Maminka.czGalerie

GALERIE: Ilustrátorka ukazuje, jak by vypadaly pohádkové princezny, kdyby měly normální tvary

len 22.  5.  2023
Protože ony nemají! Jenže jak je odmala běžně vídáme na obrazovkách, jejich nereálné křivky se pro nás stávají normou. Což pak může (nejen) v období dospívání přispět k nezdravé kritice vlastního těla. Jako u Wyethe Smallish, která se od deseti let potýkala s poruchou příjmu potravy. Dnes se jako ilustrátorka snaží změnit pojetí těla v naší kultuře tím, že upravuje kreslené postavičky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pochází z rodiny ilustrátorů, takže kreslí po většinu svého života. Svět ale objevil Wyethe Smallish, až když na TikTok uložila video, jak kreslí Popelku s plnějšími tvary. Její příspěvek zhlédlo během krátké doby na tři miliony lidí!

„Tak silná emocionální odezva byla nečekaná. A i já jsem cítila zvláštní útěchu, Popelka mi připadala tak skutečná... Uvědomila jsem si, že jako na mladou dívku by na mě mělo obrovský vliv vidět ji s přiměřeným pasem a plnějšími pažemi,“ vzpomíná na svůj "aha moment" Wyethe. A začala tímto způsobem přetvářet další pohádkové postavy.

Podívejte se do FOTOGALERIE v úvodu článku na otisky videí Wyethe Smallish a budete žasnout, jak díky malým změnám ucítíte s disneyovskými princeznami větší propojení.


VIDEO: Jaké je být mámou doopravdy? Ilustrátorka zachycuje realitu mateřství


Má videa lidi uzdravují

A stačí právě jen drobné změny, aby si ženy uvědomily, jak moc kultura ovlivňuje vnímání vlastního těla. A proč si vzala Wyethe na paškál právě pohádky? Domnívá se totiž, že kreslené postavičky mají obrovský vliv na formování naší mysli, zejména když jsme děti.

„Stejně jako mnoho dalších lidí jsem se i já potýkala se špatným sebevědomím a s poruchami příjmu potravy – a to už od svých deseti let! Pomocí svého umění se učím milovat své tělo takové, jaké je,“ vysvětluje důvody své specifické tvorby Wyethe. A samozřejmě ji motivuje pozitivní odezva: „Tisíce a tisíce lidí mi píší, jak je má videa uzdravují, třeba i pláčou radostí! Přejí si, aby takhle pohádky vypadaly, když byli malí. Opravdu mě jejich reakce dojímají a inspirují mě k další tvorbě.“

GALERIE: Takhle vypadá život matky! Ilustrátorka zobrazuje realitu mateřství. Schválně, v kterém komiksu najdete sebe?

Není to plus size, jsou to normální tvary!

Wyethe Smallish se ostře ozývá, když někdo její výtvory označuje jako „plus size“.  Poukazuje na to, že ve skutečnosti upravené křivky poměrově odpovídají průměrné velikosti dnešní ženy. A že je ohromně důležité vídat už od dětství realistické typy těl.

Co se stane, když se tak děje jen zřídka? Začneme vnímat jako „ideální“ tvary, které jsou fyzicky téměř nemožné, navíc jsou také unifikované. „Když je jako norma přijímán pouze jeden typ těla, soustředíme se na zvláštnosti, které nás od něj odlišují, a začneme na ně pohlížet negativně. Proto je potřeba prezentovat těla v jejich variabilitě. Je to zásadní i dodatečně, pro uzdravení našeho vnitřního sebepojetí. Může to i odstartovat léčení našeho vnitřního dítěte,“ vysvětluje ilustrátorka.

Podívejte se do GALERIE v úvodu článku na výsledky její práce nebo si pusťte níže proces tvorby:  

Témata: Galerie, Mateřství, Kuriozita, Dospívání, Tělo, TikTok, postava, kultura, Popelka, princezna, Pohádky, poruchy příjmu potravy, Propojení, Kreslená postavička, Gal, Uzdravení, Ilustrátorka, Tvar, Paškál