Maminka.czGalerie

GALERIE: Prací prášek, třešně s kyselými okurkami nebo čerstvý sníh. Také s vámi v těhotenství lomcovaly šílené chutě?

Simona Formánková 22.  11.  2021
Ne každá maminka to zná, přesto si většina výraznou změnu v tomto období uvědomovala. Těhotenské a poporodní chutě totiž zásadně ovlivňují mateřský jídelníček. Podívejte se do galerie, jaké pochoutky si maminky často dopřávají, možná mezi nimi najdete i svého favorita.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Devět měsíců čekání na váš vysněný poklad rozhodně není jen procházka růžovým sadem. Tělo ženy projde obrovským množstvím proměn. To, co platilo dřív, je definitivně pryč. A to nejen po fyzické stránce, mění se například i chutě. Podle internetových diskuzí však nejde tolik o speciální chutě jako spíš o preferenci některé z nich. 

Video: Podívejte se, co všechno může způsobit alkohol v těhotenství

Převážná většina maminek se shoduje, že více než prazvláštní chutě řešily množství jídla. "Já jsem spíš potřebovala jíst, ale bylo mi jedno co," píše jedna z nich do rozsáhlé internetové diskuze. "Já jsem teprve v 8. týdnu a chutě už mám. Ale spíš bych to definovala jako nechutě na všechno, kromě jedné jediné potraviny, což je jeden den třeba termix, který druhý den už nemůžu ani cítit, to zase dostanu nehoráznou chuť na kysané zelí, další den se mi při pohledu na kysané zelí zvedá kufr," namítá další z maminek a jednoznačně dokazuje, že i těhotenské chutě jsou velmi individuální. 

Ovšem nenechte se mýlit, že by speciální, někdy až šílené těhotenské chutě byly mýtus. "Zrovna jsem před hodinkou dojedla rajčata zalitá octem a k tomu pomeranč. Jinak u syna mi strašně moc chutnala šunka s jogurtem, teď taky dost často plácám, včera jsem z jedné misky jedla třešňový kompot a kyselé okurky," doznává se jedna z odvážných maminek a svou upřímností strhne vlnu dalších reakcí. "No chcete slyšet opravdu příšerné chutě? Já nemůžu projít kolem prášku na praní a teď jak nasněžilo, tak mám děsnou chuť na sníh, nenápadně chodím a nabírám ho do hrstičky, snad z toho nic nechytnu," píše s lehkými obavami další nastávající maminka. 

Šílené těhotenské chutě! Cože, tohle dokážou sníst budoucí matky?

Podle "babských rad" mohou těhotenské chutě navíc napovědět, zda čekáte holčičku, nebo chlapečka. Pokud vás lákají sladkosti, ovoce, ovocné šťávy, džusy, pak s největší pravděpodobností můžete vybírat dívčí jméno. Naopak chutě na slané pokrmy, maso či uzeniny by měly být předzvěstí, že na svět přivítáte syna. 

Chutě porodem rozhodně nekončí

Narozením miminka však příval netušených chutí zdaleka nekončí. Hormonální bouře přichází v druhé vlně, proto se není čemu divit. Zde se maminky téměř shodují, že po porodu se jejich chuťové pohárky začaly soustředit hlavně na sladké. Přikládají to hlavně velké únavě a nedostatku energie. Stejně tak to vidí i odborníci. "Podobně jako během těhotenství stoupá chuť na potraviny bohaté na bílkoviny, v období kojení stoupá chuť na sladké. Je to logické, protože mateřské mléko obsahuje velké množství molekul hodnotného cukru potřebného pro vývoj centrálního nervového systému, který u dítěte stojí v popředí,“ tvrdí Vivian Weigert, zakladatelka mnichovské Poradny pro přirozený porod a rodičovství, která již mnoho let provází maminky obdobím těhotenství, porodu i laktace.

Podívejte se do galerie, která jídla si maminky v těhotenství či po porodu velmi oblíbily. Možná se vám tak vybaví právě to jídlo, které bylo i vaším favoritem. 

Témata: Těhotenství, Galerie, Kojení, Mateřství, Jídelníček, Instagram, Šestinedělí, jídlo, Fotografie, Sociální sítě, Chuť, Kompot, Třešně, TAK, Okurka, Prací prášek, Vivi, Sníh, Viviana Weigert, Měsíc čekání, Síl, Maminka, Gal