Maminka.czRodina a vztahy

Hádáte se před dětmi? Následující pravidla byste měli dodržovat

Barbora Vajsejtlová 25.  5.  2020
Když už k hádce mezi rodiči dojde, měli by se pokusit dodržovat jistá pravidla. Zvláště, jsou-li svědky konfliktu i děti. Která to jsou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mírněte svůj vztek

Každý člověk má jinou hranici agresivity. Naučte se rozpoznávat signály, kterými vám vaše tělo dává najevo, že se přibližujete k „červeným číslům“ (zrychlený dech, zaťaté pěsti, zvýšený hlas…), a dřív, než tuto hranici překročíte, dejte si pauzu. Dojděte se napít vody, napočítejte do deseti. Zkrátka udělejte cokoli, co zmenší pravděpodobnost, že před dětmi řeknete něco, čeho budete později litovat.

Nebuďte osobní

I když máte momentálně vztek, mějte pořád na paměti, že váš partner je především otcem vašich dětí a za žádných okolností byste jej neměla v jejich očích shazovat. Buďte věcná a držte se tématu sporu. Nezabrušujte do osobní roviny a nesnižujte se k osobním útokům.

Hádky před dětmi neutajíte. Potřebují ale také vidět usmíření rodičů

Nezapojujte děti 

Nikdy a za žádných okolností se nesnažte přetáhnout děti na svou stranu nebo z nich udělat soudce. Spor mezi dospělými by měl vždy zůstat mezi dospělými .

Buďte empatičtí

Dávejte pozor na signály stresu, ve kterém se mohou děti kvůli vaší hádce ocitnout. Jakmile vidíte, že je jim situace nepříjemná, vysvětlete jim, že to, že se aktuálně hádáte, neznamená, že byste se přestali mít rádi.

Nesnažte se za každou cenu vyhrát

Vaším cílem by za každých okolností měla být snaha dosáhnout společného kompromisu a nějak se domluvit. Nikoli vyhrát nad svým partnerem.

Hej, mami! Šílí z dětí, tak nazpívala vtipnou parodii písničky. Podívejte se

Dospějte k řešení

Už generace našich babiček vyznávala heslo, že není dobré nechat nad hádkou zapadnout slunce. Řiďte se jím a dbejte na to, abyste spor dovedli před dětmi do konce. Domluvili se, usmířili a ideálně i objali.

Přistihlo vás dítě při hádce? Vše mu vysvětlete a ujistěte ho, že se nic neděje
Témata: Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodina a vy, Rodiče, pravidla, PRÁV, Heslo, Okolnost, Děti, Pravidlo, Vztek, Signál, Spor, Hádka

Video