[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Na 4-6 porcí , Příprava: 3 1/2hodiny
750 g hovězího žebra, 40 g hovězích jater, 40 g žampionů nebo hříbků, kořenová zelenina (50 g mrkve, 60 g petržele, 30 g celeru) + na vložení do polévky, 20 g másla, 40 g cibule, celý černý pepř, vařené nudle a hladkolistá petrželka k podávání, sůl na játrové knedlíčky 100 g hovězích nebo telecích jater, 20 g cibule, najemno pokrájené, 40 g sádla, 1 vejce, 1 stroužek česneku, rozetřený, 2 housky, pokrájené na kostičky, 125 ml mléka, strouhanka, petrželka, pepř a sůl na dochucení
Maso vložte do 2 l studené vody a zvolna přiveďte k varu. Stáhněte oheň a nechte probublávat asi 2 hodiny. Pak přidejte játra, koření, houby a očištěnou kořenovou zeleninu. Znovu přiveďte k varu, stáhněte oheň a mírným varem nechte táhnout ještě 30 minut až hodinu. Čím pomaleji vaříte, tím čistší bude vývar. Vývar sceďte, nechte vychladnout a odstraňte tuk usazený na povrchu.
Játra na knedlíčky pomelte. Cibulku osmažte na sádle, nechte vychladnout a pak utřete s vejcem, přidejte játra, sůl, majoránku, česnek, v mléce namočené, vymačkané pečivo, petrželku osolte a opepřete. Promíchejte, případně dohustěte strouhankou. Tvořte knedlíčky, vařte je asi 5 minut ve vroucí osolené vodě a pak je vložte do polévky spolu s vařenými nudlemi a na másle osmaženou pokrájenou kořenovou zeleninou. Ozdobte petrželkou.
Na 4-6 porcí , Příprava: 2 1/2 hodiny
800 g vepřové pečeně, 50 g sádla, sůl a kmín na dochucení, vývar na podlévání na dušené zelí 400 g kysaného zelí (postup na domácí kysané zelí najdete na straně 65), 50 g sádla, 1 šalotka, 1 lžíce cukru, 1 větší syrová brambora, najemno nastrouhaná na houskové knedlíky 400 g hrubé mouky, sůl, 3-4 housky, 20 g másla, 2 žloutky, 250 ml mléka nebo 250 ml sodovky
Maso vykostěte, osolte, posypte kmínem a spolu s kostmi vložte do pekáče vymaštěného sádlem. Pečte za častého podlévání vývarem v troubě předehřáté na 180 °C hodinu a půl až dvě. Na sádle zpěňte najemno nakrájenou cibuli, přidejte slité zelí, poprašte cukrem, přilijte vodu, aby bylo zelí pod hladinou, a vařte asi 15 minut.
Zahustěte nastrouhanou bramborou a ještě asi 10 minut vařte.Housky pokrájejte na kostičky a osmažte je na másle. Do osolené mouky vlijte žloutky rozmíchané v mléce či sodovce a vypracujte hladké těsto. Zapracujte pečivo a rukama namočenýma ve studené vodě utvořte dvě šišky. Vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 20 minut, v polovině varu otočte.Ještě horké pokrájejte na plátky.
Na 2 štrúdly, Příprava: 40 minut
1 balení listového těsta, strouhanka nebo strouhaný perník na posypání, 750 g jablek, cukr a skořice, 1 vejce, prošlehané
Listové těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte na moukou posypané pracovní ploše do tvaru oválu. Posypte jej strouhankou nebo perníkem a poklaďte na kousky pokrájenými jablky. Oslaďte a ochuťte skořicí, stočte, na plechu pokrytém pečicím papírem potřete vejcem a v troubě předehřáté na 180°C pečte dozlatova.
Krok za krokem: Jak na kynuté těsto
1. 1600 g hladké mouky110 g krupicového cukru120 g másla42 g droždí (1 kostka)125 ml vlažného mléka2 vejce a 2 žloutkyšpetka solistrouhaná kůra z 1 citronu
2.Droždí rozdrobte a rozmíchejte ho v troše mléka. Přidejte tolik mouky, aby vznikla kašička (pozor na teplotu mléka, má být víceméně stejná, jako je teplota těla). Zadělaný kvásek ještě poprašte moukou a nechte na teplém místě vzejít. Novější kuchařky ale uvádějí (a naše osobní zkušenosti to potvrzují), že není nutné kvásek připravovat zvlášť. Droždí – ať čerstvé, či sušené, můžete rovnou přidat do prosáté, lehce osolené mouky s cukrem, přilít mléko, vlahý tuk a ostatní suroviny a zpracovat vše na hladké těsto.
3.Kvásek je vzešlý, když mouka na povrchu zvrásní a kvásek zhruba zdvojnásobí objem. V míse ho promíchejte s ostatními surovinami a vypracovávejte tak dlouho, až vznikne hedvábně hladké těsto. Mísu přetáhněte utěrkou a těsto nechte tak dlouho kynout, až se zvětší asi o třetinu. Pak ho vytvarujte či zpracujte podle receptu a nechte znovu nakynout, opět asi o třetinu. Pak teprve pečte. Vícenásobné kynutí zaručí hotovému výrobku jemnou a stejnoměrnou strukturu.