reklama

Hezky česky: Hovězí vývar, vepřo knedlo zelo a štrúdl

Zvyk zasednout k nedělnímu obědu se k naší škodě poněkud vytrácí. Jelikož ale patří k nejhezčím rodinným i společenským zvyklostem, proč ho neoživit? Trojice klasických českých receptů už čeká! (A pokud nejste v přípravě kynutého těsta ještě úplně zběhlá, přijde vám jistě vhod náš návod „krok za krokem“.)

Hovězí polévka s nudlemi a játrovými knedlíčky

Na 4-6 porcí , Příprava: 3 1/2hodiny

750 g hovězího žebra, 40 g hovězích jater, 40 g žampionů nebo hříbků, kořenová zelenina (50 g mrkve, 60 g petržele, 30 g celeru) + na vložení do polévky, 20 g másla, 40 g cibule, celý černý pepř, vařené nudle a hladkolistá petrželka k podávání, sůl na játrové knedlíčky 100 g hovězích nebo telecích jater, 20 g cibule, najemno pokrájené, 40 g sádla, 1 vejce, 1 stroužek česneku, rozetřený, 2 housky, pokrájené na kostičky, 125 ml mléka, strouhanka, petrželka, pepř a sůl na dochucení

Maso vložte do 2 l studené vody a zvolna přiveďte k varu. Stáhněte oheň a nechte probublávat asi 2 hodiny. Pak přidejte játra, koření, houby a očištěnou kořenovou zeleninu. Znovu přiveďte k varu, stáhněte oheň a mírným varem nechte táhnout ještě 30 minut až hodinu. Čím pomaleji vaříte, tím čistší bude vývar. Vývar sceďte, nechte vychladnout a odstraňte tuk usazený na povrchu.

Játra na knedlíčky pomelte. Cibulku osmažte na sádle, nechte vychladnout a pak utřete s vejcem, přidejte játra, sůl, majoránku, česnek, v mléce namočené, vymačkané pečivo, petrželku osolte a opepřete. Promíchejte, případně dohustěte strouhankou. Tvořte knedlíčky, vařte je asi 5 minut ve vroucí osolené vodě a pak je vložte do polévky spolu s vařenými nudlemi a na másle osmaženou pokrájenou kořenovou zeleninou. Ozdobte petrželkou.

Vepřová pečeně se zelím a houskovým knedlíkem

Na 4-6 porcí , Příprava: 2 1/2 hodiny

800 g vepřové pečeně, 50 g sádla, sůl a kmín na dochucení, vývar na podlévání na dušené zelí 400 g kysaného zelí (postup na domácí kysané zelí najdete na straně 65), 50 g sádla, 1 šalotka, 1 lžíce cukru, 1 větší syrová brambora, najemno nastrouhaná na houskové knedlíky 400 g hrubé mouky, sůl, 3-4 housky, 20 g másla, 2 žloutky, 250 ml mléka nebo 250 ml sodovky

Maso vykostěte, osolte, posypte kmínem a spolu s kostmi vložte do pekáče vymaštěného sádlem. Pečte za častého podlévání vývarem v troubě předehřáté na 180 °C hodinu a půl až dvě. Na sádle zpěňte najemno nakrájenou cibuli, přidejte slité zelí, poprašte cukrem, přilijte vodu, aby bylo zelí pod hladinou, a vařte asi 15 minut.

Zahustěte nastrouhanou bramborou a ještě asi 10 minut vařte.
Housky pokrájejte na kostičky a osmažte je na másle. Do osolené mouky vlijte žloutky rozmíchané v mléce či sodovce a vypracujte hladké těsto. Zapracujte pečivo a rukama namočenýma ve studené vodě utvořte dvě šišky. Vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 20 minut, v polovině varu otočte.
Ještě horké pokrájejte na plátky.

Jablečný štrúdl

Na 2 štrúdly, Příprava: 40 minut

1 balení listového těsta, strouhanka nebo strouhaný perník na posypání, 750 g jablek, cukr a skořice, 1 vejce, prošlehané

Listové těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte na moukou posypané pracovní ploše do tvaru oválu. Posypte jej strouhankou nebo perníkem a poklaďte na kousky pokrájenými jablky. Oslaďte a ochuťte skořicí, stočte, na plechu pokrytém pečicím papírem potřete vejcem a v troubě předehřáté na 180°C pečte dozlatova.




Krok za krokem: Jak na kynuté těsto

1. 1600 g hladké mouky
110 g krupicového cukru
120 g másla
42 g droždí (1 kostka)
125 ml vlažného mléka
2 vejce a 2 žloutky
špetka soli
strouhaná kůra z 1 citronu

2.Droždí rozdrobte a rozmíchejte ho v troše mléka. Přidejte tolik mouky, aby vznikla kašička (pozor na teplotu mléka, má být víceméně stejná, jako je teplota těla). Zadělaný kvásek ještě poprašte moukou a nechte na teplém místě vzejít. Novější kuchařky ale uvádějí (a naše osobní zkušenosti to potvrzují), že není nutné kvásek připravovat zvlášť. Droždí – ať čerstvé, či sušené, můžete rovnou přidat do prosáté, lehce osolené mouky s cukrem, přilít mléko, vlahý tuk a ostatní suroviny a zpracovat vše na hladké těsto.

3.Kvásek je vzešlý, když mouka na povrchu zvrásní a kvásek zhruba zdvojnásobí objem. V míse ho promíchejte s ostatními surovinami a vypracovávejte tak dlouho, až vznikne hedvábně hladké těsto. Mísu přetáhněte utěrkou a těsto nechte tak dlouho kynout, až se zvětší asi o třetinu. Pak ho vytvarujte či zpracujte podle receptu a nechte znovu nakynout, opět asi o třetinu. Pak teprve pečte. Vícenásobné kynutí zaručí hotovému výrobku jemnou a stejnoměrnou strukturu.


Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Nedivte se, že za vámi najednou chodí spousta lidí řešit si svoje problémy, jste taková "máma" všech. Umíte se vcítit a…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama