Maminka.czČasopis Maminka

Harmonický porod, to vážně jde? Tady je čtrnáct tipů, jak na to!

Lenka Brožová 26.  11.  2021
Porod opravdu nemusí být něco, co nutně přetrpíte. Podle duly a lektorky symptotermální metody Barbory Chvátalové je zásadní vědět, jak můžete své prostředí a chování přizpůsobit tomu, aby porod mohl přirozeně plynout. Zeptali jsme se jí na konkrétní tipy a doporučení, jak tohle udělat v prostředí českých porodnic.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. OBJEVNÁ VÝPRAVA „DOLŮ“ 

Jaké vlastně máte o porodu představy? Možná jste od dětství poslouchala, že porod je hrozný, bolestivý zážitek, který se musí přetrpět. Co se při něm ale opravdu děje? Opravdu jste si to zjišťovala? Protože když nás v životě čeká významný okamžik, většinou se na něj důkladně a dlouho připravujeme. 

K porodu ale ženy často zaujímají postoj „všechny přede mnou to zvládly, tak já to holt zvládnu taky“. To je samozřejmě pravda, zvládnete, naše těla jsou na porod ideálně naprogramovaná. Jenže už nějaký ten pátek nežijeme v pralese, ale často ve městech. A také je to hodně „v hlavě“. Hlava, tedy přesněji šedá kůra mozková (neocortex), v níž probíhá myšlení, nám porod nezřídka komplikuje. 

Už v těhotenství můžete začít svou cestu „dolů“ – z hlavy do těla. Vyhledávejte činnosti, u kterých dokážete takzvaně vypnout, respektive přesunout aktivitu z neocortexu do starších částí mozku. Tanec, jóga, relaxace, časté procházky, milování… Sama nejlépe víte, při čem se vám utiší myšlenky a ponoříte se hlouběji do vnímání svého těla. Při čem jednodušeji opustíte kontrolu a odevzdáte se plynutí. 

VIDEO: Otec u porodu může být i katastrofa, říká psycholog

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Porodnice, Instagram, Tipy a rady porod, Otec u porodu, Osvěta, Chci si rodit po svém, medikace, orgasmický porod, ProCit, Šobes, Bach, Ceremoniál, Přítmí, Přání, Seznamování, Hormon lásky, Rituál, Etapa, Dula, Aperio, Standard, Lékař