Maminka.czRecepty

Gaspacho. Rychlá a osvěžující polévka z pečených paprik

Veronika Zenklová 12.  5.  2021
Gaspacho je španělská zeleninová polévka, podávaná za studena – nejlépe vychlazená, původem z Andalusie. Její rafinovanou chuť oceníte zvlášť během teplých dní.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g červené papriky
  • 20 g olivového oleje na opečení paprik
  • 200 g vyzrálých rajčat
  • 150 g salátové okurky
  • 5 g česneku
  • 15 g octa z bílého vína
  • sůl
  • uzená paprika
  • 10 kapek tabasca
  • 40 g olivového oleje
  • 40 g toustového chleba
  • Na ozdobení:
  • 250 g žluté papriky
  • oregano

Červenou papriku rozřízněte napůl a zbavte ji semínek a středu. Nakrájejte ji na velké kostky a orestujte krátce na oleji. Opečenou papriku dejte do misky. Přidejte překrájená rajčata a oloupané salátové okurky, nakrájené na silné plátky. Dále do misky přidejte stroužek česneku, ocet z bílého vína, sůl, uzenou papriku, tabasco, olivový olej a toustový chléb. Vše dejte do mixéru a mixujte 1 minutu na nejvyšší rychlost. Do hlubokého talíře nebo misky poté nandejte hotové gaspacho, navrch posypejte na kostičky nakrájenou žlutou papriku, lehce pokapejte olivovým olejem a ozdobte lístky oregana.

TIPY:

  • Pokud chcete mít polévku jemnou, přeceďte ji přes jemný cedník. V opačném případě bude rustikálnějšího typu.
  • Tabasco můžete nahradit plátkem chilli papričky nebo jinou ostrou omáčkou.
Témata: Recepty, Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Mall.tv, polévka, Sůl, Rajče, Bílé víno, Pec, Ocet, Paprika, Zeleninová polévka, Okurka, Andalusie, Miska, Olivový olej