Maminka.czVýživa a stravování

Famózní dobroty z grilu

Tentokrát jsme pro inspiraci oslovili pražské šéfkuchaře. Jaké dobroty si podle jejich receptů můžete připravit doma?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Excelent Burger 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 600 g flap steaku (hovězí pupek), sůl a pepř na dochucení, olej na smažení, 8 plátků slaniny, 4 vejce, 2 větší rajčata, 60 g červené řepy, 4 bulky, 200 g dubového salátu, 4 plátky čedaru, 100 g rukoly; Parmazánový dip: 20 g parmazánu, 200 g majonézy, sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Namletý flap steak osolte a opepřete, řádně propracujte. Vytvarujte placku a zprudka ogrilujte po obou stranách, aby se maso zatáhlo, ale uvnitř zůstalo šťavnaté. Mezitím opečte slaninu a rozklepnutá vejce na grilu.

Rajčata a červenou řepu nakrájejte na plátky. Vedle masa na gril položte rozkrojené bulky.

Smíchejte suroviny na dip. Opečenou spodní část bulky potřete dipem a začněte vrstvit další suroviny – salát, rajče, maso, sýr, slaninu, červenou řepu, rukolu a nakonec vejce. Horní část bulky lehce opřete o navrstvené suroviny. 

Klepněte pro větší obrázek

Labužnická panenka v nejčistším provedení s grilovanou zeleninou

4 porce, 20 minut

Potřebujeme: 800 g vepřové panenky, pepř a sůl, 0,1 l oleje; Zelenina na gril: 100 g cukety, 100 g lilku, 100 g červené cibule, 100 g cibule, 100 g cherry rajčat, 100 g papriky – mix, 100 g žampionů, pepř a sůl, 0,1 l olivového oleje, bylinkové koření

Panenku nakrájejte na 200 g válečky, případně na medailonky. Osolte, opepřete a vložte na rozpálený gril. Zakápněte nejlépe olivovým olejem.

Zeleninu opláchněte a nakrájejte na velké kousky, okořeňte a dejte na rozpálený gril. Zakápněte olivovým olejem, grilujte do zlatova a teprve na konci celého grilování dochuťte bylinkami.

Zeleninu můžete bez panenky předložit i vegetariánům. K panence lze kromě zeleniny servírovat i čerstvé pečivo nebo variace salátů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Oba recepty připravil: Petr Andert z Urbanpubu

Telecí játra s chřestem a omáčkou béarnaise 

Připravil Otakar Humpl z Port58

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 800 g telecích jater, 300 g zeleného chřestu, 300 g bílého chřestu, sůl a pepř; Omáčka Bérnaise: 250 g másla, 40 g šalotky, 1 lžíce posekaného estragonu, 1 lžička posekaného kerblíku, 5 g hrubě drceného pepře, 50 ml bílého vína, 5 cl estragonového octa, 5 žloutků, sůl a kajenský pepř

Chřest očistěte, odkrojte zdřevnatělé konce a vložte do vroucí osolené vody. Zelený vařte na skus, asi 3–4 minuty, bílý o 3 minuty déle. Uvařený chřest zchlaďte v ledové lázni. Tím se zastaví proces vaření. Před podáváním chřest v lázni opět prohřejte.

Připravte si omáčku béarnaise. Nejprve přepusťte máslo. Nasekanou šalotku, estragon, kerblík, drcený pepř, ocet, víno a zredukujte v rendlíku na dvě třetiny. Přeceďte do nerezové nebo skleněné mísy a nechte vychladnout. Poté položte mísu na mírně vroucí vodní lázeň a za stálého šlehání přidejte žloutky a pak přepuštěné máslo (část si odložte na játra). Šlehejte, dokud nedosáhnete krémové konzistence. Na závěr osolte a opepřete.

Telecí játra očistěte a nakrájejte na plátky zhruba 1 cm tlusté. Potřete je přepuštěným máslem a opepřete. Zprudka je ogrilujte z obou stran, ihned servírujte s prohřátým chřestem a béarnaise omáčkou. Osolte.

Náš tip: Přijďte do Portu 58 ochutnat výborný cider, který s grilovaným masem velmi dobře ladí.

Klepněte pro větší obrázek

Barbarský steak se salátem 

Připravila Lenka Priedhorská z BarBaru

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 800 g flank steaku, sůl a pepř, oříšek másla; Salát: 500 g mix salátu, 150 g cherry rajčátek, 100 ml olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 4 lžíce medu, sůl a pepř; Omáčka: 200 g majonézy (domácí), šťáva z 1 citronu, hrst pažitky, smetana 33%, sůl a bílý pepř

Na grilu nechte zatáhnout flank steak z obou stran dozlatova. Přendejte maso do předehřáté trouby a pečte při 180 °C na medium, asi 10 minut. Steak poté vyndejte z trouby, osolte, opepřete a položte na něj oříšek másla a nechte ještě 5 minut odpočinout. Pak maso podélně nakrojte na tenčí plátky.

Maso podávejte s mixem salátů s cherry rajčátky, zakapané citronovo-medovou zálivkou.

Tu připravíte tak, že vyšleháte olej s citronovou šťávou, medem, solí a pepřem. Dochuťte studenou omáčkou z majonézy a citronové šťávy, přidejte nasekanou pažitku, zjemněte smetanou a dochuťte solí a pepřem. 

Klepněte pro větší obrázek
 

Foto: Urban pub a Tomáš Lébr

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Grilování, Kajenský pepř, Cider, Parmazán, Pupek, Burger, Čerstvé pečivo, Dobro, Rajče, Vodní lázeň, Meda, Gril, Bear, Omáčka