Maminka.czNovorozenec

Fontanela: Měkké části na hlavičce upozorní na nemoc! Čeho si všímat?

Veronika Vlachová 13.  4.  2019
Skoro to vypadá, jako kdyby matka příroda z lenosti tomu našemu miminku nedotvořila perfektní hlavičku. Malá prohlubeň jménem fontanela dokáže spoustu rodičů zneklidnit. K čemu tuto měkkou část lebky dítě k životu potřebuje a co všechno nám umí prozradit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jakmile své miminko vezmete do náručí a jemně ho pohladíte po hlavičce, okamžitě vám to dojde: Na několika místech objevíte malé měkké části, ve kterých cítíte tep, a dokonce vidíte mírnou rytmickou pulzaci. Tato na první pohled křehká místečka, která se nacházejí na lebce vašeho miláčka, vám nemusí dělat starosti. Jde o naprosto normální věc.

Membránou pokryté části, tzv. fontanely, jsou tu totiž od toho, aby dostatečně chránily dětský mozek. Dokonce až natolik, že kdyby vaše ratolest spadla přímo na hlavu a došlo nedej bože ke krvácení do mozku, fontanela dokáže převzít následný tlak, vzniklý z neštěstí, a lehce se i vyboulit. Ale je toho mnohem víc, k čemu jsou tyto malé „nedokonalosti“ matky přírody užitečné. 

Fontanela u miminka: Kde ji najdete, kdy se uzavírá a podle čeho poznáte problém s hlavičkou

Fontanela není jen jedna

Když se řekne fontanela, s velkou pravděpodobností ukážete na horní část lebky. A není divu, tato fontanela je největší a nejviditelnější. Jenže na dětské hlavičce se jich nachází víc. „Celkem jde o šest měkkých, membránou pokrytých částí lebky, které se nacházejí v místech, kde jsou vedle sebe umístěny více než dvě kraniální kosti,“ vysvětluje Patricia Zemanová Konopová, pediatrička a neonatoložka z Canadian Medical.

Konkrétně jsou kromě největší horní fontanely na hlavičce dvě postranní v přední části lebky, dvě v zadní části a jedna vzadu. Lebka totiž po narození není plně osifikovaná (přeměněná na kost), jako je tomu u větších dětí nebo dospělých. Je složená z pěti lebečních částí, které k sobě musí teprve postupně dorůst. A tam, kde se tři lebeční desky setkávají, vzniká fontanela, tedy měkká část, která zmizí zhruba kolem osmnáctého měsíce věku dítěte. 

Předčasný srůst lebečních švů aneb Strašák jménem skafocefalie

K čemu je fontanela dobrá? 

Jak přibližuje Patricia Zemanová Konopová, to, že se děti rodí s nedovyvinutými lebečními kostmi, respektive s měkkými spoji mezi nimi, má dvě hlavní výhody: „Umožňují elasticitu a tvarovatelnost lebky při porodu, kdy dochází k průchodu hlavičky novorozence úzkými porodními cestami matky. Tahle flexibilní místa zároveň umožňují postnatální růst mozku. Lebeční klenba nemá vlastní růstový potenciál, rozšiřuje se na základě růstu mozku dítěte s pomocí fontanel.“ Krátce po narození se uzavřou postranní části. „Malá fontanela se uzavírá velmi rychle, v prvních dnech po narození. Velká zůstává až do dvanáctého až osmnáctého měsíce, ale postupně se zmenšuje. U většiny dětí je velká fontanela po roce věku uzavřena nebo jen na špičku prstu,“ popisuje pediatr Martin Gregora. 

Menší, nebo větší? 

Není divu, že si jako rodiče pravděpodobně nejvíce všímáte té největší fontanely. I z medicínského hlediska je velice zajímavá. Proto se také někdy nazývá „oknem do mozku“. Proč? Velice snadno se skrze ni mohou provádět první ultrazvuková vyšetření toho, zda se mozek vyvíjí normálně, zda nedošlo k tumoru nebo krvácení, aniž by se muselo přistoupit k invazivním zásahům. A o to, zda je horní fontanela vašeho miminka příliš velká, nebo naopak menší, než jak byste očekávali, se nestrachujte. Velikost o ničem nevypovídá. Mnohem víc byste si měli všímat toho, v jaké kondici fontanela je nebo zda klesá, či se zvedá. 

Indikátor zdraví

Jak upozorňuje Patricia Zemanová Konopová, pokud je velká fontanela napjatá, vyklenutá nebo výrazně pulzuje, měli byste zpozornět. „Zvláště, když jsou přítomny další příznaky jako teplota, dráždivost dítěte, zvracení, nápadná spavost nebo jiná změna celkového stavu a chování. Může to být známka edému mozku a nahromadění tekutiny, kdy dochází ke zvýšení nitrolebního tlaku,“ vyjmenovává možná nebezpečí pediatrička a neonatoložka.

10 nejčastějších příčin bolesti hlavy u dětí: Od zánětu dutin po cukrovku

Ale jak říká Martin Gregora, někdy může pulzující fontanela být signálem i dalších záležitostí: „Pulzující velká fontanela může sice znamenat zánět mozku nebo mozkomíšních plen, ale bývá patrná i při vysoké horečce.“ Dalším indikátorem toho, že je s miminkem něco v nepořádku, je pokleslá fontanela, která je pod úrovní okolních kostí. „Nejčastěji je to příznak nedostatečného příjmu tekutin až dehydratace dítěte. Vyskytuje se při akutním průjmovém onemocnění a při zvracení. V obou případech se jedná o urgentní situaci,“ podotýká Patricia Zemanová Konopová. 

Proč není dobré nechávat miminko vyplakat?

Chraňte ji!

Přestože jsou fontanely kryté pevnou membránou a při správné manipulaci a polohování dítěte nehrozí nebezpečí, pediatrička a neonatoložka doporučuje novorozence chránit před prudkými změnami polohy a pohybu. „Velké riziko představuje shaken baby syndrom, kdy dochází k poškození mozku následkem prudkého třesení s dítětem,“ varuje Patricia Zemanová Konopová. Správné uzavření lebečních částí podpoříte pravidelnými dávkami vitaminu D. „Neuzavřená malá fontanela může znamenat hypovitaminózu D,“ uzavírá pediatr Martin Gregora. 

Témata: Zdraví, Miminko, Novorozenec, Péče o dítě a jeho výchova, Miminko, Kojenec, Šestinedělí, Mozek, Membrána, Martin Gregor, Gregor, Hlavička, Spavost, Uzavření, Nemo, Zeman, Lebka, Pediatrička, Klenba, Fontanela, Canadian Medical, Zdraví na Heureka.cz