reklama

Hlavní je marináda

Začíná se váš partner se stoupající rtutí teploměru shánět po dřevěném uhlí, podpalovači či kvalitním roštu? Pak propadl chuti šťavnatého masa připraveného na zahradě či klidně i na balkoně.

V posledních několika letech u nás grilování získává stále více příznivců. Nejde totiž jen o vaření, ale o společenské setkání rodiny, přátel či známých, zkrátka a dobře je to ideální příležitost posedět, během přípravy jídla probrat život a užívat si příjemných chvil plných tepla a slunce.

Jak se postupem času zvětšuje nejen okruh kamarádů, ale i rodina, nastane jednou okamžik, kdy budou vašemu venkovnímu kuchtění přítomny také děti. Jsou pro ně takto připravované pochutiny vhodné? Mohou je vůbec jíst? A co když s grilováním teprve začínáte? Co všechno byste měli vědět?

Kvalitní výbava

Rozhodujete se, jaký gril pro vás bude ten pravý? Nejprve uvažte několik základních hledisek. První otázkou je, kde jej hodláte používat. Na tom závisí, zda vám bude vyhovovat přístroj přenosný, nebo napevno zabudovaný. V případě, že hodláte grilovat na balkoně svého bytu, promyslete předem, zda tím nebudete příliš obtěžovat sousedy a jestli tak nevyvoláte zbytečné rozbroje.

Při zvažování počáteční investice dále berte ohled na četnost, s jakou hodláte grilovat, množství lidí, které by se takto mělo nakrmit, možnosti uskladnění, způsob obsluhy a údržby a rovněž na svou finanční situaci. Mezi kterými typy můžete vybírat?

1. Grily na dřevěné uhlí - jde o naprostou klasiku na tomto poli. Cenově jsou dostupné a jejich nabídka je široká, fungují na dřevěné uhlí, grilovací brikety či dřevo. Můžete volit mezi plechovými, které jsou levnější, lehčí, ale mnohem méně stabilní, nebo o něco těžšími litinovými.

Jejich nevýhodou je odkapávání tuku přímo do ohně, které má za následek uvolňování škodlivých látek. Zabránit se tomu dá použitím speciálních hliníkových tácků.

Celková příprava masa na tomto typu grilu trvá o něco déle a platí, že na kulatém dosáhnete rovnoměrnějšího průběhu grilování, zatímco na čtvercovém či obdélníkovém připravíte více porcí naráz.

2. Grily elektrické - jejich výhodou je, že je lze používat i uvnitř bytu či domu. Základem bývá teflonová deska ohřívaná zabudovanou elektrickou spirálou. Sice jsou velmi snadno obsluhovatelné, dá se na nich regulovat teplota grilovací plotýnky a je možné na nich vařit prakticky kdekoli, kde je přívod elektrické energie, nicméně takto připravovaný pokrm nemá typickou „grilovací“ chuť a náklady na jeho pořízení bývají obvykle o něco vyšší.

3. Grily plynové- využívají plyn z propanbutanové láhve. Díky tomu odpadá zdlouhavé zapalování a je možné začít rychle vařit. Jde o zdravý způsob přípravy pokrmů, nemusíte při něm bojovat s kouřem, zplodinami z odkapávajícího tuku atd. Jednou z variant je lávový gril využívající kameny z vyhaslých sopek, které jsou zahřívány plynovým hořákem nebo elektřinou. Tyto kameny leží na dně grilu a teplem, jež vyzařují, ohřívají pokrm. Velkou výhodou je, že dokážou pohlcovat odkapávající tuk, který se tak nepřepaluje a nedochází ke vzniku škodlivin. A jako bonus se nemusejí čistit, po skončení vaření se na krátkou dobu nažhaví na maximální teplotu a tím se vypálí všechny nečistoty. Problémem je opět vyšší pořizovací cena.

Co bude dnes dobrého?

Grilovat lze téměř všechno, přesto je stále nejoblíbenější takto upravovanou pochutinou maso. Nejčastěji je to vepřové nebo drůbeží, méně již hovězí, jehněčí, kůzlečí či telecí. Na grilu však lze velmi chutně připravovat také ryby. Nejvhodnější jsou stejnoměrně silné menší plátky libového masa, které zaručují rovnoměrné propečení všech částí.

Chceme-li dosáhnout větší křehkosti, můžeme maso den předem naložit do marinády. Na trhu je k dostání velká řada již hotových, větší kontrolu nad obsahem a výživovými hodnotami nám ale dá marinovací směs vytvořená doma, jejímž základem bývá kvalitní olivový olej. Jestliže s vámi budou u stolu děti, nechte maso co nejpřírodnější a nakládejte je maximálně do oleje. Grilovat můžete i zeleninu a ovoce, velmi oblíbené jsou například cukety, papriky a lilky. Malí strávníci zase ocení takto připravené banány, jablka, hrušky nebo třeba broskve.

Bezpečnost především

Jestliže jste se rozhodli pro nákup jednoduchého, lehkého grilu, nebo již jste jeho majitelem, mějte neustále na mysli, že takovýto přístroj je méně stabilní. Někdy stačí malá nepozornost, leknutí, klopýtnutí, honící se děti, aportující pes a neštěstí je na světě. Základním pravidlem by mělo vždy být: nikdy nenechávat žádný gril bez dozoru. Proto si vše potřebné přichystejte k ruce například na odkládací stoleček.
Pokud už zjistíte, že něco chybí, raději si zavolejte schopného pomocníka. Vážná nehoda může být opravdu dílem jedné sekundy. Dobrou chuť!

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Máte sklon chovat se jako ostatní lidé líně, je ale pravda, že na všem vidíte pozitivní i negativní stránku, která vás překvapuje.…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama