Maminka.czKojení na veřejnosti

Tyhle ženy kojí hrdě na veřejnosti, třeba v obchodním centru nebo na lanovce. Co vy na to?

Tereza Víchová 1.  8.  2022
Právě dnes začíná Světový týden kojení, který zdůrazňuje, že je to to nejlepší pro matku i dítě. Přinášíme vám fotografie žen, které kojení rozhodně neskrývají v intimitě domova. U nás je právě tohle stále kontroverzní téma. Jaký na to máte názor?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Diskuse o kojení jako o tom nejlepším způsobu výživy už se dlouho nevedou. Vášně ale vzbuzuje kojení na veřejnosti, především větších dětí, než jsou miminka. Odborníci mají jasno – do půlroku věku má být dítě výlučně kojeno, později se zaváděním příkrmů doporučuje ženám Světová zdravotnická organizace stále kojit, a to do věku dvou let i déle.

Realita v Česku je jiná. Tématu se věnuje třeba Aperio ve svém Průvodci porodnicemi a podle jeho výsledků je v půlroce věku kojena už pouze pětina dětí.

Světový týden kojení

  • Každoročně se slaví od 1. do 7. srpna ve více než 170 zemích na podporu kojení a zlepšení zdraví dětí a matek po celém světě. 
  • Tímto týdnem si připomínáme důležitost podpory kojení, a to nejen ze zdravotního hlediska, ale i z pohledu udržitelnosti.  

Podívejte se na fotografie maminek, které jsou na kojení hrdé a rozhodně ho neskrývají. Pro ně je norma nakojit dítě, kdykoliv a kdekoliv chce a potřebuje. Seriál Maminka v porodnici vám navíc zanedlouho přinese reportáž o začátcích kojení a jeho podpoře.

VIDEO: Žena kojila dítě v chrámu, vyhodili ji

Témata: Galerie, Kojení, Mateřství, Kojenec, Matka, Fotografie, Maminky ve světě, Kojení na veřejnosti, žena, udržitelnost, Světový týden kojení, Lanovka, Obchodní centrum, Domov, Aperio, Veřejnost, Česká republika, Děti, Lano