Maminka.czRecepty

Holandský řízek: Naučte se tento šťavnatý karbanátek podle videa

Recepty.cz kog 17.  6.  2020
Šťavnatý holandský řízek je vlastně takový karbanátek – s voňavým sýrem gouda, obalený v trojobalu. Tohle jídlo nepochází z Nizozemí, ale je typicky české. Už se vám sbíhají sliny? Připravte si ho třeba o víkendu k obědu, ten pravý "holanďan" se naučíte podle našeho video návodu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pochutnejte si na této klasice třeba v neděli k obědu. Naučí vás ji food blogeři Markéta a František Lorencovi, autoři blogu Neplecha na plechu ve videu v úvodu článku.

Suroviny na 4 porce

750 g mletého vepřového bůčku
mléko na namočení masa
200 g sýru gouda
1 vejce
pepř
sůl

Na trojobal:

hladká mouka
2 vejce
strouhanka

Co pořád vařit dětem? Kuře na paprice zbožňují, zkuste náš recept

Postup přípravy holandského řízku:

1. Aby byl holanďan dokonalý, je nejlepší si namlít vepřové maso doma. A nebojte se sáhnout po tučnějším bůčku, tuk nese chuť a z masa se při smažení vypeče. Namleté maso vložte do mísy a zalijte jej mlékem. Poté směs promíchejte, pořádně uhlaďte, přikryjte a nechte přes noc odležet v lednici. Mléko maso zjemní a holandské řízky budou mnohem chutnější.

2. Následující den přebytečné mléko sceďte. K masu přidejte nahrubo nastrouhaný sýr, vejce, pepř, sůl, vše promíchejte a nechte chvíli odpočinout, aby se chutě spojily. Do směsi můžete přidat ještě nadrobno nakrájenou petrželku, ale tradiční recept ji neobsahuje.

3. Nyní si připravte trojobal. Do jedné misky nasypte hladkou mouku, do druhé vyklepněte 2 vejce, přidejte 3 lžíce mléka a vidličkou je prošlehejte. Do třetí misky nasypte strouhanku.

Rajskou omáčku milují děti i dospělí. Tento recept zvládne každý

4. Z masové směsi tvarujte karbanátky. Směs je měkká a mazlavá, proto vám tvarování půjde nejlépe, když si připravíte misku s vodou a před tvarováním si vždy ruce namočíte.

5. Nakonec obalte připravené karbanátky v trojobalu. Nejprve v mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Holandské řízky smažte v rozpáleném oleji na pánvi do zlatova, přibližně 8 minut z každé strany. Podávejte je s bramborovou kaší nebo s vařeným bramborem a kyselou okurkou.

Není vám postup přípravy holandského řízku jasný? Nevadí! Podívejte se na video v úvodu článku a nechte si poradit od Markéty a Františka Lorencových, jak na to.

Musí umět špagety, krupicovou kaši a červenou omáčku! Kdo? Maminka roku!
Témata: Video, Recepty, Výživa a stravování, František, řízek, František Lorenc, Františka, Karbanátek, Nizozemí, Sýr, Vepřové, Směs, Vejce, Strouhanka, Vid, Mléko, Lorenc, Maso