Maminka.czDěti a sport

Hodiny tělocviku nestačí! Jak jsou na tom děti se sportem? Rodiče přiznávají, že v pandemii zlenivěly

Simona Procházková 4.  1.  2022
Sport děti jednoduše bytostně potřebují. Rozvíjejí díky němu fyzické i psychické schopnosti a dovednosti, učí se překonávat překážky a výzvy, chovat se fér i prohrávat. Motivuje je k lepším výkonům, pomáhá cítit se dobře a přináší nové zážitky. Jak ve svých ratolestech probudit lásku k pohybu a přivést je ke sportu, který je bude bavit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Fakt, že sport a pohyb je pro děti a jejich zdravý vývoj důležitý, je nesporný. Kromě toho, že během dětství a dospívání dochází k rozvoji fyzických dovedností, pravidelný pohyb posiluje také psychickou odolnost a vytrvalost a naše ratolesti si budují lásku ke sportu, kterou si přenesou i do dospělého života. Z nedávného průzkumu Sazky a Českého olympijského výboru mezi rodiči vyplývá, že by rádi změnili přístup svých dětí ke sportu. Často ale nevědí, jak a kde hledat potřebné informace.

VIDEO: Jak vybrat cvičení pro batole, tříleté nebo pětileté dítě?

Covid zamíchal kartami

Do zvyklostí a návyků dětí, včetně těch týkajících se sportování a pohybových aktivit, v posledních dvou letech výrazně zasáhla pandemie a covidová opatření. Děti v mnoha případech ztratily zájem, vůli a motivaci. Z aktuálního průzkumu vyplývá, že až 70 procent dětí mělo podle rodičů během pandemie méně pohybu než obvykle. Vrátily se děti zpět ke sportování, nebo zůstaly po tak dlouhé pauze ležet doma na gauči před televizní obrazovkou nebo s tabletem či mobilem v ruce?

Malí sportovci zpohodlněli. Jak je probrat k životu?

Jen přibližně osm procent rodičů tvrdí, že jejich děti měly během pandemie a několika lockdownů, díky většímu množství volného času, pohybu více než dříve. Většina rodičů se ale bohužel shodla spíše na opaku. Jako hlavní důvody „zlenivění“ svých ratolestí pak udávají, že měly k pohybu mnohem méně příležitostí, jak a kde pokračovat ve svých pravidelných sportovních aktivitách a nemohly navštěvovat kroužky.

Otázkou je, proč se mnohdy nezamyslí nad tím, kde zůstal přirozený pohyb nebo společné rodinné pohybové aktivity? Za sportovní vyžití našich potomků přeci nenese odpovědnost škola nebo organizované sportovní oddíly. Téměř čtvrtina oslovených rodičů (21 %) uvedla, že jejich děti změnily v posledních dvou letech druh sportu, kterému se věnují. Největší oblibu získala hlavně atletika a gymnastika, celkem překvapivě je mezi dětmi aktuálně populární také florbal a bojové sporty.

Za rok až deset kilo navíc. Děti se nehýbou a tloustnou. Lékaři varují před epidemií obezity

Kolik pohybu děti potřebují? Víc než jen povinný „tělák“

Přestože mají pohybové aktivity řadu výhod pro zdraví i psychiku, sportování se ve volném čase věnují pouze necelé dvě třetiny dětí. Důvodem je fakt, že rodiče často nechávají výběr volnočasových aktivit právě na samotných dětech a dospívajících (až čtvrtina z nich). Přitom celých 57 procent rodičů přiznalo, že by svým potomkům chtěli v budoucnu přidat více fyzických aktivit.

„Přístup celé rodiny ke sportu hraje hlavní roli v tom, jaký vztah k pohybu si dítě buduje. Pokud rodiče sami fyzické aktivity nevyhledávají a ani aktivně dětem nenabízejí pohybové kroužky, děti si ani neuvědomují, že jim něco chybí. Naopak pro děti z aktivních rodin je dostatek pohybu úplně přirozený,“ říká rodinná terapeutka Pavlína Schejbalová.

Podle čeho vybíráme sport pro své potomky?

Myslíte si, že hlavním zdrojem informací o možnostech sportovního vyžití ratolestí je internet? Mýlíte se. Rodiče jsou v tomto ohledu spíše konzervativní, a pokud jde o sportovní kroužky, dávají přednost stále spíše nástěnkám. Podle průzkumu 15 procent z nich hledá inspiraci pro výběr pohybových aktivit v nabídce školy, dalších 30 procent rodičů potom zkoumá nástěnky místních zájmových klubů, 10 procent odpovídajících pak dá zejména na doporučení přátel. Ukázalo se, že jen 16 procent rodičů využívá při výběru kroužků internet a sociální sítě.

„Přestože by rodiče často rádi děti přihlásili na neobvyklý sport, tak bohužel nemají úplný přehled o možnostech a novinkách v jejich okolí. Ať už se jedná o pravidelné kroužky nebo o sportovní akce během víkendu, rodičům může možnosti ukázat web Sportvokoli.cz, který pod správou Sazky a Českého olympijského výboru usnadňuje cestu ke sportu,“ říká Tereza Vyhnálková ze společnosti Sazka.

Samozřejmě byste neměli své děti do konkrétního sportu nutit, pohyb by jim měl v první řadě přinášet radost. Pozor na nereálná očekávání a vlastní přehnané ambice. Nechte je s klidným svědomím vyzkoušet klidně několik sportovních kroužků a disciplín, samy poznají, co jim bude vyhovovat nejvíce a který druh pohybu si oblíbí.

Bolí mě nožičky! Neumím to! Víme, jak zahnat nejčastější dětské výmluvy u sportu

Pohyb a sport podporují také školy

Je smutné, že se zahájením školní docházky se pohyb dětí často omezuje pouze na dvě hodiny tělesné výchovy týdně. Právě proto se školy mnohdy snaží hledat ještě jiné způsoby, jak dětem dopřát více sportu. Většinou jde o nabídku vlastních kroužků, ale v posledních letech je oblíbená také spolupráce škol s dalšími sportovními organizacemi. V průzkumu uvedlo 62 procent rodičů, že se škola jejich dítěte zapojuje do sportovních závodů a soutěží. Například do projektu Sazka Olympijský víceboj je aktuálně zapojena již čtvrtina českých základních škol, které s dětmi v hodinách tělocviku absolvují sportovní disciplíny navržené špičkovými odborníky. Na základě výsledků je pak dítěti bezplatně doporučen okruh sportů, který je pro dítě nejvhodnější.  

Kdy a jak začít s dítětem bruslit? Klidně ve čtyřech letech, ale musí mít zpevněný kotník

Jak na to, aby si vaše děti zamilovaly sport?

Podle odborníků rozhodují o celoživotním vztahu k pohybu v první řadě rodiče. Jestliže své potomky v dětství se sportováním včas seznámí, ti se k němu většinou rádi vrací i v dospělosti. Myslete na to i u svých dětí, období, kdy se dají semínka lásky k pohybu sázet, je totiž velmi krátké.

Říká se, že pohyb nás musí bavit, abychom se mu věnovali. Podle doc. MUDr. Martina Matoulka ze 3. Interní kliniky 1. LF UK a VFN je to ale trochu jinak. „Pohyb baví pouze toho, kdo měl možnost poznat ho ve spojitosti s nějakým příjemným zážitkem už v raném věku. Ovšem těchto vhodných období je v dětství jen několik: první trvá do dvou let věku, další nastupuje mezi pátým a sedmým rokem a třetím je puberta. Po jejím ukončení přirozený zájem o pohyb postupně mizí. Jedná se tedy celkově o krátké období, které je ale pro budoucnost člověka velmi důležité. Proto by ho žádný zodpovědný rodič neměl podcenit a propásnout tak jedinečnou možnost dát svému dítěti zdravý základ do života.“

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Batole, Školák, Děti a sport, Rodiče, Sport, Pohyb, Cvičení, hodiny, odolnost, pandemie, Láska, Hod, Hodina tělocviku, Tělocvik, Olympijský, LF UK, Dostatek pohybu, Ratolest, Kroužky, Sazka Olympijský, Český žák, Konzerva, Zdraví na Heureka.cz

Video