Maminka.czTěhotenství

Hledám muže Zn.: Musí být mladší než já!

Iveta Vařečková 16.  8.  2012
„Nikdy mě nepřitahovali výhradně mladší muži,“ přiznává třiatřicetiletá Karolína. Přesto Lukáš, se kterým sympatická kadeřnice z Prahy chodila pět let, byl o čtyři roky mladší než ona. Když před rokem a půl potkala Petra, vůbec by si netipla, že je mezi nimi nějaký věkový rozdíl. „On je ale zase mladší než já, tentokrát dokonce o šest let. Je mnohem spontánnější a vtipnější než starší kluci. Píše mi básničky, stará se o mne, a když večer usnu na gauči, odnese mě do postele,“ vypočítává Petrovy přednosti a vzápětí dodává: „Nechtěla bych mít třeba o dvacet let staršího partnera, který by byl suchar, nevěděl by, co je to sport, a navíc by si neustále stěžoval na bolesti zad. Takový vztah by pro mě byl dost frustrující.“ ¨

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

KOLIK MU JE? TO ŽENY NEŘEŠÍ

Co vůbec rozhoduje při našem výběru partnera? Že najít odpověď na tuto zdánlivě jasnou otázku není tak jednoduché, mě přesvědčil MUDr. Zlatko Pastor. „Pokud to hodně zjednodušíme, muži si vybírají partnerku podle její sexuální atraktivity, naopak u žen estetická stránka nemusí být vždy na prvním místě. To, co ženy v podstatě hledají, je dárce nejlepších genů pro jejich potomka, proto preferují spolehlivost, vtipnost, chytrost a uznání ve společnosti. Věk už tam nehraje tak zásadní roli,“ vysvětluje Pastor. Další zádrhel se skrývá v tom, že klasické modely, které měly šanci před třiceti lety, se už dneska mísí. „Dnešní doba s námi doslova cvičí. Čím dál víc se model ženského sexuálního chování přibližuje tomu mužskému. To, že jsou to muži, kteří vyvíjejí aktivitu a chtějí sex, už dávno nemusí být pravidlem.

I to je jedním z důvodů, proč se ve společnosti postupně objevují vztahy mladší muž a starší žena, i když nelze říct, že by šlo o typický trend. Nahrává tomu i fakt, že lidé žijí rychleji a dynamicky a věk už není tak markantní. Často jen stěží odhadnete, kolik let je ženě, která stojí před vámi. Ale ať už půjde o jakýkoli vztah, vždyť si v něm budeme dávat do rovnováhy klady a zápory a budeme zvažovat, v čem je pro nás výhodný,“ vysvětluje sexuolog.

JAKÁ JE ŠANCE NA PŘEŽITÍ?

Karolína ani Petr věkový rozdíl příliš neřeší, protože jsou v současném vztahu spokojení a oba si ho pochvalují. „Petr má radost z toho, že má starší slečnu, protože si to prý vždycky přál, a mně vyhovuje, že nic neplánuje, chce si užívat života a říká, že na všechno je dost času,“ vypráví Karolína. Jenže právě čas bývá neúprosný. „Jak dlouho si myslím, že takový vztah může vydržet? Hodně záleží na tom, o jak velký věkový rozdíl mezi partnery jde. Pokud je to deset a více let, pak nejspíš oba hledají v životě určité oživení. Některým ženám jde i o jakousi prestiž, a to pak nemusí mít dlouhého trvání. Příroda je navíc bohužel velmi neúprosná. Žena ve čtyřiceti letech začne - chtě nechtě - ztrácet svoji sexuální přitažlivost, a protože je navíc oproti svému partnerovi vyzrálejší, začnou se od sebe mnohem rychleji vzdalovat,“ upozorňuje Zlatko Pastor.

Karolína se ale nemusí tolik bát, protože v jejím případě jde o trochu jiný model.
„Všeobecně platí, že až v 35 letech jsme dostatečně vyzrálí. Je to ale otázka pro muže, proč si vybral starší partnerku. Možná je na svůj věk dospělejší a nerozumí si se svým okolím. Hledá porozumění u někoho o pár let staršího, protože v takovém vztahu nachází zkušenosti, které mu do té doby chyběly,“ říká MUDr. Pastor.

Občas ale muži přecení své „síly“ a pak se zpočátku velké nadšení změní ve velké zklamání. „Jedna moje kamarádka měla podobný vztah jako já, ale vzhledem k tomu, že partner nebyl pouze mladší, ale zároveň měl i nižší vzdělání, začal se vedle ní po nějaké době cítit zakomplexovaný. Jsem ráda, že u mě to tak není, i když se stane, že občas musím Petra poučovat, třeba jak se má chovat v určitých situacích ve společnosti. On ale místo toho, aby se zlobil, tvrdí, že je rád, a sám mi říká, že ho mám takové věci naučit,“ svěřuje se Karolína. V tu chvíli se ukazuje, že ať už se ženy a muži chovají pod nátlakem doby jakkoli jinak než před desítkami let, ve své podstatě zůstávají stále stejní. „Muži jsou od přírody ješitní, a pokud začnou mít pocit, že nejsou lepší než jejich protějšek, dostávají se do problému, se kterým se někdo vyrovná a jiný ne,“ upozorňuje sexuolog.

O SEX TU PRÝ NEJDE

Ze začátku bývá takový vztah naplněn vášnivým sexem, ale pak přichází realita a s ní vystřízlivění. Nebo to tak v takových vztazích nefunguje?
„Proč by ne, ale zase na druhou stranu se až příliš často vychází z toho, že je vše založeno jen na sexuální stránce, což není vždycky pravda. Mladšímu partnerovi může starší žena vyhovovat třeba jen proto, že si s ní skvěle popovídá, spojují je stejné koníčky a sex možná vůbec nepatří mezi jejich priority,“ je přesvědčen sexuolog Zlatko Pastor.

Ani Karolína nemá pocit, že by sex s Petrem byl nějak víc intenzivní a pro jejich vztah důležitější jen proto, že je její partner mladší: „Je to podobné jako s klukama, kteří jsou stejně staří jako já.“ Jenže úplně stejně jako u věkově blízkých partnerů to fungovat nemůže. Právě proto, že Karolína neprožívá první vztah se „zajíčkem“, už dnes ví, na co si musí dát pozor, aby její láska s Petrem měla šanci i do budoucna: „Pokud se rozhodnete jít do vztahu s věkově mladším partnerem, měla byste mu předem říct, co čekáte od života a jestli v blízké budoucnosti plánujete dítě. Jen tak mu bude jasné, do čeho jde a má tak možnost včas se rozhodnout, zda do takého svazku jít naplno, nebo z něj bude muset brzy vycouvat, protože jeho představa je úplně jiná.“

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Chování a vztahy, Byt, Muž, Estetická stránka, Velké zklamání, Velké nadšení, Dlouhé trvání