Fontanela: Její vzhled prozradí zdravotní stav

Fontanela (česky lupínek) je vazivové spojení na hlavě novorozence v místech, kde se potkávají kosti utvářející lebku. Tyto destičky mezi lebečními kostmi umožňují další růst lebky po porodu a zvětšování objemu mozku.
Fontanela: Její vzhled prozradí zdravotní stav

Hlavička je v místě fontanel velmi pružná a přizpůsobivá, proto může bez problémů projít i úzkými porodními cestami. Pokud se i v průběhu tohoto procesu zdeformuje, nemusíte mít obavy, neboť deformace za pár dnů sama zmizí. I když je třeba s hlavičkou kojence zacházet velmi opatrně, nehrozí výrazné riziko úrazu. Mozku poskytují ochranu mozkové pleny a pevná pokožka hlavy a to až do doby, dokud se fontanely neuzavřou pevnou tkání. K úplnému srůstu lebeční kosti dochází až cca mezi 18. - 20. rokem věku.

Vzhled hlavičky sledujte
Velkou fontanelu je možno snadno nahmatat, lze cítit, jak pod ní pulzuje krev. Má tvar kosočtverce, nachází se mezi čelní kostí a oběma temenními kostmi. Při nedostatečné hydrataci (zvracení, průjem, chybný pitný režim) je velká fontanela propadlá a na hlavičce miminka lze nahmatat propadlinu.

Při zvýšeném tlaku v hlavičce (meningitida, zánětu mozkových blan, krvácení,…) je naopak fontanela napjatá (tužší, zvětšená) a často pulzuje. Velká fontanela se postupně zmenšuje, v době uzavírání a velkosti se však může lišit. Většinou se uzavírá kolem 13. měsíce věku dítěte, v některých případech však i později (18. – 24. měsíc věku dítěte).

Malá fontanela má trojúhelníkový tvar a je umístěna v záhlaví, mezi zadní částí temenní kosti a kostí týlní. V době porodu je velmi často nehmatná a uzavírá se kolem 6. měsíce života dítěte.

V případě podezření na chorobný růst lebky je třeba dítě ihned odeslat k odbornému neurologickému vyšetření, kde je podle zjištěné příčiny navrženo např. neurochirurgické řešení. Čím dříve je porucha růstu lebky odhalena, tím vyšší jsou šance na úspěšnou léčbu, neboť dnešní medicína již dokáže spolehlivě odstraňovat mnohé anatomické defekty. V případě, že není porucha růstu lebky včas odhalena, hrozí dítěti trvalé poškození smyslových a pohybových funkcí!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články