Hemoroidy: Nepříjemná komplikace těhotenství

Potíže s hemoroidy se velice často objevují u těhotných žen v posledních týdnech těhotenství a také těsně po porodu. Hemoroidy bohužel způsobují nepříjemné pocity a bolest, ale při správné léčbě a dobré prevenci můžeme potížím úspěšně zabránit.
Hemoroidy: Nepříjemná komplikace těhotenství

Slovo hemoroid pochází z řečtiny a označuje tok krve či krvácení. Oblast, kde se hemoroidy vyskytují, se označuje jako řitní kanál, což jsou poslední 2-3cm tlustého střeva. Tato část střeva je pod povrchem sliznice protkána sítí cév, které vytvářejí drobné polštářkovité útvary. Tyto útvary jsou přítomny ve střevě již před narozením a po celý lidský život. Když se ovšem tyto polštářky zvětší, začnou se projevovat první příznaky obtíží, jako je svědění, krvácení a bolest.

Hemoroidy rozlišujeme vnější a vnitřní. Vnější hemoroidy se nacházejí kolem řitního otvoru. Většinou jsou nebolestivé, pokud se v nich ovšem nevytvoří krevní sraženina. Vnitřní hemoroidy obvykle vznikají kolem stěn řitního kanálu. Mohou vystupovat řitním otvorem ven zároveň se stolicí, a poté opět zmizí. Mohou i krvácet. Samy o sobě hemoroidy potíže nezpůsobují. Problémy ovšem nastanou, pokud se polštářky zvětší, zanítí, dojde v nich ke sražení krve, nebo vyhřeznou z řitního otvoru. Také špatné vyprazdňování stolice způsobuje zvýšení tlaku na řitní oblast, následné zhoršení žilního návratu a následné zvětšení žilních uzlíků.

Vnitřní hemoroidy nebolí, jelikož v této oblasti nejsou žádná nervová zakončení. Projevují se však krvácením při vyprazdňování. Vnější hemoroidy může postihnout zánět, protože takto postižené místo je drážděno řitním hlenem a zbytky stolicí. Kůže je poté zarudlá, pálí a svědí. V této oblasti může vzniknout i krevní sraženina (trombus) v důsledku nadměrného tlačení při stolici, zácpě, a fyzické námaze. Kožní přívěsy způsobují další komplikace. Mechanicky zabraňují dokonalému očištění při vyprazdňování a zbytky stolice způsobují zánět.

Vyhledání lékaře je vhodné hlavně z důvodu ujištění se, že se jedná právě ve vašem případě skutečně o hemoroidy. Vyloučí se tím případná jiná závažnější onemocnění jako např. rakovina tlustého střeva, hlavně pokud nacházíte krev ve stolici. K vyšetření vnitřních hemoroidů je nezbytná tzv. anoskopie. Díky anoskopu lékař posoudí stav vnitřních hemoroidů i vzhled celé sliznice.

Důležitá je hlavně prevence a to příjem potravy s vysokým obsahem vlákniny a dostatečný příjem tekutin. Následná léčba má za cíl ulevit nepříjemným příznakům hemoroidů a ulehčit vyprazdňování.

Hemoroidy lze léčit: koupelí v teplé vodě, ledovým obkladem, koupelemi a gelem z dubové kůry, různými mastmi a čípky zakoupenými v lékárně. Dále je možné pořídit přípravy ve formě tablet jako prevence či další pomocné preparáty na posílení žilní stěny. Během těhotenství opravdu dbejte na správné stravování, předejte tak mnoha obtížím!

Operativní odstranění hemoroidu:
• Fotokoagulace laserem, kdy laser zasáhne žilky, které odumřou. Zákrok není bolestivý, ale hodí se jen na menší počínající fázi.
• Gumičkování neboli Barronova metoda, podvázání hemeroidů elastickou gumičkou, která zaškrtí tkáň. Ta odumře a do 3-10 dnů odejde se stolicí. Zákrok se provádí ambulantně a pacient není nijak omezen ve své následné činnosti, kromě fyzicky náročné práce a cvičení.
• Kryoterapie, neboli zmražení hemeroidu, který odumře. Nevýhodou této metody je delší doba hojení.
• Klasická operace je krajním řešením, protože přináší řadu nevýhod. Především bolestivost a delší pracovní neschopnost.
• Longova metoda neboli operace dle longa, při které zákrok probíhá na necitlivé tkáni uvnitř konečníku za pomoci stapleru – speciálního skalpelu-sešívačky. Doba následné pracovní neschopnosti je asi 1 týden.

Bohužel po podstoupení operace je riziko návratu hemoroidů poměrně vysoké, proto operace nikdy není jediným řešením problémů, ale vždy by měla být doprovázena dodržováním zásad zdravého životního stylu, abychom předešli návratu hemeroidů.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články