reklama

Hitparáda školních „blafů“ aneb co jsme házeli pod stůl

Našedlé masové hašé, vojensky zelená hrachová kaše, nudle s mákem i segedínský guláš s velkými kousky tlustého bílého masa patřily dlouhá léta mezi stálice nejméně oblíbených jídel školního stravování. Jak jste je z okénka vyfasovali, tak jste je tam i vrátili. Vzpomínáte?

Ani jako dítě jsem nemívala větší problémy s konzumací čehokoliv, co mi přistálo na talíři. Nicméně každý máme své limity, a tak jsem ze školky v kapsičce nosívala rozžvýkané tuhé hovězí maso a někdy i jakési trubičky, které na mě z masa občas vábivě pomrkávaly. V zimním období přibyl i celaskon a vitamín B, které jsme dostávali ve školce po svačině, nějak jsem nebyla schopná je spolknout. Nejhorším mým nočním můrám ale kraloval slizký mléčný škraloup. Někdy se obětoval kamarád Jirka a snědl ho, jindy jsem nad chladnoucím mlékem seděla spolu s dalšími nešťastníky ještě hodinu po svačině, dokud se nad námi neslitovala hodná paní kuchařka a škraloupy nesebrala svým tlustým ukazovákem.

Od škraloupu k hašé

Škola mě osvobodila od škraloupu (ty jsem mívala zase jinde), zato přibyly laskominy vyššího stupně. „TOP blaf“ č. 1 byla jakási našedlá masová kaše, noblesně zvaná „hašé“. Ač jsem byla dítě vcelku nevybíravé, hůře se mi trávily i vařené fazolové lusky v bílé moučnaté omáčce a jakékoliv „podezřelé maso“ (maso, ze kterého koukají trubičky a visí kusy klepavého bílého tuku). Zato jsem patřila k exotům milujícím hrachovou i čočkovou kaši, nudle i škubánky zasypané tunou máku s cukrem a plavoucí v 2 dcl žlutého másla. Speciální stravovací kapitolou byly polévky. Ty milovala moje kamarádka Hanka, která byla ochotná zkonzumovat moji polévku výměnou za její hrachovou kaši, špenát či rozvařené zelí. Hanka snědla i odstátou nahnědlou špenátovku, rajskou s rozvařenou rýží, frankfurtskou s buřtem i jiné neuvěřitelně zahuštěné roztoky. A jak to vypadá ve školních jídelnách nyní?

„Čipni mi guláš, voe“

V současnosti mají děti ve větších jídelnách často na výběr z dvou, někde i tří jídel, jídla si mohou sami vybírat a pomocí speciálních čipů tvořit jídelníček na několik dní dopředu. Nicméně nenechte se mýlit, zapečené těstoviny chodí stále, už několik desetiletí, ruku v ruce výhradně s červenou řepou. Hrachová kaše s jezírkem tuku uprostřed (kdo ví, proč ji vaří, když jí děti nejedí) má za partnera kus čehosi, tvářícího se jako uzené maso. Rýžový nákyp, který většina dnešních dětí již z domova nezná (a nejí), doplňuje švestkový kompot. Podobný osud má i žemlovka s tvarohem a jablky.
Ano, s dětmi a jejich chutěmi to bývá svízelné, jako s mléčným škraloupem, svůj podíl na tom ale mají i zaběhlé kulinářské rituály školních vývařoven.




Malý rozhovor s velkou strávnicí

Pro úplnost informací jsem se rozhodla zeptat své devítileté dcery, jak vidí kuchařské umění jejich školní jídelny ona.

* Emčo, co ti nejvíc chutná ve školní jídelně?

Nejvíc mi chutnají halušky, rajská polévka s takovými malými těstovinkami, bavorské vdolečky a dukátové buchtičky.

* A co v jídelně nikdy nesníš?

Nó, hrachovou kaši, koprovku a zelňačku s velkými kusy buřtů a nudle s mákem a olejem.

* Mákem a olejem?

Jo, na nudle nasypou mák a polejou to olejem. Takovou malou sběračkou, polívají tím i brambory. Jsou pak hrozně mastné, nemám to ráda.

* Co by si v jídelně změnila?

V družině nás nutili dojídat jídlo, to se mi nelíbilo.

*Pamatuješ si ještě, co ti chutnalo a nechutnalo ve školce?

Ve školce mi chutnal chleba s máslem a s normálním sýrem, nechutnala mi drožďová pomazánka a pomazánka s hermelínem. Jó, příšerná byla borůvková pomazánka.

* Borůvková pomazánka? Tu neznám.

Taková fialová sladká pomazánka s kousky borůvek. Vojta po ní blinkal.

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Žijete velmi rychle, takže není divu, když začínáte mít pocit, že vám spousta věcí uniká. Nebylo by od věci se na chvíli zastavit a…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama