Maminka.czTěhotenství

Fazole v břiše aneb jak u vás říkáte nenarozenému děťátku?

Michaela Karavarakis 17.  12.  2012
Ještě než si většina nastávajících rodičů nechá říct pohlaví svého děťátka a následně ho již oslovují jeho či jejím budoucím jménem, vymýšlí si pro něj jména všelijaká. Někdy jsou tyto přezdívky založené na tvaru embrya z ultrazvuku, někdy na tom, jak moc se dítě v břiše mrská. Populární jsou i tzv. pracovní jména (co možná nejnemožnější), která pak některým miminkům zůstanou i po narození.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ze zvířecí říše
Velmi oblíbený je brouček či jeho ženská obdoba beruška. Z říše hmyzu se ujal ještě cvrček, červíček a včelička. Setkat se můžete s kočičkou, kuřátkem, sardinkou, ještěrkou, medvídkem, klokánkem, krtečkem, svištěm ale i s poněkud obecným a cynickým pojmenováním „to zvíře“.

Večerníčkové postavičky
Vděčným zdrojem inspirace jsou nejrůznější pohádkové postavičky. Zvlášť oblíbená je trojka Cipísek, Rákosníček a Budulínek. Hodně živým miminkům někteří rodiče říkají čertík Bertík nebo gumídek.

Fazolka a ty ostatní
Snad nejvíc rozšířená přezdívka ze všech – fazolka – spadá právě do této kategorie. Podoba plodu v raném stadiu těhotenství ale inspirovala mnoho jmen. Například hrášek, puntík, dutinka, hvězdička, piškotek, oříšek, šiška, koblížek, bublinka, kuželka, skleněnka, bobule, jahoda, semínko, rohlík či čudlík.

ČTĚTE TAKÉ: Rok 2012: Připomeňtě si nejslavnější porody (fotogalerie)

Je to malé, budeme mu říkat…
Mrňous, mrňousek, maličké, drobek, drobeček, prcek, špunt, prtě, malej, pidižvík /paní pidižvíková… Další skupina jmen vychází z prostého faktu, že nenarozené miminko zatím nedorostlo příliš velkých proporcí.

Miminko a jeho odvozeniny
Spousta rodičů říká svému miminku prostě miminko a ojedinělé nejsou ani různé tvary a zdrobněliny tohoto jména jako mimísek, mimiňák, momo, mímo a podobně.

Plave, tak to bude Plaváček
Do další kategorie patří pojmenování založená na faktu, že dítě je v děloze uloženo v plodové vodě a prvních devět měsíců svého života tak vlastně plave. Vžilo se například Plaváček, žabička, velrybka, rybička, chobotnička nebo delfínek (ten navíc ještě dělá vlny).

Všehochuť
Někteří rodiče mluví o svém děťátku jako o človíčkovi, tvorečkovi, miláčkovi či jednoduše děťátku. Někteří ho oslovují zdrobnělinami typu kulíšku, bubáčku, prdelko, cácorko, plodíku, želinko (ano, podle těch želé medvídků), prďousku, bobísku, bobánku, dráčku, ufounku, šmudlíku nebo perníčku. Někde je to zase až skoro do porodu „milé břicho“, bříško či pupíček a zapomenout nesmíme ani na teroristu, puclíka, vetřelce, pinďu, princeznu, andílka a juniora.

Pracovní jména
Poměrně často se stává, že rodiče svému miminku z legrace vymyslí co nejnemožnější jméno s tím, že to je jen „pracovní“ a to opravdové se vymyslí později. Někdy ale natolik zdomácní, že dotyčnému už zůstane. A tak se stává, že se rodí Jarmilové, Kleofáši, Emánci, Helmutkové, Kryšpíni, Pampalíni, Arnoštové, Evženové, Barnabáši, Jasmínky, Uršuly nebo Brunhildy. Doufejme, že to později nebudou mít svým rodičům příliš za zlé.

Témata: Těhotenství, Děti, Cipísek, Chobotnička, Šiška, Vaš, Pinďu, Bobule, Evžen, Kleofáš, Budulínek, Beruška, Rika, Zdrobnělina, Fazole, Ženská obdoba, Zvířecí říše, Bertík, Koblížek, Přezdívka, Kryšpín, Plaváček, Rákosníček, Fazolka, Nena