Maminka.czVánoce 2021

Jak vyrobit adventní věnec? Inspirujte se v galerii a vyzkoušejte jeden podle našeho návodu!

Simona Formánková 25.  11.  2022
Advent se nezadržitelně blíží. První svíčku letos zapálíme už v neděli 27. listopadu. Pokud jste milovníky tvoření a věnec si každoročně vyrábíte sami, zkuste letos přizvat děti. Máme pro vás pár skvělých tipů, které s nimi zvládnete, a navíc se zabaví celá rodina.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Adventní věnec není pouze krásná dekorace nebo příležitost pro kreativní nadšence, má mnohem hlubší význam. Představuje symbolické odpočítávání čtyř týdnů adventu. Nejčastěji je spletený z jehličnatých větví, ovšem existují i v podobě rovného svícnu. Adventní věnec zdobí čtyři svíčky různých velikostí a barev. V případě, že při zdobení svíčky vynecháte, můžete jej použít také jako dekoraci vchodových dveří. 

VIDEO: Vyrobte si krásný adventní věnec

Na podobě adventních věnců se odráží také barevné trendy daného roku. Pokud chcete, aby i váš letošní výtvor byl stylový, zaměřte se letos především na bílou barvu. Designéři doporučují kombinovat s šedou, stříbrnou a béžovou. Obecně se dá říct, že Vánoce 2022 se ponesou v duchu minimalismu, tudíž krabice s kýčovitými dekoracemi nechte v klidu odpočívat ve sklepě. 

Vykouzlete doma vánoční atmosféru. Tady je bohatá inspirace na úchvatnou výzdobu a dokonalé dekorace

V případě, že letošní adventní věnec nebudete tvořit sami, ale s dětmi, je jasné, že veškeré trendy a módní diktáty jdou stranou. Děti milují barvy, proto je důležité, aby z výsledného díla měly radost hlavně ony. Podívejte se na jednoduchý návod na věnec z barevného papíru, který zabaví vaše nejmenší. Další inspiraci najdete nahoře v galerii. 

Klepněte pro větší obrázek

Budete potřebovat:

  • 2 listy zeleného hedvábného papíru (nemusí mít stejný odstín)
  • 1 list tvrdého papíru zeleného
  • 1 list tvrdého papíru růžového
  • 2 listy tvrdého papíru fialového
  • 4 ks žlutého plyšového drátku
  • transparentní izolepu 
  • nůžky
  • lepidlo

Postup:

Věnec

1) Zelenou čtvrtku přeložte podélně, v přehybu rozstřihněte na dvě části. Z těch budete potřebovat pouze jednu.

2) Vezměte jeden ustřižený kus zeleného papíru, znovu ho podélně přeložte a rozstřihněte podélně v přehybu. Nyní byste měli mít dva úzké kusy papíru. 

3) Konce těchto dvou papírů přilepte k sobě tak, abyste měli jeden dlouhý. Nechte zaschnout a máte základ věnce. 

4) Vezměte zelený hedvábný papír a dvakrát ho přeložte napůl tak, aby se přiblížil tvaru čtverce. Rozstřihněte podél všech záhybů, abyste měli 4 samostatné čtverce. Každý z těchto čtverců nastříhejte na třetiny, poté každou z nich nastříhejte ještě znovu na třetiny. Opakujte takto i s druhým kusem hedvábného papíru. Měli byste získat 36 čtverců na list hedvábného papíru, takže celkem 72 čtverců. (Nedělejte si starosti s rovnoměrnými nebo rovnými řezy – nemusí to být dokonalé!)

Klepněte pro větší obrázek

5) Všechny čtverečky hedvábného papíru jemně zmačkejte. Nejlepší je sevřít v středu a následné zmáčknout okraje (takže to vypadalo jako kytička). Ale opravdu nemůžete udělat chybu!

Klepněte pro větší obrázek

6) Rozložte si dlouhý zelený papír. Začněte asi půl palce od jednoho konce, svisle nakreslete čáru lepidla a položte na ni 3 zvlněné čtverce hedvábného papíru. Pokračujte v tom až na konec papíru a držte zmačkané papírové čtverce těsně u sebe, dokud se nedostanete asi půl palce od druhého konce. Ušetřete 3 zmačkané čtverečky hedvábného papíru.

7) Slepte konce tvrdého papíru tak, aby vytvořily kruh. Po zaschnutí nakreslete čáru lepidla přes šev a použijte 3 uložené kusy zmačkaného stavebního papíru k jeho pokrytí. Nechte věnec uschnout.

Svíčky

1) Plyšový drátek přeložte napůl a přeložený konec otočte.

2) Přes otvor každé role toaletního papíru nalepte kousek transparentní izolepy. 

3) Do izolepy propíchněte 2 otvory poměrně blízko sobě. Vložte jeden konec plyšového drátku do každého otvoru. Drátkem v pásce pohybujte jemně nahoru a dolů, dokud se nebude pohybovat docela snadno. (Mělo by to vypadat jako na obrázku níže – drátek se bude kroutit až později!) Dejte stranou.

Klepněte pro větší obrázek

4) Listy růžového a fialového papíru přeložte na polovinu, rozstřihněte podél záhybu. Budete potřebovat pouze 1 růžový obdélník a 3 fialové.

5) Omotejte jeden kus kolem role toaletního papíru tak, aby spodní část čtvrtky a spodní strana role toaletního papíru byly v jedné rovině. (Zakroucený konec plyšového drátku je nahoře). Barevný papír bude výrazně vyšší než role toaletního papíru. To je to, co chcete – díky tomu nebude vidět karton!

6) Barevný papír zahněte a přilepte pomocí lepidla k papírové roličce. Nechte zaschnout a takto zopakujte u všech čtyřech svíček. 

7) Zatlačte každý plyšový drátek dolů do svíčky tak, aby nebyl vidět (ale stále na něj snadno dosáhnete!).

8) A máte hotovo! Každý týden pomyslně zapalte jednu svíčku na adventním věnci tím, že ji povytáhnete za drátek tak, aby byl vidět. 

Klepněte pro větší obrázek
 
Témata: Galerie, Jak na to, Tvoření, Výroba, Vánoce, Vánoce 2021, Advent, návod, Výtvarné aktivity, adventní věnec, transparent, Svíčka, Drátek, Gal, Věnec, Čtverec, Papír, Inspirace