Maminka.czČasopis Moje psychologie

Harmonie domova: Seznamte se s Feng-šuej

redakce 24.  9.  2014
Feng-šuej je umění, jak rozproudit přírodní energii zvanou čchi. Za pomoci pěti živlů a jejich určujících barev, tvarů, materiálů nebo uspořádáním nábytku lze zpomalit, rozproudit nebo případně přesměrovat proudění energie v obývaných prostorách a ovlivnit tím i dění v našich životech.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle feng-šuej jsou i domy živé bytosti, které by měly své obyvatele doplňovat energií, aby se v nich cítili bezpečně a útulně. Na úplném začátku a základem pro podporu správného proudění energie v domácnosti je nutnost zbavit se všeho nepotřebného.

Nepořádek obecně je pro tok energie překážka, proto je důležité zbavit se nepotřebných věcí, oblečení, nebo nábytku, který jen překáží. Stejně tak udržujte svůj byt čistý od prachu, špíny a odpadků. Teprve potom se můžete pustit do dalších kroků. Podle autorky knihy „Zbavte se nepořádku s feng-šuej“ Karen Kingstonové se nepořádek hromadí tam, kde stagnuje energie a naopak energie stagnuje tam, kde se nepořádek kumuluje. Je odrazem toho, co se vám v životě děje, co nefunguje a čím více ho máte, tím více stagnující energie k sobě přitahujete. A v této oblasti vás ovlivňuje a brzdí.

Absence nepořádku zmírňuje únavu, dodává větší chuť do fyzických aktivit, snižuje míru stresu z neustálého hledání věcí. Snáze se také vám také podaří zbavit se vzpomínek a bloků z minulosti. Začněte svůj byt vnímat jako svého přítele a věnujte mu péči. Pouštějte do pokojů co nejvíce čerstvého vzduchu a přirozeného světla. Často větrejte a nenechávejte zatažené závěsy či rolety. A pozorujte, která místa a oblasti bytu jsou pro vás příjemné a kam naopak téměř nechodíte. 

Jak zmapovat váš byt 

Abyste zjistili, ve kterých místech vašeho domova můžete rozproudit nebo posílit plynutí čchi, potřebujete znát Pa-kua. Jedná se o mapu, která se dělí na osm oblastí a devátý střed, označován jako tchaj-t’i, energetické centrum. Tato energetická mapa vašeho prostoru vám ukáže, která zóna vašeho domova nebo kanceláře je spojena s určitou oblastí vašeho života.

Jednoduše se s touto mapou pracuje v bytech, které mají ideální čtvercové nebo obdélníkové půdorysy. U bytů nebo domů jiných tvarů, s různými výklenky a výřezy se mapování provádí složitě, mohou vám vznikat prázdná místa, která leží mimo mřížku a je lepší poradit se s feng-šuej odborníkem.

Proudění energie čchi vám pomůže podpořit podle čínské tradice pět živlů: kov, dřevo, voda, oheň a země. Tyto živly spolu souvisí a navzájem se ovlivňují a mohou se buď podporovat, nebo oslabovat. V bytě by se měly ideálně vyskytovat všechny živly přibližně stejně silně. Jedná se nejen o materiály nábytku a vybavení, ale také barvy a tvary, které lze k jednotlivým živlům přiřadit.

Pokud při prozkoumání vašeho domova zjistíte, že některý z živlů je v převaze, doporučuje se málo zastoupené živly posílit. Každý člověk je ale jinak citlivý na energie, každému vyhovuje něco jiného. Neberte tedy pravidla feng-šuej jako dogma a spoléhejte především na svou intuici a obklopte se věcmi, které se vám líbí. 

Jednotlivé oblasti Pa-kua

1. Bohatství a hojnost (míněno také jako vnitřní bohatství): Pokud se např. potýkáte s finančními problémy, pociťujete nedostatek v oblasti svých zálib a koníčků, zaměřte se na tuto oblast. Jejím živlem je dřevo, takže ji můžete posílit barvami, jako je zelená, hnědá, světle žlutá i zlatá, ale také modrá, která symbolizuje vodu a ta vyživuje dřevo. Ideální jsou obdélníkové tvary.

K nejoblíbenějším pomocníkům, kteří podpoří tuto oblast patří akvária (s lichým počtem rybiček), fontány, fotografie či obrazy krajiny, bambus či živé květy ve váze. 

2. Uznání, úspěch, sláva: Pokud máte pocit, že nejste dostatečně oceněni za práci, nedaří se naplňovat vaše sny, zkuste posílit tuto oblast za pomoci živlu ohně. Jeho barvou je červená a podpořit ji můžete i dřevěnými doplňky, neboť dřevo živí oheň.

Vhodný pro tento prostor je krb, svíčky, nebo třeba červená sedačka. Můžete také zavěsit kulatý krystal na červené stužce do okna. Ideální tvar je trojúhelník a šikmé křivky. 

3. Rodina a zdraví: Souvisí nejen s fyzickým, ale i mentálním zdravím a emocemi, chrání vztahy v rodině. Symbolizuje ji živel dřeva. Pro posílení je vhodná zelená a hnědá barva, dřevěné doplňky, ideální jsou obdélníkové tvary.

Vhodně umístěny jsou zde rodinné fotografie, obrazy květin, květinové vzory na textiliích a lampičky. 

4. Láska a partnerství: Živlem je země a podle toho, jak moc potřebujete tuto oblast posílit, volte barvu růžovou, ale také tělové tóny a zemité barvy žluté. Ideální jsou pravoúhlé a kvadratické tvary a jako materiál např. keramika. Pokud je přáním získat partnera, vyvážená by měla být celá místnost, která se v této oblasti nachází.

Předměty by zde měly být v párovém počtu, např. pokud jde o ložnici, dvě lampičky na dvou nočních stolcích a dostatečně velká postel pro dva. 

5. Děti a tvořivost: Pokud cítíte potřebu vylepšit vztahy se svými dětmi, jejich potíže s chováním, nebo si přejete mít děti, vyzkoušejte bílou. Stejně tak zde podpoříte svoji míru kreativity, hravosti a radosti ze života.

Dále můžete volit doplňky s kovem, ze stříbra a také zvonkohry či krystaly, stříbrné lampy, fotografie vašich dětí nebo také obrázky s motivy vašich snů a plánů. Ideální pro tuto oblast jsou kulaté tvary. 

6. Přátelé, pomocníci a cestování: Pokud si přejete vylepšit spojení s okolním světem, kolegy, snáze navazovat kontakty, potkávat ve svém životě nové přátele, a také více cestovat, použijte na posílení element kov.

Vhodné jsou například stříbrné mince, stříbrné zvonkohry, pozlacené sošky, fotografie z cest, ale také plánovací kalendář. 

7. Vědění a vzdělávání: Ideálně by v této části bylo umístit knihovnu nebo relaxační místnost, kde můžete vypnout a odpočívat. Vhodné jsou tady obrazy a umělecká díla, která jsou vám blízká, krystaly a také křišťálové koule nebo těžítka.

Můžete zde také usadit sochu smějícího se Buddhy, která je ostatně vítána ve všech oblastech Pa-kua. 

8. Kariéra: Hojně můžete využít na podporu této oblasti černou, která je v čínské kultuře spojována s vodou a ve starověku byla považována za královnu barev. Vhodné jsou zde také akvária a fontány, nebo zrcadlo, černobílé fotografie, doplňky z kovu, který dodává energii vodě.

Vhodné jsou zvlněné tvary a oblé křivky. Toto místo se považuje také za vhodné pro odkládání notebooku, když nepracujete. 

9. Energetické centrum a zdraví: Ideální je udržovat toto místo co nejvíce volné a vzdušné. Pokud máte v tomto prostoru např. koupelnu, podpořte tuto zónu žlutými akcenty, využijte hojně zrcadel a hladkých povrchů, které budou odrážet světlo.

Jeho harmonizace pomáhá zvyšovat vitalitu a snižovat stres. Udržujte toto místo čisté a uspořádané a umístěte zde také křišťálové koule nebo světla. 

Témata: Časopis Moje psychologie, Váš domov, domov, Keramika, Mapování, Hnědá barva, Harmonie, Mapa, Dom, Feng, Seznam, Finanční problém, Fén, Mentální zdraví, Vitana, Karen, Fen, Velká postel

Video