Maminka.czKam s dětmi

Festival Cirk-UFF v Trutnově: Umělci nového cirkusu i cirkusové disciplíny pro děti

redakce 15.  5.  2017
Mezinárodní festival nového cirkusu Cirk-UFF, který každoročně přiláká tisíce návštěvníků, se do podhůří Krkonoš vrací už posedmé. Umění českých i zahraničních souborů letos rozzáří Trutnov od středy 31. května do neděle 4. června.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Cirkusové show se představí jak v polyfunkčním divadle Uffo, tak tradičně i v šapitó, ale také přímo v ulicích města. Z českých souborů se mohou diváci těšit na Cirk La Putyka, Bratry v tricku nebo Losers Cirque Company. Tradiční svátek milovníků adrenalinu, euforické zábavy i experimentálního umění nabídne celkem osmadvacet představení patnácti souborů.

Největší událostí bude nové představení Backbone mezinárodně respektovaného australského souboru Gravity & Other Myths. Strhující představení mělo premiéru v březnu v australském Adelaide.

Cirk-UFF bude, vedle německého Recklingausenu, jednou ze dvou možností vidět toto představení v Evropě,“ říká ředitel festivalu Cirk-UFF Libor Kasík. Lákadlem festivalu bude také představení Déluge francouzského souboru Compagnie SansGravité, které je směsí nového cirkusu a nové magie.

„Děti by se jako diváci neměly podceňovat,“ říká dramaturgyně divadla Jatka78

Cirk-Uff ale prezentuje i českou novocirkusovou scénu. Vedle známých souborů jako Cirk La Putyka, jenž představí právě připravované představení Batacchio (ve kterém se nový cirkus prolíná s tancem, fyzickým divadlem a ilusionismem), či Losers Cirque Company, kteří odehrají dokonce dvě různé inscenace, chystá Cirk-UFF i několik premiér.

Nejen trutnovskému publiku dobře známí Bratři v tricku chystají pro trutnovský festival premiéru představení Běžkařská odyssea. Světlo světa spatří na Cirk-UFFu i Hrdinky, tedy nová show Cirkusu Tety. Další letošní novinkou bude představení Dukto pod taktovkou Cink Cink Cirku.

Na své si přijdou i děti

Ty si budou moci vyzkoušet cirkusové disciplíny s již dobře známým jihomoravským cirkusovým uskupením: „Jako každý rok přijedou naši kamarádi z brněnského Cirkusu LeGrando, což znamená, že si děti budou moci vyzkoušet různé cirkusové disciplíny. A samozřejmě se jim bude líbit i spousta představení, určitě bych je pozval na francouzské představení Déluge,“ upřesnil Libor Kasík.

Na programu se objeví také klaunské trio Squadra Sua nebo kontaktní žonglování od Ati Sphere. 

Rostislav Novák mladší, umělecký šéf Cirku La Putyka, má rovněž zprávu pro nejmenší adepty cirkusových umění: „Srdečně bych diváky chtěl pozvat na naše nové představení Batacchio, které nezklame děti ani dospělé. A také na cirkusové workshopy, které už zhruba půl roku pořádáme na naší domovské scéně Jatek78. Poprvé jsme pro veřejnost otevřeli kurzy nového cirkusu Cirk La Putyka Studio a pravidelně také připravujeme dílny pro nejmenší diváky vždy v sobotu po pohádce.“

Program festivalu a informace o vstupenkách je možno najít na webu festivalu: www.cirkuff.cz.

Děti nejsou jen maminek. Jaká je role otců ve výchově dětí?
GALERIE: Miska, ze které se jídlo nevysype, a dalších 25 vychytávek. Tyto věci vám ulehčí život s miminkem
Témata: Děti, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Náš tip, festival, magie, Losers Cirque Company, Libor, Klaun, Cirk La Putyka, Trio, Baťa, Dis, Rösti, Nový cirkus, Adelaide, Cirque Company

Video