Maminka.czSourozenci

Hádají se vaše děti? Trik, kterým hádku bezbolestně přerušíte

Jitka Hemolová 5.  7.  2018
Proč se děti hádají? Proč se vůbec vlastně hádáme? Obvykle si potřebujeme uhájit svou pravdu, svůj prostor a všichni víme, jak je to těžké pro nás dospělé.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co teprve pro děti, které se komunikačnímu umění prakticky teprve učí. Velmi důležitou podstatou, která nám v hádce pomůže a možná nás časem dovede k tomu, že není vždy nutné do hádky vstoupit, je umění vcítit se do toho druhého. Děti to musíte naučit a my známe jednoduchý trik, jak na to.

Pořád se rvou jako koně. Už si se syny nevíme rady, svěřila se zoufalá máma

Touhle radou sfouknete hned dvě věci najednou. Naučit dítě empatii, vcítění se do druhého, není vůbec jednoduché. Říká se, že je třeba, aby se rodiče správně chovali a jejich dítě pozorováním stejné chování přejme (protože ho už mnohokrát vidělo a je pro něj přirozenou situací). Ještě důležitější než pozorování rodičů v jejich chování je ale „hra na něco“. A hned vám vysvětlíme proč.

Hra na něco a na někoho

Také si vaše dítě rádo hraje „na něco“ či „na někoho“? Třeba na prodavačku, kuchařku, na rodiče, na paní učitelku ze školky…Hra na někoho je pro vývoj dítěte a jeho empatie klíčová a nejen pro ně. Hra na někoho či něco, tedy hra, při které dítě musí zapojit svou představivost, pomáhá dětem se soustředěností, děti se nevědomky učí „dávat pozor“ a pilovat své sebeovládání. Hraním na něco či někoho se rozvíjí také obrazové myšlení.

Rok, dva, nebo pět? Existuje ideální věkový rozdíl mezi sourozenci?

Rozvíjí se tedy hned několik dovedností najednou – empatie, emoční inteligence, schopnost ztotožnit se se stavem někoho jiného, soustředěnost. Pokud si holčička hraje na maminku, která veze v kočárku miminko, dětem bude líto, když panenka z kočárku vypadne.

Stejně tak si třeba dítě může hrát na to, že má doma kočičku, a krmit ji neviditelnými granulkami. To všechno mu pomáhá pilovat výše zmíněné dovednosti. Hry na někoho jiného rozvíjejí empatii a pocit účasti na citech ostatních. A že těch emocí máme opravdu požehnaně. Dítě se učí radosti, smutku, naději, pochybování…

Jak to všechno souvisí se sourozeneckou hádkou? Více než se zdá.

Zastavte hádku mezi dětmi jednoduchým trikem „výměna rolí“

A teď tu radu, jak obrazně řečeno zabijete dvě mouchy jednou ranou. Pokud se vaše děti hádají, ať už je příčinou cokoli, požádejte je, aby si zahráli na to, že si vymění role. Tedy bratříček se musí vžít do role své sestry a ona zase do role bratra. Svoji hádku by si měly v hlavě přehrát jako film, akorát si musí v tomhle filmu vyměnit role. Zní to zvláštně. Ale mám to prakticky odzkoušeno.

Proč je skvělé mít sourozence? Můžou z vás být nejlepší přátelé

Hádka:

„Mamíííí, on mi vzal plyšovou kočičku!!!“

„Mamííííí, ale ona mě bouchla do hlavy, tak to má za to.“

Vyměňte si role, miláčci.

„Co?“ oba se mračí.

„Vyměňte si role.“

Ticho….dívají se na sebe, čelíčka svraštěná přemýšlením. „Vidíš,“ povídá ten starší: „Teď tě bolí hlava.“ „Nebolí,“ odtuší mladší. „Bolí, protože teď si ty já,“ vysvětluje starší. Dívají se na sebe, přemýšlí o nových rolích (a naštěstí se nepohádají, koho ta hlava teď teda bolí) a hádka je pryč.

Netvrdím, že to zabere vždycky.

Vždy to ale hádku minimálně zmírní, situaci uklidní… A děti se učí pozvolna vcítit do pocitů druhého, pochopit, proč ten druhý udělal to, co udělal. Jako trénink sociálních dovedností prima. Určitě to vyzkoušejte.  

Video: Neskutečný úprk z dětské postýlky

Jak na sourozeneckou rivalitu
Dítě je na světě

Jak na sourozeneckou rivalitu

Prvorození jsou náročnější, než jejich mladší sourozenci. Souhlasíte?
Jak brzo mít za sebou děti? Aneb existuje ideální věkový rozestup?

 

Témata: Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Chování a vztahy, Sourozenci, Inteligence, Emoční inteligence, Dovednost, Bratříček, Sebeovládání, Role, Rivalita, Empatie, Rodiče, Panenka, Dětská postýlka, Těhotná agáta, Soustředěnost, Hádka, Nuda, Naturální záběr, Rozestup, Nová role, Přirozená situace, Přemýšlení