Maminka.czNovorozenec

Gynekolog radí jak přistupovat k sexu po porodu

redakce 30.  8.  2012
Kdy může žena po porodu opět začít se sexuálním životem? Jaká je pro ni v tomto období nejlepší forma antikoncepce? Musí dodržovat ještě nějaké jiné zásady?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdy může žena po porodu začít znovu sexuálně žít?

Jak je libo. Obecně ale platí, že by dvojice (pokud už žena chce sexuálně žít) v období šestinedělí měla při pohlavním styku používat kondom. A to ani ne jako zábranu nechtěného otěhotnění, ale jako ochranu před případným zavlečením infekce. Jinak se sexuální aktivity řídí spíše tím, jak moc toho je žena schopná. Po nástřihu hráze (epiziotomii) musí dojít k jejímu zahojení, proto doporučuji určitě minimálně 3 týdny počkat.

Co když žena rodila např. císařským řezem?

Opětovně platí, že žena by měla počkat, až se jí jizvy zhojí, čili nejméně 4 týdny.
Co když ženu po porodu pohlavní styk bolí? Co pro ni má být varovným signálem, aby navštívila lékaře?
Po nástřihu hráze je určitá bolest spíš pravidlem. Jde o to, že v tomto delikátním místě vzniká jizva. Ta je jednak tužší a málo pružná, a také se jako každá jizva teprve hojí. Návštěva lékaře je samozřejmě na místě kdykoliv, když má žena pocit, že si s problémem neví rady. Ale zpravidla to má smysl až po šestinedělí, když ženě pohlavní styk nejde několikrát za sebou.

Čeho se při sexu vyvarovat?

Určitě infekce! Muž by měl používat kondom, který jejímu zavlečení brání. Jinak samozřejmě pokud neplánují partneři ihned znovu otěhotnět, je na místě zvolit vhodnou antikoncepci.

Pokud si žena přeje po porodu opět otěhotnět, jaký časový rozestup doporučujete?

Od císařského řezu minimálně jeden rok. Od normálního porodu časový rozestup není limitován.

Jaká je vhodná antikoncepce po porodu?

V průběhu těhotenství a těsně po porodu je pravidelná činnost vaječníků zastavena a k uvolňování vajíček nedochází. Je to způsobeno hormonální blokádou činnosti podvěsku mozkového, který nevydává ovulační signál, podobně jako je tomu při užívání hormonálních antikoncepčních tablet. Pokud žena po porodu vůbec nekojí, dostavuje se první menstruace od narození dítěte za čtyři až šest týdnů. Plně kojící žena má období bez menstruačního krvácení podstatně delší, tím se také prodlužuje její poporodní neplodnost, v žádném případě však nemůže počítat s antikoncepční ochranou způsobenou kojením delší než šest měsíců.

Jakmile dítě poprvé v životě ochutná umělou výživu, mělo by to pro jeho matku znamenat, že se honem poohlédne po nějaké antikoncepci, pokud nepočítá s dalším těhotenstvím.

Jako první a nejlepší antikoncepční prostředek po porodu doporučuji zvlhčený neboli lubrikovaný prezervativ. Splňuje totiž také požadavek mikrobní ochrany ženských pohlavních orgánů. Další velice výhodnou antikoncepční metodou pro kojící ženu je nitroděložní antikoncepční tělísko. To je možno zavádět do dělohy buď bezprostředně po porodu, nebo i později.

Také hormonální antikoncepční tablety je možno po porodu užívat. Tady dáváme přednost čistě gestagenním tabletám (Azalia®, Cerazette®), obsahujícím pouze hormon žlutého tělíska. Ty se užívají nepřetržitě, s užíváním je možno začít hned po porodu nebo po šestinedělí. Tyto pilulky neovlivňují kojení a neškodí novorozenci. Nevýhodou je výjimečně se vyskytující nepravidelné krvavé špinění.

Také antikoncepční injekce (Depo-provera®, Sayana®) přicházejí u ženy kojící v úvahu. Sympatická je aplikace v tříměsíčních intervalech. Nevýhodou je nepředvídatelný vliv na hmotnost a také je třeba počítat s pozdějším návratem plodnosti po ukončení užívání, první ovulace se dostaví v průměru za 10 měsíců.

V případě nouze lze použít ve výjimečném případě také záchrannou antikoncepční pilulku (Postinor-2®, Escapelle®) s upozorněním, že je vhodné předtím dítě nakojit a mezi dalším kojením udělat co nejdelší pauzu. Lze takto užít ideálně do 12 hodin, v krajním případě až do 72 hodin (tří dnů) od pohlavního styku. I zde beze zbytku platí, že čím dříve je tabletka užita, tím lépe. Jako skutečně krajní varianta přichází v úvahu i použití postkoitální antikoncepce Ellaone®, která je účinná až do 120 hodin (pěti dní) od pohlavního styku. Pauza mezi užitím a následujícím kojením musí být v tomto případě víc jak 36 hodin.



Odpovídal odborník: gynekolog Petr Kovář z Gynprenatalu

Témata: Zdraví, Děti, Porod, Láska a vztahy, Novorozenec, Po porodu, Kojenec, Sex, Pravidelná činnost, Řád, Jak, Pór, Přístup, Petr Kovář, Gynekolog, Normální porod, Zdraví na Heureka.cz