Maminka.czKojenec

Febrilní křeče dokáží pořádně vylekat. Důležité je rychle jednat

Barbora Neubergerová 20.  3.  2018
Vypadají děsivě, ale dítě na životě primárně neohrožují. Přesto, pokud u vašeho dítěte febrilní křeče nastanou, nečekejte a volejte záchranku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Febrilních křečí, během nemoci svých dětí, se obává mnoho maminek. Jednoduše by se dalo říct, že jde o křeče, které vznikají jako reakce organismu na horečky. Pokud nastanou, je třeba urychleně jednat, zavolat rychlou záchrannou službu a dítě dopravit do nemocnice.

Febrilní křeče, jak již jejich název napovídá, jsou křeče, které vznikají tehdy, dojde li u dítěte k nástupu horečky. „Febrilními křečemi jsou ohroženy zejména malé děti. Nejčastěji se objevují u dětí mezi šestým měsícem a čtyřmi roky. Křeče hrozí při teplotě od  38°C výše. Rizikem jejich rozvoje je i rychlé střídání vzestupu a poklesu tělesné teploty,“ říká MUDr. Markéta Geleneky z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice na Bulovce.

Febrilní křeče vznikají jako následek extrémně vysoké tělesné teploty organismu. „Vysoká teplota dráždí mozkové tkáně a ty začnou vysílat nekoordinované impulsy nervům a svalům. Odpovědí na tyto impulsy jsou nervové a svalové záškuby, tedy křeče. Křeče se mohou objevit na končetinách, ale zasáhnout mohou i celé tělo včetně obličeje,“ popisuje lékařka.

Rtuť stoupá. Jak snížit u dítěte horečku

Jak poznat febrilní křeče

  • Febrilní křeče vypadají jako svalové záškuby či třesy doprovázející horečku (pokud dítě horečku nemá, nejde o febrilní křeče ale o jiný problém a je třeba neurologické vyšetření)

  • Dítě během nich může upadat do bezvědomí

  • Trvat mohou jen pár vteřin i několik minut

  • Často se vyskytují opakovaně

Rozhoduje rychlost

Pokud se křeče objeví, je nutné nepropadat panice a rychle jednat. „Dítě je třeba zabezpečit tak, aby se během ataky křečí neporanilo, aby nespadlo na zem a podobně. Z toho důvodu se doporučuje ho položit na zem.

Následně by mělo dojít k zavolání rychlé záchranné služby. Zároveň s tím by mělo začít pozvolné ochlazování dítěte, například zabalením do mokrého prostěradla nebo ručníku. Takto udělaný zábal by ale neměl být delší než dvě minuty, to proto, aby nedošlo k prochladnutí dítěte či k příliš rychlému poklesu teploty. Ta musí klesat postupně, pozvolna,“ radí lékařka.

Přestože febrilní křeče vypadají dramaticky, dítě přímo na životě neohrožují. „Riziko hrozí právě spíš při poranění. Pokud dítě prodělá febrilní křeče, doporučuje se následně provést vyšetření, které vyloučí například epileptický záchvat,“ doplňuje lékařka.

Febrilní křeče. Co dělat, když postihnou vaše dítě?
Febrilní křeče: Je dobré se na ně připravit
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Novorozenec, Batole, Kojenec, pořad, Křeč, Poranění, Rychlý pokles, Malé dítě, Šestý měsíc, Celé tělo, Mozková tkáň, Neurologické vyšetření, Jed, Lékařka, Horečka, Markéta Geleneky, Febrilní křeč, Neurolog, Tělesné teplo, DŮL, Nemocnice na Bulovce, Pór, Zdraví na Heureka.cz