[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
na 20 koláčků
Potřebujeme: 125 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 200 g krystalového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 lžičku kypřicího prášku, špetku soli, 1 lžičku skořice, 1 lžičku mletého zázvoru, ½ lžičky mletého kardamomu, 150 g nastrouhané dýně
Předehřejte troubu na 200 °C a vystelte plechy pečicím papírem. Utřete rostlinný tuk s krystalovým a vanilkovým cukrem a s vejcem do hladké hmoty.
Přidejte všechny sypké ingredience – mouku, kypřicí prášek, sůl, skořici, mletý zázvor a kardamom. Vše dobře smíchejte a nakonec přidejte nastrouhanou dýni. Pomocí lžičky ukládejte na plech kopečky, které poté vytvarujte do pravidelných koleček. Pečte 15–20 minut dozlatova.
na 20 prstů
Potřebujeme: 125 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 125 g krystalového cukru, špetku soli, 1 žloutek, 1 lžičku najemno nastrouhané citronové kůry, 250 g polohrubé mouky, 50 g mandlí nakrájených na plátky
Předehřejte troubu na 180 °C a vystelte plechy pečicím papírem. Smíchejte rostlinný tuk s cukrem a solí. Poté přidejte žloutek a citronovou kůru a vše dobře promíchejte. Nakonec přidejte mouku a vymíchejte těsto do hladké hmoty.
Zabalte je do potravinové fólie a nechte cca 30 minut odpočívat v lednici. Po vyjmutí tvarujte těsto do válečků a ukládejte je na plech. Nakonec přidejte plátky mandlí, které vytvoří nehet. Mandle je třeba do těsta přitlačit, aby držely.
Nakonec pomocí nože udělejte do těsta zářezy, které budou vypadat jako klouby. Pečte cca 15 minut a podávejte vychladlé.
na cca 7 porcí
Potřebujeme: 85 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 150 g třtinového cukru, 125 g smetany, 1,5 l zázvorové nebo vanilkové limonády
Rostlinný tuk, cukr a smetanu smíchejte v hrnci a za stálého míchání přiveďte do varu. Jakmile směs přijde do varu, ztlumte plamen a za občasného míchání nechte povařit cca 3 minuty.
Vařte do té doby, než vznikne karamelová omáčka. Poté nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Nakonec ve velkém džbánu smíchejte tuto směs a limonádu.
na cca 35 kousků
Potřebujeme: 115 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 160 g krystalového cukru, 8 PL majonézy, 1 lžičku vanilkové esence, 1 vejce, 330 g polohrubé mouky, 200 g rozpuštěné bílé čokolády, čokoládové kuličky
Smíchejte cukr, majonézu, Heru, vejce a vanilku. Poté postupně přidávejte mouku, dokud se nevytvoří hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte cca hodinu odpočívat.
Mezitím si přichystejte plechy s pečicím papírem a předehřejte si troubu na 180 °C. Z těsta si poté oddělujte kuličky o průměru 2–3 cm a ty vytvarujte do mrkvového tvaru. Poté si z těsta udělejte další kuličku o průměru 1 cm a z té vyválejte hlavu a spojte ji s tělem.
Takto vytvarované mumie pečete cca 10 minut dozlatova a pak nechte vychladnout. Nakonec namáčejte do bílé čokolády, párátkem dozdobte a z čokoládových kuliček udělejte oči.
Potřebujeme: 4 moučnaté brambory, 3 bochánky (300 g) mozzarelly, rajčatový kečup
Troubu nastavíme na 220 °C a předehřejeme. Brambory ve slupce propícháme a přímo na roštu pečeme (asi 1 až 1 ½ hodiny), musí se uvnitř téměř rozpadat.
Brambory nechte zchladnout a opatrně je rozřízněte na poloviny a vnitřek vydlabejte do misky. Bramborové mističky si dejte stranou. Mozzarellu nakrájejte na kostičky a přidejte do misky. Zalejte dvěma lžícemi kečupu. Důkladně promíchejte.
Směsí naplňte bramborové mističky, pokapejte kečupem a vraťte do trouby. Zapékejte asi čtvrt hodiny, aby se směs prohřála a sýr roztál.
Potřebujeme: oranžové papriky, špagety, kečup
Paprikám seřízněte vršky a odstraňte semínka. Podle návodu uvařte špagety. Smíchejte s kečupem a směsí naplňte vydlabané papriky.
Potřebujeme: vodu, zelené potravinářské barvivo nebo kiwi, led, želatinové červy
Kiwi rozmixujeme a smícháme s vodou, přidáme led a do skleničky naaranžujeme želatinové bonbony.
Potřebujeme: několik brček, provázek, červenou želatinu
Brčka svážeme a svazek postavíme do sklenky. Želatinu připravíme podle návodu a směs vlijeme do brček. Jakmile želatina ztuhne, mírně prohřejte teplou vodou, aby se želatinové žížalky uvolnily a vyklepte je z brček na misku.
Potřebujeme: vajíčka, černé olivy
Uvařte vajíčka natvrdo a z oliv na ně naaranžujte pavouky.
Potřebujeme: 3 vaječné bílky, 3 vrchovaté lžíce cukru krystal, šťávu z jednoho citronu, 25 dkg dýně na pečení (Hokkaidó)
Dýni upečte v troubě a poté promačkejte přes síto. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a postupně do něj zašlehávejte cukr a citronovou šťávu. Šlehejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Když už necítíte cukr, dejte směs do vodní lázně a šlehejte tak dlouho, dokud se hmota neklepe. Do sněhu přidejte rozmačkanou dýni. A směsí naplňte cukrářský sáček.
Poté na plech vyložený pečicím papírem vymačkávejte pusinky. Plech poté sušte v troubě při 100 až 120 stupních cca 55 až 60 minut.