Maminka.czŠkolák

Historické kočárky na Chvalském zámku

redakce 11.  7.  2012
Historické kočárky na Chvalském zámku
Slavnostní otevření výstavy Historické kočárky a hračky se bude konat v sobotu 14. června od 15 hodin na Chvalském zámku. Výstava je určena nejen rodinám s dětmi, bude se líbit všem dospělým bez ohledu na věk. Holčičky budou nadšené ze starých kočárků, rodiče a prarodiče zavzpomínají na kočárky, v nichž vozili své děti, nebo v nich dokonce jezdili sami!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Výstava probíhá od 8. 7. do 30 9. 2012, denně od 9 do 17 hodin. O prázdninový program je tedy postaráno, a stihnete nás navštívit i v září.

VýstavaHistorické kočárky a hračky vznikla díky sběratelce paní Věře Čížkové z Kralup nad Vltavou, která se sbírání kočárků věnuje již desítky let. Její sbírka zahrnuje stovky exponátů, na Chvalském zámku je jich k vidění třicet pět.

Uvidíte kočárky od těch nestarších z 90. let 19. století až po exponáty z konce 20. století, kočárky dvoukolové, tříkolové a vyrobené z různých materiálů: z proutí, dřeva i plastu. Budou se vám líbit kočárky loutkové, určené pro panenky, i dětské kočárky, v nichž se vozila miminka.

Nejstarší exponátem je kočárek z roku 1880. Skládá se z dřevěné korbičky, kovářsky zhotoveného podvozku a loukoťových kol. Proti tomu nejmladším exponátem výstavy je kočárek od firmy Liberta z roku 1989.

Nádherný je dětský hluboký promenádní kočárek nazývaný "princezna" s pedigovou korbičkou s plastickým ornamentem, sklopnou koženkovou střechou s krajkovou záclonkou a vodítkem s porcelánovými madly.
Výstava mapuje vývoj designu v průběhu 20. století.

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Kam s dětmi, Maminka cestuje, kočárky, Na Chvalské, Proutí, Liberta, Kočár

Video