Maminka.czKojenec

Fantastické ovocné koláče a dezerty: 4 recepty

Jitka Rákosníková 7.  7.  2012
Fantastické ovocné koláče a dezerty: 4 recepty
Česká kuchyně v nich má staletou tradici. Nenapodobitelnou chuť čerstvých lesních plodů je nutné si vychutnat stejně jako vše, co se urodí na ovocných stromech – vždyť další příležitost nastane až za rok! Kromě klasických křehkých koláčů s náplní jsme pro vás připravili i několik méně obvyklých, ale stejně dobrých a snadných.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Šťavnaté pohankové řezy s borůvkami

Na 12 porcí, Příprava: 55 minut

na těsto
4 středně velká vejce
80 g přírodního krupicového cukru
70 g hladké pohankové mouky
70 g škrobové moučky (maizeny)
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
tuk na vymazání formy

na náplň
250 g borůvek
250 g mascarpone
350 g plnotučného tvarohu
3 lžíce mléka
2 lžíce likéru (amaretto)
3 lžíce strouhaných mandlí

Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce ušlehejte do pěny se 70 g cukru. Přisypte mouku, prosátou se škrobem a práškem do pečiva. Tukem vymažte koláčovou formu o průměru 24 cm. Naplňte těstem a pečte asi 30 minut. Nechte vychladnout. Borůvky opláchněte. Smíchejte mascarpone s tvarohem, zbylým cukrem, mlékem, likérem a 150 g borůvek. Korpus vyjměte z formy a jednou nebo dvakrát rozřízněte. Spojujte tvarohovým krémem, povrch rovněž potřete, posypte mletými mandlemi a ozdobte borůvkami.

Křehké košíčky s ovocem

Na 12 košíčků, Příprava: 40 minut

300 ml mléka
1 lžíce jemně mletých mandlí
40 g přírodního krupicového cukru
1 žloutek
2–3 lžíce škrobu (maizeny)
400 g listového těsta nebo 12 plátků těsta yufka (křehké těsto z arabské kuchyně, seženete například přes farahfood.cz)
tuk na vymazání formy
400 g drobného ovoce (maliny, ostružiny, rybíz apod.)
2 lžíce moučkového cukru

Troubu předehřejte na 200 °C. Nyní si připravte krém. Mléko svařte s mandlemi a cukrem, nakonec vmíchejte žloutek. Škrobovou moučku rozmíchejte v trošce studené vody, vmíchejte do horkého ochuceného mléka a nechte jednou přejít varem. Z těsta vykrojte 24 placiček o průměru 12 cm, položte vždy dvě kolečka na sebe a vyložte jimi tukem vymazané kulaté vyšší formičky nebo důlky formy na muffiny. Vložte do trouby a pečte asi 7 minut, pak nechte vychladnout. Ovoce opláchněte a nechte dobře okapat. Upečené košíčky naplňte krémem, nahoru rozdělte ovoce a podávejte posypané moučkovým cukrem.

Malinové profiterolky

Na 15 kousků, Příprava: 1 hodina

50 g másla
1/2 lžičky soli
150 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
3 velká vejce
250 ml rostlinné smetany
250 g malin
1 vanilka
1 lžíce přírodního krupicového cukru

Troubu předehřejte na 200 °C. V kastrolu svařte 250 ml vody s máslem a solí. Přisypte mouku a vařečkou míchejte na středním plameni těsto tak dlouho, až se přestane chytat dna. Nakonec vmíchejte prášek. Nechte vystydnout a jedno po druhém vešlehejte vejce. Těsto naplňte do cukrářského sáčku a na plech vyložený papírem na pečení vytlačujte bochánky (můžete je také tvarovat pomocí dvou lžic). Vložte do trouby a pečte asi 20 minut, troubu přitom neotevírejte! Rostlinnou smetanu ušlehejte dotuha, 80 g malin rozmačkejte nebo rozmixujte a promíchejte se smetanou spolu s dření vanilky a cukrem. Upečené bochánky nechte vychladnout a poté je rozkrojte. Naplňte je krémem a zbylými

Jahodový koláč s pistáciovým krémem

Na 8 řezů, Příprava: 1,5 hodiny (včetně chlazeéní krému)

1 balení listového těsta
750 g zralých jahod
moučkový cukr na poprášení
na krém
300 g pistácií
20 g másla
200 g moučkového cukru
100 g smetany ke šlehání (40%)
50 g zakysané smetany

Troubu předehřejte na 180 °C. Těstem ve vyšší vrstvě vyložte zapékací formu a vytvořte zvýšené okraje. Vložte do trouby a pečte 12 až 15 minut, až bude korpus dozlatova upečený. Vyjměte a nechte trochu vychladnout. Připravte si krém. Pistácie vyloupejte a několik minut je povařte v horké vodě (tento krok nevynechávejte, oříšky tím hezky zvláční). Sceďte je a nechte vychladnout. Pár oříšků si nechte stranou, zbylé důkladně rozmixujte, až vznikne jakýsi krém. Zašlehejte k němu máslo a postupně i moučkový cukr tak, aby vznikla hladká, tvárná hmota. V misce ušlehejte sladkou smetanu do polotuha, pak vmíchejte zakysanou smetanu a ušlehejte dotuha. Do šlehačky po lžících vmíchejte pistáciový krém. Misku přikryjte a dejte alespoň na hodinu do ledničky. Krémem pak potřete koláč, poklaďte jahodami, posypte zbylými nasekanými pistáciemi a lehce poprašte cukrem. Zbylý krém můžete uchovat v ledničce na mlsání…

 

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Výživa a stravování, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Časopis F.O.O.D., dezert, Řeč, Drobné ovoce, Křehké těsto, OVO, Koláč, Recept, Fanta