Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

"Harmonický vztah s dítětem začíná u nás samých," říká autorka knihy (Ne)Gramotný rodič

Markéta Novák Matějková 12.  10.  2016
V čem jako rodiče nejčastěji chybujeme nebo jak se vyvarovat chybám, které ve výchově přebíráme nevědomky od svých rodičů. Nejen o tom jsme si povídali s Lucií Königovou, autorkou úspěšné knihy (Ne)Gramotný rodič.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Existuje recept na to, jak si s dětmi vytvořit harmonický vztah?

Harmonický vztah s dětmi vytvoříme nejlépe tím, že začneme u sebe a budeme sami v harmonii se sebou. Budeme mít dobrý vztah k sobě, v rovnováze budou také naše další role v životě. Nejsme jen rodič, ale máme i další role v životě, které je potřeba rozvíjet. Děti se učí z našeho osobního příkladu. Zároveň s dětmi vytvoříme harmonický vztah, když budeme využívat principy gramotného rodiče, které jsem všechny nashromáždila v mé knížce (NE)Gramotný rodič. Tudíž zásadní je respektovat originalitu a jedinečnou osobnost - co dítě cítí, vnímá, potřebuje...

Vytvářet prostředí pro zdravý růst, to mám například v technice rodinného managementu. Zapojit děti do rodinných povinností a spolupráce. Předat jim zodpovědnost za jejich povinnosti. Ranní vstávání na budík, příprava oblečení, tašek na kroužky, apod. Je potřeba zapojit již malé předškolní děti. Budou se cítit důležitě, hodnotně. Ty výsledky změn v rodinách a celkové atmosféře jsou velmi rychlé. Je to i jen otázka dnů, když jenom tím, že si rodič s dětmi sedne, udělají si společně tzv. rodinnou poradu, vzájemně si řeknou, co by se doma mohlo dělat jinak, lépe a společně to zapracují do rodinných pravidel, tak to přináší jasno.

Každý ví, co se od něj očekává a do kdy a vznikne klid. Jak říkám: „Kde je jasno, není dusno.” Harmonický vztah je o vyváženosti. Není to o tom, že rodič vše dělá, skáče okolo dětí, ale i děti se podílejí a spolupracují. Koho by zajímaly konkrétní detaily a náměty, jak uspořádat rodinnou poradu, jak si sestavit rodinný management nebo konkrétní příklady těchto praktických pomůcek, tak vše je detailně popsáno v knize (NE)Gramotný rodič - Jak neselhat jako rodič.

Jaký je podle vás gramotný rodič?

Gramotný rodič je rodič, který zná všechny zásadní principy gramotného rodiče. Má otevřenou mysl a vnímá chování dětí jako informaci a s ní pracuje dál. Je si vědom, že děti jen zrcadlí své rodiče, a že jejich chování, výsledky, reakce je jen odrazem toho, co se děje doma. Tudíž gramotný rodič se nesnaží měnit „ovoce”, které roste na stromě, ale mění sebe, kvalitu stromu, aby plodil kvalitní ovoce.

 

Gramotný rodič ví, že i když si myslí, že dělá to nejlepší, tak to tak nemusí být pro děti.

 

Chování dětí, atmosféra v rodinném hnízdě, jsou ovocem. Pokud se gramotnému rodiči nelíbí, co vidí, tak musí začít řešit příčinu a zdroj problém. Ten je většinou u něj. Vnitřní nastavení, chování a myšlenkové vzorce. Gramotný rodič se nebojí přiznat chybu, omyl a připustit, že mohl v něčem selhat. Toto poznání bere jako informaci, novou zkušenost, aby mohl chyby napravit a být lepší. Je přirozené dělat chyby. Nikdo je záměrně nedělá.

Snažíme se dělat to nejlepší. Gramotný rodič ví, že i když si myslí, že dělá to nejlepší, tak to tak nemusí být pro děti. Má sebereflexi a nebere si věci osobně. Vnímá, že nejdřív sám musí být osobnost, aby mohl vidět přirozené i zralé chování dětí v různých situacích.

Mgr. Lucie Königová

Životní koučka, mentorka, lektorka a autorka knihy (Ne)Gramotný rodič – Jak neselhat jako rodič. Zakladatelka první virtuální Online rodičovské univerzity. Certifikovaný kouč – Master, metody Aleše Kaliny – Emoční rovnice. Maminka 17leté dcery Belindy a 14letého syna Olivera.

V oblasti osobního rozvoje ji zásadně posunula právě role mámy, která ji ukázal souvislosti mezi tím, co se děje v dětství a následně se odráží v dospělosti. Tuto skutečnost si však zároveň ověřila při denní práci s klienty na koučinkovém křesle, kde právě často řeší následky přístupu rodičů. Co rodiče a další zásadní primární autority v dětství „zasejí” v rodinném hnízdě do hlavy, to se v životě člověka opakuje v dalších situacích.

Life kouč Aleš Kalina: Jak vychovat z dítěte úspěšného člověka
Témata: Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Sam, auto, Knihy, Ranní probuzení, Disciplína, Zdravý růst, Poslední slovo, Autor, Rika, Zac, Pásek, Management, Dobrý vztah, Kvalitní ovoce, Život dětí, Atmosféra, Oko dětí, Lucie Königová, Emoční rovnice, Harmonický vztah, Přístup rodičů, Schéma, Budoucí život, Knihy na Heureka.cz