Maminka.czŠkolák

Hádkami před potomkem nenávratně ničíte partnerovu autoritu

Adéla Vedralová 28.  11.  2011
Vychovávat novou osobnost je sakra těžká věc. Chce to systém, zkušenosti, trpělivost, důslednost… Jenže žádný rodič není dokonalý na sto procent, každý si chce prosadit svou vizi. A když na sebe občas narazí dvě rodičovská ega, bývá velmi dusno!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Známe to asi úplně všichni. Přejeme si z našich dětí vychovat super lidi, nezpůsobit jim zbytečně mnoho traumat a mít s nimi báječný idylický vztah. Jenže cesta k úspěchu je hodně trnitá. Ustupujeme, povolujeme, většinou kvůli nedostatku času, spánku a tak dále. Víme, že je nevýchovné koupit hračku, kterou dítě velmi chce a dává to dost hlasitě najevo. Ale z nějakého důvodu je pohodlnější mu ho dopřát.

Takových situací je milion za den. A málokdo z nich umí pokaždé bravurně vybruslit s rodičovskou ctí. Jeden rodič pak může vyčítat druhému, že dítě kazí, rozmazluje, dělá všechno špatně. Je to moc nepříjemné, ale musí se to ihned řešit.

Pokud máte s partnerem nějaké vášnivější diskuse tohoto typu, rozhodně si je nechte na dobu, kdy s vámi vaše ratolest nebude. Nejenže se do té doby napěněná krev trochu uklidní, ale také není dobré, aby vaše dítě vidělo a slyšelo, jak se s partnerem napadáte. "Pokud dítě vidí, že například tatínek nadává mamince, že je neschopná, snižuje tak její autoritu a pasuje ji na úroveň dalšího dítěte.

Potom je velmi obtížné stav navrátit zpět. I když s nějakou situací nesouhlasíte, zadržte to v sobě a vyříkejte si to později. Svého partnera v danou chvíli musíte podpořit, aby dítě vnímalo, že jste jednotní a tudíž na vás nemá cenu nic zkoušet," poradila mi paní psycholožka. Zlatá slova!

ČTĚTE TAKÉ: 6 exkluzivních rozhovorů : "Co vám mateřství dalo a vzalo?"

Neuplyne jediný týden, aby se u nás doma trochu neotřásla zem kvůli slovním přestřelkám na téma výchova. Každý z nás má svou pravdu a těžko z ní ustupujeme. Ale nakonec se vždycky nějak domluvíme, což je to hlavní. Nejde ani tak o zásadní věci, nýbrž maličkosti. Já jako matka se cítím velmi ukřivděná ve chvíli, kdy po náročném dni přijde tatínek domů a začne mě za něco kritizovat. V tu chvíli bych byla schopná vzteky metat cihly. I když sem tam ke konfliktu dojde, opravdu se snažíme vše řešit o samotě. Nebylo by fér zatahovat do sporu toho, koho se to sice bytostně týká, ale situaci nemůže nijak přispět.

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Chování a vztahy, partner, auto, NIC, Par, Pár, Nena, Had, Autor, Hádka