[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Na 12 porcí, Příprava: 55 minut
na těsto 4 středně velká vejce 80 g přírodního krupicového cukru 70 g hladké pohankové mouky 70 g škrobové moučky (maizeny) 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva tuk na vymazání formy
na náplň 250 g borůvek 250 g mascarpone 350 g plnotučného tvarohu 3 lžíce mléka 2 lžíce likéru (amaretto) 3 lžíce strouhaných mandlí
Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce ušlehejte do pěny se 70 g cukru. Přisypte mouku, prosátou se škrobem a práškem do pečiva. Tukem vymažte koláčovou formu o průměru 24 cm. Naplňte těstem a pečte asi 30 minut. Nechte vychladnout. Borůvky opláchněte. Smíchejte mascarpone s tvarohem, zbylým cukrem, mlékem, likérem a 150 g borůvek. Korpus vyjměte z formy a jednou nebo dvakrát rozřízněte. Spojujte tvarohovým krémem, povrch rovněž potřete, posypte mletými mandlemi a ozdobte borůvkami.
Na 12 košíčků, Příprava: 40 minut
300 ml mléka 1 lžíce jemně mletých mandlí 40 g přírodního krupicového cukru 1 žloutek 2–3 lžíce škrobu (maizeny) 400 g listového těsta nebo 12 plátků těsta yufka (křehké těsto z arabské kuchyně, seženete například přes farahfood.cz) tuk na vymazání formy 400 g drobného ovoce (maliny, ostružiny, rybíz apod.) 2 lžíce moučkového cukru
Troubu předehřejte na 200 °C. Nyní si připravte krém. Mléko svařte s mandlemi a cukrem, nakonec vmíchejte žloutek. Škrobovou moučku rozmíchejte v trošce studené vody, vmíchejte do horkého ochuceného mléka a nechte jednou přejít varem. Z těsta vykrojte 24 placiček o průměru 12 cm, položte vždy dvě kolečka na sebe a vyložte jimi tukem vymazané kulaté vyšší formičky nebo důlky formy na muffiny. Vložte do trouby a pečte asi 7 minut, pak nechte vychladnout. Ovoce opláchněte a nechte dobře okapat. Upečené košíčky naplňte krémem, nahoru rozdělte ovoce a podávejte posypané moučkovým cukrem.
Na 15 kousků, Příprava: 1 hodina
50 g másla 1/2 lžičky soli 150 g hladké mouky 1/2 lžičky prášku do pečiva 3 velká vejce 250 ml rostlinné smetany 250 g malin 1 vanilka 1 lžíce přírodního krupicového cukru
Troubu předehřejte na 200 °C. V kastrolu svařte 250 ml vody s máslem a solí. Přisypte mouku a vařečkou míchejte na středním plameni těsto tak dlouho, až se přestane chytat dna. Nakonec vmíchejte prášek. Nechte vystydnout a jedno po druhém vešlehejte vejce. Těsto naplňte do cukrářského sáčku a na plech vyložený papírem na pečení vytlačujte bochánky (můžete je také tvarovat pomocí dvou lžic). Vložte do trouby a pečte asi 20 minut, troubu přitom neotevírejte! Rostlinnou smetanu ušlehejte dotuha, 80 g malin rozmačkejte nebo rozmixujte a promíchejte se smetanou spolu s dření vanilky a cukrem. Upečené bochánky nechte vychladnout a poté je rozkrojte. Naplňte je krémem a zbylými
Na 8 řezů, Příprava: 1,5 hodiny (včetně chlazeéní krému)
1 balení listového těsta 750 g zralých jahod moučkový cukr na poprášení na krém 300 g pistácií 20 g másla 200 g moučkového cukru 100 g smetany ke šlehání (40%) 50 g zakysané smetany
Troubu předehřejte na 180 °C. Těstem ve vyšší vrstvě vyložte zapékací formu a vytvořte zvýšené okraje. Vložte do trouby a pečte 12 až 15 minut, až bude korpus dozlatova upečený. Vyjměte a nechte trochu vychladnout. Připravte si krém. Pistácie vyloupejte a několik minut je povařte v horké vodě (tento krok nevynechávejte, oříšky tím hezky zvláční). Sceďte je a nechte vychladnout. Pár oříšků si nechte stranou, zbylé důkladně rozmixujte, až vznikne jakýsi krém. Zašlehejte k němu máslo a postupně i moučkový cukr tak, aby vznikla hladká, tvárná hmota. V misce ušlehejte sladkou smetanu do polotuha, pak vmíchejte zakysanou smetanu a ušlehejte dotuha. Do šlehačky po lžících vmíchejte pistáciový krém. Misku přikryjte a dejte alespoň na hodinu do ledničky. Krémem pak potřete koláč, poklaďte jahodami, posypte zbylými nasekanými pistáciemi a lehce poprašte cukrem. Zbylý krém můžete uchovat v ledničce na mlsání…