Maminka.czPorod

Fakt to tak bolí? Tohle rozhodně nikdy neříkejte rodící ženě!

Barbora Vajsejtlová 9.  12.  2019
Představujete si porod jako dokonalou souhru mezi vámi a vaším povzbuzujícím partnerem? Nebo minimálně jako situaci, kdy vás nikdo nebude nervovat nevhodnými poznámkami? Potom mu dejte přečíst tento článek!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Moje kamarádka, jejíž jméno si z pochopitelných důvodů nechám pro sebe, má za muže vysoce postaveného manažera. Je to muž zvyklý velet velkému týmu lidí, pracovat efektivně a zaměřovat se na výkon. To jsou zcela jistě nedocenitelné vlastnosti v profesním životě, ale na porodním sále už to taková hitparáda není. A tak moje kamarádka s gustem vypráví o tom, jak se snažila na svět přivést svou první dceru a manžel jí dělal na porodním sále doprovod a podporu. 

Porod postupoval pomalu, rodičku potrápilo mnoho hodin kontrakcí, které k ničemu nevedly. Když dění konečně začalo směřovat k vítěznému finále, byla už absolutně vyčerpaná, bez sil a bez nálady. Ani její manžel nebyl s dosavadním průběhem porodu spokojen - ačkoli z poněkud jiných důvodů než budoucí matka. Mezi dvěma kontrakcemi se proto rozhodl přispět svými manažerskými znalostmi a prohlásil: „Připadá mi, že vynaložená námaha není adekvátní dosaženému výsledku. Nezkusíme to nějak zefektivnit a optimalizovat?“

Ty máš ale balony! 7 věcí, které neříkejte kojící matce

Kamarádka svou historku obvykle uzavírá prohlášením, že kdyby jí tehdy zbyly ještě nějaké síly, ovdověla by vlastní rukou. A vrcholový manažer byl zcela zhrzen, když byl z porodního sálu, na přání manželky, vykázán. 
Pokud si přizvete k porodu někoho ze svých blízkých, obvykle to děláte kvůli tomu, aby vám byl podporou a sdílel s vámi jeden z nejkrásnějších okamžiků vašeho života. Jenže stres a nervozita vašeho doprovodu často pracují proti vám, a tak klidně mohou zaznít výroky, které můžete sice s odstupem času vyhodnotit jako v podstatě vtipné, ale na porodním sále vás zcela uzemní. Pro všechny případy dejte svému doprovodu přečíst seznam vět, které by si rozhodně měl odpustit: 

„Jsi si jistá, že je všechno v pořádku?“

Ano, samozřejmě chápeme, že jste vystresovaní a chcete, aby bylo všechno v pořádku, ale karty jsou v téhle situaci rozdané jinak. Vy jste tu kvůli tomu, abyste uklidňovali nás matky a byli nám oporou - a nikoli naopak. Pokud máte jakékoli dotazy nebo pochybnosti ohledně průběhu porodu, konzultujte je se zdravotnickým personálem a nikoli s námi v mezidobí mezi kontrakcemi. Tím nám rozhodně nepomáháte. „Můj manžel byl v dětství velmi vážně nemocný a to je pravděpodobně také důvod, proč je hodně úzkostný v otázkách zdravotního stavu,“ říká Jiřina Švarcbachová, matka šestileté Rozárky. „Celé těhotenství mě mučil otázkami, jestli se cítím dobře, jestli cítím miminko kopat a jestli se neděje něco neobvyklého. Nemyslel to špatně, ale věděla jsem, že tohle bych na porodním sále nevydýchala, a proto jsem ho poprosila, aby mě k porodu nedoprovázel. Bez problémů to pochopil a myslím, že to bylo lepší pro nás oba.“ 

„Uvolni se!“

Samozřejmě máte pravdu v tom, že když je rodící žena v tenzi a napnutá, prožívá své porodní bolesti více. A my to samozřejmě víme také. Jenže většina z nás je zkrátka ve stresu, má strach, je nám špatně a jediné, na co dokážeme aktuálně myslet, je to, že to zatraceně bolí. Pokyn „uvolni se“ má v takovém okamžiku podobnou účinnost, jako kdybyste po nás chtěli, abychom se konečně rozběhly po vodní hladině. Mnohem užitečnější než obecný - a přiznejme si, že i nicneříkající - pokyn pro nás budou konkrétnější rady (které klidně můžete načerpat od zdravotnického personálu) typu „nezatínej zuby“, „povol ramena“ a podobně. 

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka

„Co mám dělat?“

„Co mám dělat? To byla otázka, která mě provázela celým porodem našeho syna,“ vzpomíná 3 Marie Koubová, matka osmiletého a pětiletého syna. „Manžel strašně těžce snášel, že mi nijak výrazněji nemůže při porodu pomoci, a pořád se ptal, co by mohl udělat a čím by mohl přispět.“ Je pochopitelné, že jste z celé situace zmatení, chtěli byste být nějak užiteční a toužíte nám pomoci. Možná také máte pocit, že pokud pro nás neuděláte nic hmatatelného, nejste nám k ničemu. To je běžné zejména u mužů, kteří jsou zvyklí jednat a stavět se k problémům čelem. Můžeme vás však ujistit, že stačí vaše pouhá přítomnost, abychom byly klidnější a cítily se lépe. Pokud budeme potřebovat něco konkrétního, zcela jistě vás o to požádáme. 

„Vypadáš vyčerpaně.“

„Nerada bych vypadala jako negativista a věčný stěžovatel, ale to byla další věta, která mě při porodu vytáčela k nepříčetnosti,“ zmiňuje ještě Marie Koubová. „Po deseti hodinách na porodním sále jsem samozřejmě tak nějak tušila, že nevypadám jako supermodelka, a přirozeně jsem se necítila nijak zvlášť svěží. Nepotřebovala jsem to slyšet ještě od svého manžela. I když vím, že to nemyslel nijak špatně, stejně mě to rozčilovalo.“ Nemusíte nám vykládat, že jsme bohyně a že nám to při kontrakcích nesmírně sluší. V podstatě stačí, když se zdržíte jakýchkoli komentářů ohledně našeho momentálního vzhledu. 

Jak vás oslovovali v porodnici? Aneb „Tlačte, paní inženýrko!“

„Máš představu, jak dlouho to ještě bude trvat?“

Pokud vám připadá nemožné, že by někdo mohl něco podobného při porodu pronést, věřte, že se jedná o zcela reálný výrok bývalého manžela mé kolegyně Petry: „Když se mě zeptal, jestli mám představu, jak dlouho by to tak ještě mohlo trvat, že by si skočil na oběd, protože má opravdu hlad, chtělo se mi ho fyzicky napadnout. Měl velké štěstí, že jsem na to v tu chvíli už neměla síly.“ Chápeme, že představa nějakého, alespoň přibližného časového rámce by vás uklidnila. Jsme na tom totiž úplně stejně. Také by se nám líbilo vědět, kdy už to budeme mít za sebou a sevřeme v náručí naše zbrusu nové miminko. 

„Doktor ale říkal, že ještě nemáš tlačit.“

Těžko něco překoná okamžik, kdy se dítě ze všech sil dere ven a zazní povel, že máme přestat tlačit. A náš doprovod nám to, v dobré víře, ještě několikrát zopakuje. Ano, my víme, co ten pokyn znamená, slyšely jsme dobře, opravdu se snažíme, ale jsou zkrátka věci, které se vůlí ovládnout nedají. A tohle je jedna z nich. 

Už můžete tlačit! Poslechnout povel, nebo důvěřovat svým pocitům?

„A opravdu to tak bolí?“

Tak k tomuto výroku (mimochodem opět převzatému z praxe) lze podotknout jediné: „Víte co? Vezměte si mango, zkuste ho protlačit svou nosní dírkou a pak si popovídáme o bolesti.“ 

„To můj kolega říkal…“

Historky o jiných porodech si nechte do hospody, pokud najdete dostatečně trpělivé publikum. Nechceme slyšet, jak dlouho rodila manželka vašeho kolegy, ani že byla tak strašně statečná, že jí neunikl jediný hlasitější vzdech. Je nám to úplně jedno, protože jediné, na co se dokážeme soustředit, je náš vlastní porod. Nechceme slyšet ani vaše postřehy o porodu, který paralelně probíhá ve vedlejším porodním sále. Místo toho nás radši držte za ruku a utírejte nám zpocené čelo. To stačí. 

Okamžitě vypadněte, zakřičela žena na gynekologa. Proč?

 

Témata: Porod, Vaše příběhy, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, Nejkrásnější okamžik, Nik, Námaha, Doprovod, Kolegyně, Supermodelka, Porodní sál, Nemocný, Kontrakce, Zen, TAK, Nevhodná poznámka, Rodící žena, Manžel, Róza, Hitparáda