Halloweenské dobroty, které ocení nejen děti

Halloween je sice importovaný svátek z anglicky mluvících zemí, ale stále častěji se nyní prosazuje i u nás. A v kuchyni je to důvod se pořádně vyřádit ať už tvary nebo různými barvivy. Zkuste si dnes připravit strašidelnou večeři.

Dýňové koláčky

na 20 koláčků

Potřebujeme: 125 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 200 g krystalového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku, špetka soli, 1 lžička skořice, 1 lžička mletého zázvoru, ½ lžičky mletého kardamomu, 150 g nastrouhané dýně

Předehřejte troubu na 200° C a vysteleme plechy pečícím papírem. Utřete rostlinný tuk s krystalovým a vanilkovým cukrem a s vejcem do hladké hmoty.

Přidejte všechny sypké ingredience – mouku, kypřící prášek, sůl, skořici, mletý zázvor a kardamon. Vše dobře smíchejte a nakonec přidejte nastrouhanou dýni. Pomocí lžičky ukládejte na plech kopečky, které poté vytvarujte do pravidelných koleček. Pečte 15 – 20 minut do zlatova.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Strašidelné prstíky

na 20 prstů

Potřebujeme: 125 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 125 g krystalového cukru, špetka soli, 1 žloutek, 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry, 250 g polohrubé mouky, 50 g mandlí nakrájených na plátky

Předehřejte troubu na 180° C a vystelte plechy pečícím papírem. Smíchejte rostlinný tuk s cukrem a solí. Poté přidejte žloutek a citronovou kůru a vše dobře promíchejte. Nakonec přidejte mouku a vymíchejte těsto do hladké hmoty.

Zabalte je do potravinové fólie a nechte cca 30 minut odpočívat v lednici. Po vyjmutí tvarujte těsto do válečků a ukládejte na plech. Nakonec přidejte plátky mandlí, které vytvoří nehet. Mandle je třeba do těsta přitlačit, aby držely.

Nakonec pomocí nože udělejte do těsta zářezy, které budou vypadat jako klouby. Pečte cca 15 minut a podávejte vychladlé.

Klepněte pro větší obrázek

Zakázané pivo

na cca 7 porcí

Potřebujeme: 85 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 150 g třtinového cukru, 125 g smetany, 1,5 l zázvorové nebo vanilkové limonády

Rostlinný tuk, cukr a smetanu smíchejte v hrnci a za stálého míchání přiveďte do varu. Jakmile směs přijde do varu, ztlumte plamen a za občasného míchání nechte povařit cca 3 minuty.

Vařte do té doby, než vznikne karamelová omáčka. Poté nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Nakonec ve velkém džbánu smíchejte tuto směs a limonádu.

Klepněte pro větší obrázek

Sladké mumie

na cca 35 kousků

Potřebujeme: 115 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 160 g krystalového cukru, 8 PL majonézy, 1 lžička vanilkové esence, 1 vejce, 330 g polohrubé mouky, 200 g rozpuštěné bílé čokolády, čokoládové kuličky

Smíchejte cukr, majonézu, Heru, vejce a vanilku. Poté postupně přidávejte mouku, dokud se nevytvoří hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte cca hodinu odpočívat.

Mezitím si přichystejte plechy s pečícím papírem a předehřejte si troubu na 180° C. Z těsta si poté oddělujte kuličky o průměru 2 – 3 cm a ty vytvarujte do mrkvového tvaru. Poté si z těsta udělejte další kuličku o průměru 1 cm a z té vyválejte hlavu a spojte ji s tělem.

Takto vytvarované mumie pečete cca 10 minut do zlatova a pak nechte vychladnout. Nakonec namáčejte do bílé čokolády, párátkem dozdobte a z čokoládových kuliček udělejte oči.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Krvavé brambory

Potřebujeme: 4 moučnaté brambory, 3 bochánky (300 g) mozzarelly, rajčatový kečup

Troubu nastavíme na 220 °C a předehřejeme. Brabory ve slupce propícháme a přímo na roštu pečeme (asi 1 až 1 ½ hodiny), musí se uvnitř téměř rozpadat.

Brambory nechte zchladnout a opatrně je rozřízněte na poloviny a vnitřek vydlabejte do misky. Bramborové mističky si dejte stranou. Mozzarellu nakrájejte na kostičky a přidejte do misky. Zalejte dvěma lžícemi kečupu. Důkladně promíchejte.

Směsí naplňte bramborové mističky, pokapejte kečupem a vraťte do trouby. Zapékejte asi čtvrt hodiny, aby se směs prohřála a sýr roztál.

Strašidelná paprika

Potřebujeme: oranžové papriky, špagety, kečup

Paprikám seřízněte vršky a odstraňte semínka. Podle návodu uvařte špagety. Smíchejte s kečupem a směsí naplníme vydlabané papriky.

Klepněte pro větší obrázek

Žabí sliz s červíky

Potřebujeme: Vodu, zelené potravinářské barvivo nebo kiwi, led, želatinové červy.

Kiwi rozmixujeme a smícháme s vodou, přidáme led a do skleničky naaranžujeme želatinové bonbony.

Klepněte pro větší obrázek

Žížalková mísa

Potřebujeme: několik brček, provázek, červenou želatinu

Brčka svážeme a svazek postavíme do sklenky. Želatinu připravíme podle návodu a směs vlijeme do brček. Jakmile želatina ztuhne, mírně prohřejte teplou vodou, aby se želatinové žížalky uvolnily a vyklepte je z brček na misku.

Kupa pavouků

Potřebujeme: Vajíčka, černé olivy

Uvařte vajíčka natvrdo a z oliv na ně naaranžujte pavouky.

Klepněte pro větší obrázek

Halloweenské pusinky

Potřebujeme: 3 vaječné bílky, 3 vrchovaté lžíce cukru krystal, šťáva z jednoho citron, 25 dkg dýně na pečení (hokkaidó)

Dýni upečte v troubě a poté promačkejte přes síto. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a postupně do něj zašlehávejte cukr a citrónovou šťávu. Šlehejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Když už necítíte cukr, dejte směs do vodní lázně a šlehejte tak dlouho, dokud se hmota neklepe. Do sněhu přidejte rozmačkanou dýni.  A směsí naplňte cukrářský sáček.

Poté na plech vyložený pečícím papírem vymačkávejte pusinky. Plech poté sušte v troubě při 100 až 120 stupních cca 55 až 60 minut. 

Foto: Archiv

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Podařilo se vám vymanit ze vztahu, který vám po léta bral energii a radost ze života. Znovunabytou svobodu vyrazte užívat někam k vodě,…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci