Maminka.czTěhotenství

Holky kradou krásu, s klukem přiberete! Opravdu se ta těhotenství liší?

Barbora Vajsejtlová 5.  1.  2019
Skutečně vám to bude víc slušet, když budete čekat kluka? A bude mít vaše těhotenské břicho jiný tvar než v případě, že jste budoucí matkou holčičky? Zjišťovali jsme, jak se liší těhotenství, když čekáte dceru a když syna.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdybych měla rozhodnout o tom, které z mých těhotenství bylo lepší a kdy jsem se cítila lépe, musela bych si hodit korunou. Když jsem čekala syna, sice mi nebylo nijak závratně špatně, zato jsem přibrala pětadvacet kilo a vypadala jsem jako někdo, kdo může do minuty porodit cokoli včetně sloního mláděte.

Při druhém těhotenství s dcerou jsem sice přibrala výrazně méně (nepochybně proto, že jsem několik týdnů zvracela i po vodě), ale vypadala jsem příšerně. Moje pleť se očividně rozhodla projít druhou pubertou a tmavými kruhy pod očima jsem imitovala pandu. Za celou dobu těhotenství mi nikdo ani jednou neřekl, že mi to sluší, a všichni nápadně často mluvili o tom, že miminko bude určitě moc krásné. Očividně navzdory jeho matce.

Úsměvné pověry babiček: Posviťte do pochvy, dítě půjde za světlem

Je skutečně těhotenství, kdy čekáte kluka, tolik rozdílné od toho, po němž se stanete matkou dcery? Jak se budou chovat vaše hormony, vaše tělo a jak vaše psychika? Co z toho, co se o těchto těhotenských rozdílech povídá, jsou jen babské povídačky a co skutečnost? 

Kradou holčičky krásu? 

Rozdíly mezi holčičkami a kluky se projevují hned v prvních týdnech těhotenství. Už ve 3. týdnu těhotenství je hladina hCG v krvi vyšší (v průměru o 18,5 %) u matek, které čekají dceru, než u těch, které čekají syna. Právě větší hormonální výkyvy jsou také důvodem toho, proč ženy čekající holčičku trpí mnohem více těhotenskými nevolnostmi. Tuto skutečnost potvrdila už řada studií. Například výzkum provedený na Washingtonské univerzitě v roce 2008 prokázal, že ženy, které čekají holčičku, jsou mnohem častěji hospitalizované právě kvůli těhotenským nevolnostem.

Těžké nevolnosti jako měla Kate: Co je způsobuje a co uleví?

Četné nevolnosti jsou ostatně pravděpodobně jedním z důvodů, proč vzniklo rčení, že holčičky kradou svým matkám krásu. K tomu je potřeba připočíst skutečnost, že ženy, které čekají dceru, mají mnohem častěji problémy s akné. A tím těhotenské problémy spojené s holčičkami nekončí. Výzkum provedený na Wexner Medical Center (Ohio State University) zjistil, že na plody ženského pohlaví reaguje výrazně hůře i imunitní systém ženy a ta je náchylnější k zánětlivým procesům. Důsledkem toho jsou větší únava, pocit stresu i nejrůznější bolestivé stavy. Jistou útěchou může být to, že při těhotenství, kdy čekáte holčičku, se budete pyšnit většími vnadami než budoucí matky synů. Tvrdí to alespoň výzkum z roku 2013, který publikoval magazín Live Science. 

Holka nebo kluk? Poznáte, koho čekáte?

S chlapečkem víc přiberete 

Pokud v břiše nosíte kluka, připravte se na to, že váš váhový přírůstek bude výraznější, než kdybyste čekala dceru. Rozsáhlý výzkum z roku 2014, v jehož rámci odborníci z University of Georgia analyzovali téměř sedmdesát milionů těhotenství, ukázal, že mezi tím, kolik v těhotenství přiberete, a pohlavím očekávaného dítěte existuje jasná souvislost. A budoucí matky synů přibírají během těhotenství mnohem více. 

Když čekáte chlapce, existuje bohužel také větší pravděpodobnost, že se u vás objeví těhotenské komplikace. Tvrdí to alespoň australský výzkum z roku 2016, při němž odborníci došli k závěru, že pohlaví dítěte má přímou souvislost s výskytem komplikací v těhotenství, a z tohoto pohledu jsou na tom hůře ženy, které v břiše nosí kluky. Ve větší míře se u nich vyskytují těhotenská cukrovka, preeklampsie nebo vysoký krevní tlak. Stejně tak se u chlapců častěji objevuje předčasný porod. Zatím není zcela jasné, proč tomu tak je, ale jedním z možných vysvětlení jsou genetické rozdíly mezi placentou dívek a chlapců. 

Holky a kluci vypadají v děloze stejně! Kdy se jejich pohlaví začne lišit?

Pověry a mýty 

Kolem toho, jak se liší těhotenství, když čekáte dívku a když chlapce, koluje samozřejmě i spousta pověr a mýtů. Mezi nejznámější patří tvrzení, že pohlaví dítěte se dá poznat podle tvaru a velikosti břicha. U budoucích matek synů údajně trčí břicho dopředu, zatímco u holčiček je rozložené spíše do stran a je širší. Nicméně odborníci tvrdí, že to není zdaleka tak jednoznačné a jednoduché. Mýtus pravděpodobně vznikl kvůli tomu, že chlapci mají v průměru o něco vyšší porodní váhu než dívky. Jenže ve skutečnosti jsou rozdíly mezi váhou a velikostí novorozených holčiček a chlapečků tak nepatrné, že na velikosti břicha nemohou být znatelné, uvádějí odborníci mýtus na pravou míru. 

Kluci versus holky: Opravdu jsou rozdílní už od narození? Víme, jak to je!

Mnohem důležitější z hlediska velikosti a tvaru břicha je podle lékařů poloha, ve které se dítě nachází – a ta samozřejmě nemá nic společného s pohlavím dítěte. 
Stejně tak jste nejspíš slyšela o tom, že při těhotenství, kdy čekáte chlapce, vám mnohem rychleji rostou vlasy a nehty, jsou pevnější a vypadají lépe. Nicméně i toto tvrzení odborníci odmítají jako nesmysl bez jakýchkoli důkazů. Často se také uvádí, že chlapci mají v matčině břiše už od počátku pomalejší srdeční tep než dívky. Ale tuto pověru vyvrátila už v roce 2006 studie publikovaná v odborném magazínu Fetal Diagnosis and Therapy, při které se zjistilo, že mezi srdečním tepem nenarozených dívek a chlapců neexistuje v prvním trimestru žádný významný rozdíl. 

Kluci se rodí déle 

Z hlediska pohlaví však existují rozdíly i při samotném porodu. Rozsáhlý izraelský výzkum, kterého se zúčastnilo šedesát čtyři tisíc žen, dokázal, že ženy, které čekají chlapce, mají o sedmdesát procent větší pravděpodobnost, že budou rodit předčasně, než ty, které čekají dívku. Stejně tak existuje o deset procent větší pravděpodobnost, že budou rodit císařským řezem. Častěji se při porodu chlapců také musí přistoupit k použití kleští nebo zvonu. 

Kluk, nebo holka: jak se vyvíjejí pohlavní orgány miminka:

Lékaři z National Maternity Hospital v Dublinu zase zjistili, že porod chlapců je v průměru o něco delší než porod dívek. Matkám synů se také při porodu častěji píchá oxytocin, který má stimulovat kontrakce. Zkrátka, porody chlapců můžou být často komplikovanější. Napište nám do diskuze, jak to máte vy! 

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Miminko, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Live Science, Dublin, První trimestr, Významný rozdíl, Georgi, Zánětlivý proces, Rčení, Lis, Pravá míra, Břicho, Matka, Holčička, Váhový přírůstek, Císařský řez, Ženské pohlaví, Přímá souvislost, Magazín, Budoucí matka, Srdeční tep