[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Vlastníma rukama a s láskou a péčí vyrobené jedlé dárky má rád snad úplně každý, jde jen o to, trefit se obdarovávanému do jeho vkusu. Což je poměrně jednoduché, určitě dobře víte, co zbožňují a na jakých laskominách "ujíždějí" vaši nejbližší.
Domácí čokoláda se sušeným ovocem, vláčné karamelky, zdravá verze oblíbené čokoládové pomazánky (skvělou připravíte například z cizrny), pralinky plněné nugátem nebo kokosem, komplet nachystaná sypká směs na muffiny, nakládaný sýr, domácí poctivá paštika, vlastnoručně vyrobené pesto, vánoční likér, křupavá granola, křehké makronky, pečený čaj nebo třeba bylinkový olej...Zapojte fantazii a pusťte se do toho, úspěch je zaručen.
Připravili jsme pro vás galerii inspirativních tipů na nápadité jedlé dárky, které nadchnou nejen pod vánočním stromečkem.
Suroviny (na 2 sklenice):
6 hermelínů
1 velká cibule
4 stroužky česneku
1 feferonka
rostlinný olej
2 lžičky mleté červené papriky (sladké nebo pikantní)
Koření: 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček černého nebo barevného pepře
Postup:
Hermelíny podélně rozkrojte a každou polovinu každého posypejte grilovacím kořením, potřete rozdrceným nebo utřeným česnekem. Cibuli nakrájejte na kolečka a přidejte na hermelíny. Pak jednotlivé poloviny k sobě zpět přiklopte, naskládejte do sklenic a posypejte mletou paprikou. Do sklenic rozdělte bobkové listy, nové koření, pokrájenou feferonku a pepř. Nakonec vše zalijte olejem a dobře uzavřete. Uchovávejte v lednici a myslete na to, že se musí několik dní rozležet.
Suroviny:
2 až 3 šálky surových ovesných vloček
1 až 2 šálky dobrot podle chuti: oříšky, semínka, kokosové lupínky, sušené ovoce, kousky nasekané čokolády, skořice a podobně
3 lžíce tekutého medu
1 až 2 lžíce kokosového oleje
V misce nebo větším hrnečku smíchejte med a kokosový olej, směs můžete zlehka a velmi opatrně rozehřát ve vodní lázni. Ve velké míse promíchejte veškeré sypké suroviny, vlijte k nim tekutou směs a vše společně dobře promíchejte. Plech vyložte papírem na pečení a připravenou směs na něj rovnoměrně rozprostřete. Plech vložte do vyhřáté trouby a pečte pozvolna při 130 až 150°C. Granola bude hotová zhruba za 45 minut (měla by být téměř suchá). Během pečení občas lehce promíchejte. Po vyndání z trouby nechte granolu vychladnout, pak rozdělte do sklenic a dobře uzavřete.