Maminka.czPředškolák

Genetika má na vznik oční vady zásadní vliv. Velký rozhovor s oční lékařkou

Markéta Novák Matějková 11.  9.  2016
Péči o zrak se často nevěnuje tolik pozornosti, jak by se mělo. Jedná se přitom o jeden z našich nejdůležitějších smyslů. O prevenci a očních vadách u dětí jsme si proto povídali s MUDr. Petrou Teplanovou z Dětského očního centra Kukátko.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
3. 3. kapitola: Kontaktní čočky u dětí a prevence

Brýle vadí dospělým, dětem ale často překážejí ještě větší měrou. Jak vybírat vhodné brýle pro nejmenší? Existují nějaké odlehčené verze, odolnější konstrukce atd.? Od jakého věku připadá v úvahu možnost používat kontaktní čočky, které vyřeší problém např. při sportu?

V dnešní době je veliký výběr brýlí i pro nejmenší děti, jsou velice ohebné, odolné vůči nárazu a sklíčka vůči rozbití.  Je velice důležité, aby brýle dobře seděly za ušima a na nose, aby se dítě nedívalo nad brýlemi. Co se týče kontaktních čoček, není věk hlavním rozhodovacím faktorem. U velmi malých dětí jsou čočky indikovány lékařem ze zdravotních důvodů a jejich aplikace pak závisí na schopnosti rodičů čočku nasadit a následně vyjmout z oka.

U starších dětí je pak důležité, aby se o čočky dovedly postarat – zejména aby zvládly hygienické požadavky, které jsou při nošení kontaktních čoček naprosto klíčové. Pokud je dítě samo ve škole, musí  umět s čočkami manipulovat, kdyby si je potřebovalo vyndat atp.

Je  důležité, aby si rodič a dítě uvědomovali rizika spojené s nesprávnou manipulací a dávali důsledně pozor na hygienu při manipulaci s kontaktními čočkami. Rizika spojená s nošením kontaktních čoček jsou velmi vysoká i u dospělých, uvádí se dokonce, že jsou vyšší než riziko podstoupení laserového refrakčního zákroku. U dětí to samozřejmě platí dvojnásob.

Zrak miminek se vyvíjí dlouho  
Dítě je na světě

Zrak miminek se vyvíjí dlouho  

Existuje nějaká prevence, jak dětské oči, případně oči obecně chránit? Stejně jako například zubní hygiena – lze dodržovat pravidla nějaké „oční hygieny“? Musejí oči například odpočívat?

Jediná a hlavní prevence jsou pravidelní prohlídky u očního lékaře. Nicméně o oči musíme pečovat, uvádí se střídání pohledů do blízka a do dálky, mrkání při dlouhém pohledu na monitor či aplikace kapek na suché oči, to vše však platí spíše pro dospělé. Nutit děti k tzv. oční hygieně nemá příliš velké opodstatnění.

Souvisí zdraví očí s kvalitou potravy, látkami, vitamíny či živinami v nich obsaženými? Opravdu je např. mrkev pro zdraví očí tak zázračná, jak dětem často tvrdíme?

Kvalita a struktura našeho jídelníčku ovlivňuje tělo j jako celek, lze tedy jistě dovodit i vliv na zrak. Nicméně většina lidových moudrostí vychází spíše z obecného vlivu na tělo jako celek.

Co naopak očím rozhodně nesvědčí a čeho se vyvarovat?

Je tomu stejně jako u pozitivních vlivů – i ty negativní souvisí se životním stylem a s prostředím, ve kterém se pohybujeme – dlouhé sledování TV, monitorů počítačů, tabletů, pobyt v zakouřené místnosti atp. to vše očím jistě nesvědčí. Ale stejně, jak různě reaguje každý jedinec na kladné podněty, reaguje velmi individuálně na ty negativní.

Co hrozí, když zanedbáme péči o oči?

Neléčené oční vady mohou být příčinou vzniku šilhání a tupozrakosti. Šilhání není jen kosmetickou vadou, může být spojeno právě s tupozrakostí a přináší tak s sebou celoživotní zátěž. Tupozrakost lze definovat jako přerušení spojení mezi okem a mozkem. Mozek, který dostává z jednoho oka horší „signál“ než z druhého přestane porušené obrazy vnímat, utlumí podněty vysílané tzv. slabším okem a postupně tak spojení mezi okem a mozkem vymizí.

Léčba je přitom velmi snadná – nasazení správné brýlové korekce podle cyklopelgie, tedy podle hodnot naměřených v rozkapání, lepení (okluze) silnějšího, lépe vidícího oka a stimulace slabšího oka k činnosti pleoptickým a ortoptickým cvičením. Pokud se vada podchytí mezi třetím a pátým rokem, je naděje na úspěch velmi vysoká. Platí zde čím dříve, tím lépe a kratší dobu. Oko lze vycvičit i později, ale po 8. roce už je naděje mizivá.

Tupozraké oko znemožňuje postiženému účast na všech aktivitách, které vyžadují prostorové vidění. Prostorového 3D vidění lze dosáhnout pouze spojením obrazů vysílaných do mozku z obou očí. Chybí-li jeden obraz, je vnímání okolí plochá, chybí mu třetí rozměr. Tupozraký člověk tak jen obtížně může hrát tenis, hokej a samozřejmě má ztížené uplatnění v zaměstnání – nemůže používat binokulární mikroskopy v laboratořích a výzkumných pracovištích, nemůže být profesionální řidič natož třeba pilot.

 

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Rozhovor, Batole, Školák, Kojenec, Miminko, Oči, Genetika, oční vady, Zásadní vliv, Velký rozhovor, Narozené miminko, Oční vyšetření, Veliký rozdíl, Nejtěžší forma, Dioptrie, Česká republika, Tupozraké oko, Krátkozrakost, Šedý zákal, Oční vada, Stěžování, Lékař, Zdraví na Heureka.cz