Farmářské recepty: Z kvalitních surovin se vaří „skoro samo“

Čerstvé sezonní suroviny jsou základem poctivého jídla pro celou rodinu.

Plněná paprika

Porce: 4, Příprava: 15 minut, Pečení:25 minut

6 červených paprik
500 g mletého masa, ideální je mix hovězího a vepřového
2 hrsti lesních hub, nakrájených na kousky
1 malá cibule, nakrájená najemno
6 cherry rajčátek, rozkrojených na čtvrtky
1 polévková lžíce čerstvého tymiánu
4 polévkové lžíce strouhaného sýra

Troubu předehřejeme na 180°C. Maso promícháme s houbami, rajčátky, cibulí a tymiánem. Papriky omyjeme, podélně rozkrojíme a naplníme masovou směsí. Rozložíme do pekáčku a pečeme přibližně 25minut, těsně před dopečením posypeme sýrem. Podáváme s čerstvým pečivem.

Tip: Dětské porce připravte bez hub, jsou těžko stravitelné. Papriky můžete naplnit předem a uchovat v ledničce. K zapékání se hodí takové sýry, které nepřebijí chuť bylinek.

Kuřecí stehýnka se zeleninou z jednoho hrnce

Porce:4, Příprava: 10 minut, Pečení: 40 minut

8 kuřecích stehýnek
2 celé paličky česneku, rozpůlené
4 menší bílé cibulky, rozpůlené
8 malých brambor se slupkou, omytých
2 celé chilli papričky

Maso omyjeme, dobře osušíme, vetřeme do něj sůl a rozložíme do pekáčku nebo zapékací misky. Přidáme půlky česneku a cibule, chilli papričky a brambory nakrájené na menší kousky. Zakapeme olivovým olejem a pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180°C. K pečeným stehýnkům výborně chutná zelený salát.

Tip:Vaříte-li i pro děti, vynechte chilli papričku nebo připravujte část pro ně určenou odděleně s hrstí tymiánu nebo jiných bylinek, zároveň šetřete se solí.

Jehněčí steak

Porce: 4,Příprava: 10 minut, Marinování: 120 minut,Pečení:10 minut

4 steaky z jehněčí kýty
Na marinádu:
šťáva z poloviny citronu
100 ml olivového oleje
3 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky, sůl

Suroviny na marinádu protřepeme ve skleničce. Maso dáme do misky, dobře obalíme v marinádě a necháme v chladu dvě hodiny marinovat. Maso opečeme v troubě nebo grilujeme na grilu přibližně po dobu 4minut z každé strany. Před podáváním posypeme čerstvě mletým pepřem a necháme 5minut odležet. Servírujeme s dušenou kapustou, zeleným salátem či čerstvou nebo tepelně upravenou zeleninou.

Dušená kapusta

Porce:4, Příprava:15 minut

500 g kapusty, nakrájené na proužky
1 malá cibule, nakrájená najemno
1 stroužek česneku olivový olej

Na rozehřátém oleji krátce orestujeme cibuli a prolisovaný česnek, přidáme kapustu a společně restujeme ještě několik minut. Poté podlijeme trochou vody a dusíme, až je kapusta skoro měkká, podle potřeby přidáme během varu ještě trochu vody. Dochutíme solí a pepřem.

Tip: Dětské porce před podáváním nepepřete, jako přílohu nabídněte malým strávníkům grilovanou papriku.

Pečený salát s červenou řepou

Porce: 4, Příprava: 15minut, Restování:10minut, Pečení:45 minut

500 g malých červených řep, očištěných
4 mrkve, očištěné
1 petržel, očištěná
1 červené jablko se slupkou
2 jarní cibulky nakrájené na delší kousky
6 stroužků česneku se slupkou
lístky koriandru balzamikový ocet, olivový olej

Troubu předehřejeme na 180°C. Řepu, mrkev, petržel, jablka a cibulky nakrájíme na kostky. V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm kousky řepy, mrkve, petržele, cibulky a neoloupané stroužky česneku. Asi po 10minutách přendáme zeleninu do zapékací misky, přidáme jablka a dvě hrsti koriandru, osolíme a opepříme. Zakápneme balzamikovým octem, podle potřeby přidáme olej a dáme na 45minut péct do trouby nebo dokud není řepa měkká. Podáváme jako přílohu k masu nebo samostatně, doplněné například kozím sýrem a čerstvým pečivem.

Tip:Můžete doplnit houbami v nálevu. Protože balzamikový ocet bývá pro děti dost ostrý, použijte ho při pečení jen kapičku. Upečený česnek také ocení spíše dospělí.


Článek vyšel v časopisu Maminka 8/2013

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Je dobrý čas vydat se na výlet po krásách naší země, navštivte staré známé, kterým jste to slibovaly. Dopoledne se také poctivě staráte…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci