátka neexistuje. Důležité je, aby žena věděla, že má zázemí, o které se může opřít, aby se cítila jistá, že se o něj bude moci materiálně postarat. A to nezáleží jen na ní, ale i na jejím partnerovi a rodině. Kdy do tohoto bodu dospěje, je u každého z nás jiné.

Pravdou je, že řada žen by dítě určitě ráda měla i dříve - některé zkrátka netouží po kariéře, velkých zážitcích ani neřeší, jestli budou mít kočárek za třicet nebo za osm tisíc. Ale ve splnění jejich přání jim brání partneři.

Je totiž samozřejmě čas příliš netlačí, a pokud se muž na dítě ještě necítí a chce ho odložit na později, žena mu to těžko může nařídit. Některé tak čekají řadu let, než se jejich muž konečně rozhoupe, jiné ho tak trochu „podvedou“ a pak už je otázkou, jestli vztah příchod miminka, které chtěl jen jeden z dvojice, ustojí.

Jaké to je rodit ve 20, 30 nebo 40 letech?

Rada, že ideální věk pro početí je ten, kdy máte toho pravého po boku, je tedy často čirá teorie. Ten pravý to být může, ale jeho biologické hodiny zkrátka mají jiný rytmus. Asi bychom proto neměly hledat ideál, ten je stejně jako ve většině jiných oblastí života mnohdy nedosažitelný, a měly se řídit hlavně svým vnitřním pocitem. Neřešit, až bude všechno dokonalé - to bychom se nemusely dočkat nikdy.

I těhotenství vyžaduje přípravu. Jak na to?
Témata: Těhotenství, Než otěhotníte, Chování a vztahy, Neplodnost a IVF, Tereza Bebarová, Beba, Dvojice, Známka, Dosavadní život, Děti, Ideál, Vnitřní pocit, První dítě, Věk, Ideální doba, Sociolog, Ideální věk, Samovolný potrat