Maminka.czHistologie

Histologie a cytologie: Víte, k čemu tato vyšetření slouží a jak dlouho budete čekat na výsledky?

Přemýšlíte nad tím, co to konkrétně znamená, když vám lékař řekne, že si máte zavolat kvůli výsledkům histologie nebo cytologie? Jak tato vyšetření probíhají? Vysvětlíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Histologie je lékařský obor, který zkoumá patologické změny tkáně. Pomocí histochemických technik je možno prokázat přítomnost látek v buňkách a tkáních, díky čemuž je možno lépe porozumět chemickým procesům v organismu.

VIDEO: Rakovina děložního čípku nemusí existovat. Bezplatný test na HPV ženy ani nepostřehnou, říká onkogynekolog

Co je histologické vyšetření?

Při histologickém vyšetření vám lékař odebere malý kousek tkáně, který je odeslán k následnému vyšetření. K odběru vzorku se přistupuje většinou při podezření na onemocnění, které není možno jinými vyšetřeními zjistit. Díky histologickému vyšetření může lékař onemocnění správně diagnostikovat a podle toho nasadit léčbu. Všechny odebrané tkáně a vzorky z organismu by měly být vyšetřeny histologicky – pod mikroskopem. Odborný lékař dokáže díky zobrazení na mikroskopu posoudit změny tkáně a vyhodnotit závažnost onemocnění.

Jak probíhá histologické vyšetření?

Lékař vám většinou vzorek odebere během operace, při biopsii nebo zákroku, například při odstranění pigmentového znaménka či pihy. Z trávicího traktu je zase vzorek odebrán přímo při kolonoskopii nebo gastroskopii. V případě, že vás lékař odešle na jednotlivý odběr, tzv. biopsii, tak vás bude v předstihu informovat o potřebné přípravě před odběrem.

Test DNA odhalí předrakovinové změny děložního čípku přesněji než cytologie. Komu ho hradí pojišťovny?

Kdy budete znát výsledek histologie?

Výsledky histologického vyšetření se většinou dozvíte do týdne, maximálně do deseti dnů od odběru. O výsledcích vás v každém případě bude lékař nebo zdravotní sestra informovat. V případě peroperační biopsie (probíhá během operace, kdy je třeba výsledek znát co nejdříve, protože má vliv na rozsah zákroku) je výsledek znám obvykle do půl hodiny.

Co je gynekologická cytologie?

Ženy obvykle znají cytologické vyšetření, které by měly absolvovat pravidelně každý rok. To probíhá formou stěru nebo výtěru z genitálního traktu ženy.  Díky absolvování cytologie je možno včas odhalit zdravotní problémy. Například karcinom děložního hrdla je jedním ze dvou nejčastějších druhů rakoviny, na které u nás umírají ženy.

V případě, že jsou ve vzorku odhaleny papilomaviry, test se opakuje. Včasné odhalení případných změn hraje přitom zásadní roli.

HPV virus způsobuje rakovinu děložního hrdla i pochvy. Komu hrozí nejvíc?

Co jsou HPV viry?

  • HPV neboli lidský papilomavirus je sexuálně přenosný virus, který může zcela bez příznaků ohrozit život každého.
  • Při silném imunitním systému si z větší části při nákaze tělo dokáže s virem poradit.
  • Jde o patogen, který má mnoho typů. Některé neškodí, jiné ale způsobují problémy v podobě třeba genitálních bradavic, další zase mohou způsobit zhoubné nádory, zejména děložního čípku a pochvy.
  • Velmi účinnou ochranou je očkování proti HPV viru, které by mělo být provedeno nejlépe před zahájením pohlavního života, a proto se očkování, které je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, týká děvčat i chlapců ve věku mezi 13. a 14. rokem.
  • Chlapci jsou přenašeči, papilomavirus u nich může vedle nádorů hlavy, krku nebo třeba análního otvoru způsobit rakovinu penisu, ta je ale velmi vzácná.
Témata: Zdraví, Gynekologie a porodnictví (poradna), Zdraví žen, zdravotní sestra, Rakovina, test DNA, Histologie, Výtěr, Technika, Vir, Organismus, Trakt, Vít, Odběr, Předstih, Tkáň, Mikroskop, Onemocnění, Vzorek, Lékař, HPV, Biopsie, Vyšetření, Zdraví na Heureka.cz