Maminka.czHubnutí po porodu

Hanka Kynychová: Sport po porodu? Žádný spěch, víc choďte s kočárkem

Simona Procházková 16.  8.  2021
Kdy začít po porodu se cvičením, proč nic neuspěchat a jaké pohybové aktivity jsou pro novopečenou maminku vhodné a bezpečné? Inspiraci i důležité rady prozradila oblíbená fitness trenérka a instruktorka Hanka Kynychová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdy je ten správný čas, aby čerstvá maminka začala přemýšlet o návratu ke cvičení nebo svým oblíbeným pohybovým aktivitám?

Pokud žena rodila normální cestou, tak může s lehkou pohybovou aktivitou začít už druhý den po porodu. Lehkou pohybovou aktivitou mám na mysli zatahování pánevního dna. Například v lehu na zádech podsazovat (zvedat) pánev. Nebo zkoušet protitlaky. V žádném případě nedoporučuji žádnou složitější aerobní aktivitu, ale opravdu jednoduché protahovací cviky. Zároveň je ideální začít s chůzí. Co nejdříve se dostat zpátky do rytmu, protože cvrkot kolem miminka je náročný, tak ať se maminka připraví tak, že začne být co nejdříve aktivní. Pravidelné a svižné procházky s kočárkem, které trvají hodinku nebo dvě, jsou výborné pro fyzickou kondici i psychickou pohodu maminky.

VIDEO: Petr Havlíček o hubnutí po porodu: Důležitý je správně poskládaný jídelníček

 

Čerstvé maminky, které jsou příliš hrrr a neví, jak správně posilovat břišní svalstvo, si mohou více uškodit než prospět...

 

Určitě nemá smysl nutit tělo k výkonu, když potřebuje čas na regeneraci a rekonvalescenci po těhotenství a porodu. Proč netlačit na pilu?

Ano, hlavně nic neuspěchat! S jakoukoli jinou aktivitou, než jsou ty, o kterých jsem se již zmínila, začněte určitě až po ukončení šestinedělí. A to platí, ať už jste rodila přirozenou cestou nebo sekcí. Samozřejmě je jasné, že u ženy, která podstoupila císařský řez, bude jakákoli pohybová aktivita o něco komplikovanější. Tady bych radila po šestinedělí začít pomalu zpevňovat pánevní dno (podsazovat pánev vleže na zádech, to znamená zvedat ji vzhůru), rozhodně nenechat tuto partii ladem. Pro maminky po sekci je také výborným řešením cvičit na míči, aby se urychlila plasticita jizvy. Čerstvé maminky, které jsou příliš hrrr a neví, jak správně posilovat břišní svalstvo, si mohou více uškodit než prospět.

Sport v těhotenství? Určitě ano, ale s rozumem! Na tohle raději zapomeňte!

Co jim hrozí, čím si mohou uškodit?

Například tím, že si samy mohou vytvořit diastázu (rozestup břišních svalů), a to tím, že začnou posilovat svaly břicha příliš brzy a špatně. Důležité je, nikdy po porodu nezačínáme posilovat přímý břišní sval! Vždy začínáme pánevním dnem, časem pak přidáváme šikmé břišní svaly a až po několika týdnech nakonec přímý břišní sval. Pokud se zvolí opačný způsob, existuje velké riziko vzniku diastázy. Určitě bych se přimlouvala za spolupráci či alespoň konzultaci s trenérem nebo případně fyzioterapeutem. Po šestinedělí se pak můžete vrátit ke všem pohybovým aktivitám, na které jste byla zvyklá, ale pouze v případě, že jste rodila přirozenou cestou.

Čím začít, když se potřebuji dostat do kondice a shodit nabraná kila? Které druhy cvičení jsou v pořádku a kterým se naopak vyhnout?

Bezpečně se určitě můžete pustit do již zmíněného posilování pánevního dna a také zádových svalů. Prokládejte trénink svižnou chůzí (například 20 minut svižné chůze a následně posilovací blok). Plnohodnotně si tak můžete zacvičit klidně během procházky s kočárkem. Po půlhodince aktivní chůze si tak následně můžete doma, po návratu z procházky, zacvičit sestavu posilovacích cviků. Nepodceňujte závěrečný strečink, tedy protažení. Nikdy ho nevynechávejte. Co bych rozhodně nedoporučila, to je běhání a zvedání těžkých činek. Využít můžete pilates kruh, overball, posilovací gumičky, tera band a lehké činky. Po čase se postupně můžete pustit do dalších svalových partií. Ale určitě se nevydávejte do posilovny s povoleným pánevním dnem, které byste si na posilovacích strojích a při cvičení s velkými zátěžemi mohla poškodit.

Jak hubnout po porodu? Pozor na sladkosti a dojídání, varuje Petr Havlíček

A poradíte, co s bolavými zády po těhotenství a porodu? S tímto trablem se potýká spousta novopečených maminek.

Sama za sebe rozhodně doporučuji zvolit protahování, protože i bolest zad můžeme odstranit tím, že je nejdříve důkladně protáhneme. Spoustu rad, jak se protahovat, najdete například na mých DVD Hejbejte se nebo na facebookové stránce mého fitka, kam točím krátká instruktážní videa s mým novým fitness programem Pružné tělo. Výborným cvikem je například v kleče na zemi dělat kočičí hřbet a stahovat pánevní dno.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Rozhovor, Po porodu, Kočárek, Zdraví žen, Hubnutí po porodu, Cvičení, Hubnutí, Pánevní dno, Pohyb, Bolest zad, Jizvy, Pohybová aktivita, Pila, Novopečená maminka, Fitness, Cvrkot, Hřbet, Petr Havlíček, Hank, Pór, Chod, Sval, Zdraví na Heureka.cz