Febrilní křeče: Je dobré se na ně připravit

Febrilní křeče jsou strašákem mnoha rodičů. Pokud se vašemu dítku vyhnou, je to jen dobře, přesto je ale vhodné být alespoň teoreticky připraven.
Febrilní křeče: Je dobré se na ně připravit

Febrilní neboli také horečnaté křeče se téměř vždy projevují v průběhu horečnatého onemocnění, obvykle na jeho začátku - při vzestupu teploty zpravidla na 38 stupňů a více. Postiženy jsou nejvíce děti mezi 3. měsícem a 5. rokem života, které ještě mají méně stabilní nervový systém.

Horečka dráždí mozek a ten vysílá informace nervům a svalům, které se nepřirozeně natahují a smršťují, tím vzniká křeč. Jde o poměrně dramatickou událost, kdy dochází i ke ztrátě vědomí a může dojít k poruchám dýchání. Ataky křečí trvají několik desítek vteřin až po dobu 5 minut a poté odeznívají. Postižena může být jen část těla, ale i celé tělo včetně svalů na obličeji. Dítě může upadnout do bezvědomí a může mít i potíže s dechem.  Může se stát, že pokud horečka neustupuje, bude se záchvat křečí opakovat. Stává se to ale jen ve velmi malém procentu případů.

Rodiče, kteří se s FK ještě nesetkali, se zcela oprávněně bojí o život svého dítěte, i několik minut se zdá jako věčnost. Důležité je vždy zachovat chladnou hlavu a nepanikařit, jakkoliv se to může zdát těžké. Je důležité si uvědomit, že pokud zajistíte dítě proti pádu a dušení případnými zvratky, záchvat FK neohrožuje dítě na životě, nejsou na místě ani obavy z poškození mozku v průběhu záchvatu.

Pokud dítě dostane záchvat křečí, uložte ho na podlahu, ale nesnažte se mu například držet končetiny (z postýlky by mohlo díky křečím spadnout).  Okamžitě a vždy zavolejte lékaře, každé dítě, které prodělalo febrilní křeč, musí být vyšetřeno odborným lékařem! Jestliže dítě upadne do bezvědomí, zajistěte mu zachování volného dýchání — položte dítě na bok, nesnažte se mu násilím otevřít ústa.

Sledujte, jestli dítě nezvrací, je nutné zajistit, aby zvratky odtekly z úst a dítě se jimi nezadusilo.  V okamžiku kdy jste zajistili dítě a zavolali lékaře, začněte dítě ochlazovat. Nejvhodnější jsou chladné zábaly. Dítě zabalte do mokrého prostěradla a po chvíli jej znovu namočte a zábal vyměňte.

Po příjezdu lékař zajistí životní funkce, podá dítěti konečníkem Diazepam. Podá léky ke snížení horečky a doporučí vám další postup.  Asi po dvou týdnech po prodělaném záchvatu doporučují lékaři vyšetření EEG (elektroencefalogram).

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články