Maminka.czZdraví

Febrilní křeče. Co dělat, když postihnou vaše dítě?

Erika Pilátová 11.  1.  2017
Malé tělíčko může reagovat na vysoké teploty různě. Jednou z takových reakcí jsou febrilní křeče, které dokážou maminky pořádně vyděsit. Trvají krátce, ale jejich průběh vypadá dramaticky. Přesto není důvod k panice. Křeče obvykle po čtvrtém roce života odeznějí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každou maminku vyděsí, když se rtuť teploměru vyhoupne přes číslo 38, a je ihned v pohotovosti. U malých dětí může jít o záležitost, která bude mít krátké trvání, anebo mohou naopak teploty přinést další komplikace. Jednou z nich jsou febrilní křeče, které vznikají v souvislosti s vysokými teplotami.

Hrozí v případě, že se teplota vyšplhá na 38 °C a více. Ohrožují především malé děti ve věku několika měsíců až 4 let. Nejnáchylnější jsou děti, u kterých se střídá prudký nárůst a pokles teploty. Febrilní křeče vznikají jako následek extrémně vysoké teploty organismu. Teplota dráždí mozkové tkáně a ty začnou vysílat nekoordinované impulzy nervům a svalům.

Febrilní křeče dokáží pořádně vylekat. Důležité je rychle jednat

Odpovědí organismu na takové impulzy jsou nervové a svalové záškuby, které mohou postihnout končetiny, ale i celé tělo včetně obličeje. A to je potřeba ihned jednat a volat lékaře.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Batole, Kojenec, posti, Celkový stav, Akutní záchvat, Post, Vaše dítě, Neurologické vyšetření, Matyáš, Vysoký tep, EEG, Oční pozadí, Natalky, Závažné onemocnění, Encefalitida, Varovný signál, Matyáškovi, Febrilní křeč, Akutní stav, Homeopatická léčba, Recidiva, Doba trvání, Zdraví na Heureka.cz