Maminka.cz32. týden těhotenství

Hlavně si odpočinout

Klára Kotábová 28.  7.  2010
Hlavně si odpočinout
To vám nejspíš doporučují úplně všichni s dovětkem, že po porodu toho moc nenaspíte. Nenechte se ale vyděsit. Je vcelku normální, že v devátém měsíci se spánku jaksi nedostává. Z fyzických i psychických důvodů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Třetí trimestr je pro většinu těhulek nejsložitějším obdobím. Jestli jste už v šestém týdnu sledovala, jak vám roste bříško, s velkou pravděpodobností teprve teď zjišťujete, že to byla opravdu procházka růžovým sadem.

Dnes v sobě nosíte dvou - až tříkilogramového potomka, který stlačuje všechny vaše orgány, aby si pro sebe udělal dost prostoru a mohl se až do porodu v mezích možností hýbat.

Jeho pohyby už také necítíte jako příjemné bublinky, ale spíš jako prudké kopance do žeber, močového měchýře, žaludku apod. Není divu, že za takových podmínek se moc spát nedá. Navíc partner si stěžuje, že v ložnici je zima jako v márnici, zatímco vy se potíte.

Díky hormonálním změnám je vám totiž neustále vedro. Kromě toho se přidávají starosti, jestli vůbec poznáte, že rodíte, jestli si stihnete v porodnici požádat o epidurál (v dnešní době se přidává i obava, jestli nebudete po zkušenosti jiných maminek rodit na ulici nebo v sanitce) a kde vás vlastně přijmou.

I když se snažíte zhluboka dýchat, může se stát (a nejspíš se opravdu i stává), že se v noci často budíte a putujete buď za jídlem a pitím nebo na toaletu. Takové kolečko můžete udělat klidně pětkrát za noc.

K tomu několikrát otevřete okno, manžel je s přibouchnutím zavře, přetahujete se o peřinu... Vyspat se před porodem do zásoby je prostě téměř nemožné.

Co s tím?

* Snažte se odpočívat i během dne, počítejte s tím, že porod je poměrně náročná „disciplína“, která bude vyžadovat veškerou vaši energii a koncentraci.

* V období před porodem, kdy hlavička sestoupí do oblasti pánve, se vám výrazně uleví. Bude se vám lépe dýchat a vůbec pocítíte celkové odlehčení. Berte to ovšem jako ticho před bouří:-)

* Před spánkem se vyhýbejte těžkým a špatně stravitelným jídlům. Pokud to zatím neděláte, vynechávejte kolové nápoje. Odpusťte si také relaxační kávu. Kofein teď prostě není to pravé.

* Pro lepší dýchání si podložte hlavu a trup množstvím polštářů. Může se stát, že budete spát spíš v polosedě než vleže.

* Spěte na levém boku, váš organismus se tak bude lépe prokrvovat. Dítě se nebude dusit a nebude gymnastické cviky provádět v okamžicích, kdy toužíte po spánku. Snažte se uvelebit do pozice, ve které je váš potomek nejklidnější.

* Můžete si podložit nohy polštářem určeným jako podpora při kojení.

* Spěte v dobře větrané místnosti, ve volném bavlněném prádle. Nemusíte být sexy, vaše pohodlí je důležitější.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Odlehčení, Náročná disciplína