Maminka.czŠkolák

Hledáte vhodný sport pro dítě? Vyrazte na festival Sporťáček

Hledáte ten správný sport pro vašeho předškoláka nebo školáka? Tak to můžete vyrazit na náborový festival Sporťáček, který probíhá po celé září v různých českých městech.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Náborový festival pro děti a mládež od 3 do 18 let totiž umí zaujmout vyznavače všech druhů pohybu. Vedle sebe se v jeden den na jednom místě setkávají tradiční kolektivní hry jako fotbal a hokej, olympijské individuální disciplíny ve formě veslování či tenisu, i netradiční záliby jako kin-ball, parkour a irské tance.

Unikátní český koncept, který přivedl od roku 2011 do sportovních klubů víc než 10 tisíc zájemců, se snaží v dětech i jejich rodičích vytvářet pozitivní vztah ke zdravému životnímu stylu. Šestý ročník má letos symbolických šest zastávek.

Poté, co se v květnu Sportáček podíval do Zlína a v červnu do Karlových Varů, se rozjel začátkem září do největších měst republiky. A hned 3. 9. při zastávce v Ostravě přišel velký milník díky faktu, že na Městský stadion zavítal jako čestný host hokejový idol Jaromír Jágr, který přijal pozvání coby člen Star Teamu České sportovní. V areálu pobyl déle než hodinu a za tu dobu si vyzkoušel hokejbal, jízdu na handbiku a v prostoru pro moderní gymnastiku se dokonce pokoušel cvičit s obručí.

„Je to ohromný posun proti době, kdy jsem si sport volil já. Tolik možností jsme neměli. Měl jsem na výběr fotbal nebo hokej, a jelikož táta usoudil, že na fotbal nemám postavu, bylo rozhodnuto. Na festivalu jsem si naopak všiml během chvíle minimálně deseti sportů, které jsem v dětství neměl šanci dělat,“ popsal 44letý útočník Floridy a nejlepší Evropan v historii NHL.

Jágr popsal koncept Sporťáčku naprosto přesně, o čemž se mohou přesvědčit všichni už 10. 9. v Praze. Loni přišlo do Sportovního areálu Hamr Braník 10 tisíc návštěvníků a letos jich může být ještě víc. V populární lokalitě u Vltavy vznikne díky 140 klubům jednoznačně největší hřiště v republice.

VIDEO: Sport, který děti rozvíjí - atletika

Akcí všechny provede známá dvojice moderátorů Zorka Hejdová a Pavel Cejnar, kteří představí přítomným hlavní sportovní tváře současnosti. Účast na akci přislíbil i judista Lukáš Krpálek, jediný zlatý medailista z olympiády v Riu. Jaký sport asi vybere svému malému synkovi Antonínovi?

Klepněte pro větší obrázek

Krpálek rozhodně nebude jediným tahákem. Na Sporťáčku se představí i další úspěšní olympionici – multimedailista a kanoista Josef Dostál či bronzový kajakář Jiří Prskavec. Vedle nich se rozhodli motivovat děti k pohybu i nedávní olympijští vítězové – moderní pětibojař David Svoboda a snowboardcrossařka Eva Samková. Tuto společnost doplní i člen zlaté hokejové generace Martin Procházka a plavecká rekordmanka Barbora Závadová.

„Jsme přesvědčeni o tom, že díky sportu rostou z dětí slušní lidé. Nevěnujeme se ale jen výkonnostní kategorii. Stejně důležité je pro nás přivést k pohybu i rodiny, které se sportu příliš nevěnují. Pro ně nabízíme řadu alternativ, například v podobě netradičních zábavných her,“ říká Jakub Makalouš, ředitel festivalu a tvůrce celé myšlenky. „Letos s námi pořádá nábor na 500 klubů. Lákáme návštěvníky na nová přátelství, na legraci a na fakt, že si s námi vybere sport úplně každý. Vztah k pohybu je něco, co si člověk dokáže vypěstovat a být na tom pak závislý třeba celý život. Kdo ještě závislý není, měl by přijít na Sporťáčka.“

Kde můžete Sporťáček navštívit?

10.9. - Praha, Sportovní areál Hamr Braník
17.9. - Brno, Sportovní areál Hněvkovského
24.9. - Plzeň, TJ Lokomotiva

Více informací o festivalu najdete na těchto webových stránkách.

 

Sport pro malé děti by měl být všestranný, radí odborník
Jak vybrat dětem vhodný sport? (poradna)

 

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Sport, festival, Jaromír Jágr, parkour, Výraz, Vhodný sport, Hokejový, Wannado, Atletika, Jágr, Sporťáček, Lukáš Krpálek, Lokomotiva, Olympia, Braník, Pozitivní vztah, Sportovní areál, Hamr Braník, Zlín, Rekordman, NHL, Jiří Prskavec, Sport na Heureka.cz