Maminka.czMenstruace

Fáze menstruačního cyklu: Kdy jste tvořivá a aktivní, kdy pasivní a uzavřená?

Martina Machová 6.  8.  2019
Napadlo vás, že někdy se mohou vaše schopnosti, fyzická i duševní energie, intuice, vnímání sebe sama i druhých cyklicky střídat spolu s určitou fází vašeho cyklu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Také máte občas pocit, že vám měsíc ubíhá v jakýchsi cyklických přívalech životní energie, tvořivosti, ale i únavy, podrážděnosti a třeba i zahledění se do vlastního nitra? Vypozorovala jste, že v některých dnech měsíce býváte nabitá energií, že byste skály lámala, přenášela skříně, stěhovala nábytek nebo klidně vymýšlela nový „byznys“? Jenže pak přicházejí dny, kdy byste nejraději někam zalezla, četla si, učila se slovíčka nebo dokonce studovala nějakou duchovní literaturu?

Víte, jak se mění vaše tělesná teplota v souvislosti s plodností?

Zajímavé je, že se tato období tak nějak cyklicky opakují, střídají a žijí si vlastním životem a příliš se vás neptají na názor. Pozoruhodný pohled na tuto problematiku přináší Miranda Gray, autorka knihy Cyklická žena, která vypozorovala, že během jednoho měsíčního ženského cyklu se vystřídají čtyři rozdílné fáze vnímání sebe, okolí, svých schopností i prožívání vlastní fyzické i duševní energie. Miranda tvrdí, že pochopíme-li tyto přirozené cykly a budeme-li s nimi ve svých životech počítat a využívat jejich síly, prospějeme pochopitelně nejen sobě, ale i svým blízkým.

Období menstruace, 1.–6. den
Dle Mirandy Gray „Reflektivní fáze“

Od dávných dob, a dokonce i dnes v některých tradičních společenstvech, přežívá tradice „menstruační chýše či červeného stanu“, kam se ženy v době menstruace uchylovaly, neboť byly považovány za nečisté. Jenže jak už to bývá, vše zlé je k něčemu dobré a každá mince má dvě strany, a tak se tyto „ženské klubovny“ často stávaly vítaným centrem sdílení nejniternějších věcí, místem odpočinku a zklidnění. V souladu s tím Miranda Grey tvrdí, že v menstruační-reflexivní fázi cyklu dochází k odlivu fyzické energie, potřebujeme více odpočinku a spánku, vlastně se můžeme cítit tak trochu líné – čemuž bychom se neměly v této době příliš bránit! Zklidnění nás pak často vede do vlastního nitra a k hlubokému prožívání emocí, do „červeného stanu“. Je prostě ideální čas zvolnit, zaměřit se na sebe, na své tělo i duši – není-li prostor přes den, tak alespoň večer.

Menstruace po porodu. Co od ní čekat a jak se může změnit? Tohle vás asi překvapí!

Doba před ovulací, 7.–13. den
Dle Mirandy Gray „Dynamická fáze“

Slůvko „dynamite“ pochází z řečtiny a znamená plný síly! K čemu ženy směruje dynamická fáze cyklu, kdy již skončila menstruace a ještě nezačala ovulace, je tedy nasnadě. Tělo se vyčistilo, probudilo, přicházejí nové síly, nové začátky – prostě takové malé jaro. V tomto období cyklu cítí mnoho žen příval fyzické i duševní energie, chtějí tvořit, dohánět nedodělané věci, ale i začínat nové. Jednoduše měnit sebe, svůj byt, rodinu a snad i svět…

Ovulace, 14.–20. den
Dle Mirandy Gray „Expresivní fáze“

„V této fázi máme fyzické energie ještě stále dost, na rozdíl od dynamické fáze jsou však pro nás důležitější naše emoce a citové vztahy… Energie a schopnosti této fáze jsou pro některé ženy a v některých kulturách symbolem skutečného ženství,“ tvrdí Miranda Gray ve své zajímavé knize Cyklická žena. Neužíváme-li hormonální antikoncepci, můžeme během ovulace prožívat i intenzivnější chuť na sex, koneckonců i jeho prožívání pak bývá vnímáno bouřlivěji (což příroda zařídila vcelku logicky).

Kalkulačka pro výpočet ovulace: Naplánujte si početí miminka

Doba před menstruací, 21.–28. den
Dle Mirandy Gray „Kreativní fáze“

Mnoho žen prožívá období před menstruací poněkud komplikovaně. Často příliš přemýšlíme a vše v sobě velmi řešíme, až na nás padá smutek nebo přílišná kritičnost, negativita a mnohdy doslova až netolerance. V této době si však obvykle dokážeme nastavit nezvykle jasné hranice toho, co si k nám může okolí dovolit. Občas prostě býváme jak břitvy. Zároveň se odkudsi vynořuje zesílená intuice, kreativita a nezvyklé nápady. Miranda Gray se též zmiňuje o posedlosti úklidem a zbavování se starých věcí.

(zdroj: Miranda Gray, Cyklická žena)

Menstruace: Co vyvolává nepříjemné křeče a jak se dají zmírnit?
Témata: Než otěhotníte, Neplodnost a IVF, Sex, Zdraví žen, Menstruace, Antikoncepce, Ovulace, Fáze, Intuice, Menstruační cyklus, Tvor, Grey, Ola, Miranda, Ženství, Mince, Cyklus, Energie, Menstruační kalhotky na Heureka.cz