Maminka.czŠkolák

Hlavní zásady komunikace s partnerem po rozvodu

Josef Kraus 27.  1.  2012
Přestože pro někoho může být rozvod vysvobozením z manželského utrpení, pro většinu lidí se jedná o velice nepříjemnou záležitost. Jak se po tom všem bavit s bývalým partnerem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rozvod je předělem v partnerském soužití, náhledu i komunikaci. Už nikdy se nebudete moci s bývalým partnerem bavit tak, jak jste to dělávali před rozvodem. Nalézt ten nejvhodnější způsob a přístup není zrovna jednoduché. Velice závisí na problematičnosti vašeho společného soužití i rozvodového procesu. Z někoho se mohou stát přátelé, jiní mají pro bývalého pouze slova pohrdání.

Co bylo, bylo. Emoce stranou

Asi nejdůležitějším přístupem, jaký je třeba v komunikaci po rozvodu zaujmout, je snažit se co nejvíce oprostit od minulosti, hodit vše za hlavu a zaměřovat se pouze na přítomnost a budoucnost. To po určité míře křivd jde velice ztuha, každopádně neustálým vyčítáním a připomínáním minulosti si v ničem nepomůžete.

Není samozřejmě třeba zapomínat na to, čeho je bývalý partner schopen, co vám v životě kdy provedl atd. To je stále nutné mít na paměti, nicméně není vhodné to s ním nadále rozebírat, hádat se a hašteřit. Jednou jste již rozvedení, ale stejně budete mít pravděpodobně hodně záležitostí k řešení: děti, stále ještě nerozdělený majetek, kamarády apod. Proto je nutné udržovat vztahy korektní bez zbytečné zášti a nenávisti.

Nenechte si mluvit do života

Rozvodem váš společný život končí. Už není žádné MY, zůstává pouze JÁ. Váš partner tedy nemá žádné právo vám do vašich osobních věcí zasahovat, vyptávat se na váš život a hodnotit ho. Nemusíte zrovna odsekávat, když se společensky zeptá, jak se máte, nicméně v případě, kdy se bude chtít do vašeho života vměšovat, je nutné jej okamžitě a rázně zastavit.

Totéž ale platí i pro vás. Nesnažte se pátrat po tom, co váš partner dělá, s kým se stýká, zdali má už za vás náhradu apod. Udržujte si zdravý odstup a stejně jako se nenaváží do života on vám, nesnažte se mít pod ostřížím zrakem ten jeho. Ušetříte si tak oba nemálo nervů.

ČTĚTE TAKÉ: Můj spolubydlící exmanžel

Nenechte se vydírat

Váš partner může ve vzájemné komunikaci používat mnoho různých triků, aby dosáhl svého záměru. Tím nejzákeřnějším bývá citové či jiné vydírání. Nenechte se zmanipulovat jen proto, že vám vypráví, jak je mu špatně, že se snaží ovlivňovat vaše děti, že vás pomlouvá u společných přátel. Stůjte si za svým a na partnerovy problémy nehleďte.

Děti jsou důležité

Děti jsou při každém rozvodu tou největší obětí. Platí to i v porozvodovém období. Musíte na ně brát ohled a uvědomit si fakt, že rozvodem pro ně váš bývalý partner nepřestal být rodičem. Naprosto nepřípustné je jakékoli pomlouvání bývalého před dětmi. Snažte se ve svém zájmu, v zájmu partnera i v zájmu dětí, spolu všichni co nejlépe vycházet.

Děti vycítí nepřátelství a napětí, takže korektní chování z obou stran je více než žádoucí. Nikdy byste se před nimi neměli po rozvodu hádat. Scházejte se v případě nutnosti na nějakém neutrálním místě, kde si veškeré problémy vyjasníte z doslechu vašich potomků.

Sebevědomá, nezávislá, soběstačná

Rozvodem jste znovu nabyly svobody. Chovejte se podle toho vůči bývalému partnerovi. Nyní jste svobodná, sebevědomá, nezávislá a soběstačná. Nebuďte vůči němu vtíravá, submisivní ani dotěrná. Takových slabostí se dá z druhé strany velice jednoduše zneužít.

Jednejte s bývalým narovinu. Už není třeba přetvářek, lží, utajování a skrývání. Máte nyní každý svůj život, využijte toho a hovořte otevřeně, pravdivě a upřímně. Jen tak se doberete nějakého cíle a korektních vztahů.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, Rozvody, partner, rozvod, Komunikace, Par, Společný život, Nejvhodnější způsob, Skrývání, Pár, Ostříží zrak