[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Provázel mě celé těhotenství. Když mě bolela hlava, gynekolog řekl: přidejte více hořčíku. Když se objevila únava, doporučil totéž. A stejnou radu jsem slyšela i při nekonečných nevolnostech táhnoucích se bezmála do 20. týdne nebo občasných křečích v nohou. Byla samozřejmě spousta důvodů, proč jsem se necítila moc dobře.
A i když se mi to zdálo nakonec až podezřelé, bylo také spousta důvodů, proč na mé trable měl působit a působil právě zmiňovaný hořčík neboli magnezium. Je to totiž stopový prvek, který zasahuje snad do všech pochodů v těle a může je významně ovlivnit. V těhotenství obzvlášť.
Sám o sobě hořčík hraje roli v tzv. enzymatických procesech, což znamená, že se podílí na tvorbě každé buňky ve vašem těle. Zabezpečuje správnou činnost hormonů, je nedocenitelný jako strážce vaší srdeční činnosti, umí zabránit poruchám srdečního rytmu.
Hořčík dobře zvládá krotit vysoký tlak, zapojuje se do metabolismu neboli zpracování všech základních živin – tedy bílkovin, sacharidů i tuků (lipidů), skvěle klidní nervy, posiluje celou nervovou soustavu a podporuje správnou činnost svalů. A už jen z tohoto výčtu vám musí být jasné, že těhotné ženy právě magnezium potřebují jako sůl!
Když si vezmeme jedno po druhém… Enzymatické procesy a tvorba nových buněk jsou v těhotenství nad slunce jasné. Ve vás se během těhotenství vyvíjejí miliony nových buněk v podobě vašeho dítěte!
Musíte tedy zásobovat nejen sebe, ale i miminko, které se pak také zásluhou hořčíku bude vyvíjet správně. „Druhé zmíněné, hormonální pochody, jsou během těhotenství také velmi zásadní. Mnohdy s nimi souvisejí známé výkyvy nálad, jimiž jsou těhotné ženy doslova proslulé.
Jedním ze způsobů, jak je zmírnit, je právě podávání hořčíku. Protože mírní nervozitu, celkově kladně působí na centrální nervovou soustavu a umožňuje snáze odolávat stresu, který mnoho žen během gravidity zažívá – v práci, ale i doma, když se například objevují obavy, zda svou novou roli zvládnou,“ říká k tomu PharmDr. Michal Jungmann, MBA.
Co se týče podpory funkce svalů, je hořčík v graviditě neméně podstatný. Proč? Protože i děloha je sval a potřebuje dobře pracovat. Magnezium jí to umožňuje, respektive jeho dostatek.
„A například v Americe se hořčík stal nejznámějším tokolytikem, tedy lékem zmírňujícím riziko předčasného porodu. Je za tím právě jeho vliv na činnost svalů, drží dělohu v klidu, zmírňuje případné kontrakce.
Nemluvě o tom, že ji pomáhá také prokrvovat, protože zároveň stimuluje správnou činnost svalu srdečního, tedy optimální přívod krve do celého těla,“ pokračuje ve výčtu doktor farmacie s tím, že od 36. týdne už se naopak magnezium těhotným nepodává ideálně vůbec, aby se porod v pohodě rozběhl a děloha spolupracovala.
Mimochodem, pro svůj kladný vliv na svalovou činnost je magnezium doporučováno těhotným i v okamžiku, kdy se setkávají s křečemi. Nejčastější bývají v nohou (tyto křeče jsou jedním z příznaků nedostatku hořčíku – viz dále), ale mě třeba vyděsily na počátku těhotenství i křeče v podbřišku.
Stál za tím v důsledku nevolností zanedbaný pitný režim, na což lékaři dlouho nemohli přijít. A pak mě pro změnu spasilo – hádejte co? Minerálka s hořčíkem.
Celkem nenápadný stopový prvek sehrává i další velmi nápadné role. A velmi důležité. Jak na rovinu konstatuje PharmDr. Michal Jungmann, MBA:
„Například při obávané preeklampsii se podává tzv. magnezium sulfát. Je to injekčně podávaná látka, která pomáhá cévnímu systému dělohy a spolu s antihypertenzivy na zmírnění vysokého tlaku drží preeklampsii pod kontrolou.
Ta se týká obvykle prvorodiček, rizikové jsou v tomto ohledu ale také starší matky nebo ženy, které podstoupily umělé oplodnění.
Toto onemocnění o sobě dává zpravidla vědět mezi 25. a 37. týdnem, projevuje se opakovanými bolestmi hlavy, břicha, nevolnostmi, otoky, které neopadávají… a řeší se právě mimo jiné podáváním magnezium sulfátu. Po porodu vše samo odezní, ale během těhotenství je třeba preeklampsii včas řešit.“
Jak vidíte, magnezium je opravdu nepostradatelné. A pokud už teď pokukujete po tom, jak ho doplníte, a chcete vědět, kolik ho vlastně potřebujete, ještě těch dalších pár řádků dočtěte, všechno se dozvíte.
Hned vám prozradím třeba to, že průměrná potřeba hořčíku u netěhotné ženy se pohybuje okolo 350 mg na den. Během gravidity jeho potřeba vzrůstá, protože vzrůstá jeho spotřeba.
Jednak, jak už jsme řekli, potřebujete jej nejen vy, ale i vaše miminko, jednak vlivem narůstající činnosti močového měchýře dochází k jeho výraznějšímu vylučování. A defi cit se prohlubuje.
Že už vám chybí hořčík opravdu hodně, poznáte na základě několika symptomů: jste extrémně podrážděná, unavená, pobolívá vás hlava, můžete mít zažívací problémy, protože hořčík pomáhá upravit stolici, a když ho není dost, potrápíte se i na záchodě, velmi otevřeně řečeno.
Každopádně, na všechny signály hořčíkového nedostatku nečekejte, jednejte hned, jakmile víte, že jste těhotná, a navyšte svůj příjem na asi 400 mg denně. Co to v praxi znamená?
Musíte se zaměřit na svůj jídelníček a ujistit se, že obsahuje dostatek potravin s magneziem.
„Jsou to pochopitelně banány, o těch to víme skoro všichni. Potíž je, že abyste naplnila denní příjem magnezia, musela byste denně sníst něco přes kilo banánů! A to je samozřejmě nereálné. Proto se poohlédněte i po dalších potravinách. Skvělé jsou datle či sušené meruňky, obojí obsahuje až 400 mg hořčíku na kilo.
Zobejte mandle i další ořechy a semínka, připravujte si zelené listové saláty, nezapomínejte na červené maso, celozrnné obiloviny, dvakrát v týdnu zařaďte do jídelníčku luštěniny a popíjejte minerální vody s obsahem magnezia. U té nejznámější platí, že co láhev, to 250 mg hořčíku, což je značná část denní dávky,“ vyjmenovává Mgr. Adela Skoupá, hlavní výživová poradkyně z týmu Petra Havlíčka a máma malé Natálky.
Pokud si podle ní poskládáte takhle vzorný jídelníček, máte s hořčíkem vyhráno. Potíž nicméně je, že těhotným prostě často bývá zle a na vyvážené jídlo nemají ani pomyšlení. A když jim není zle, mají pro změnu nezřízené chutě a vzorný jídelníček je to poslední, čím se mohou pochlubit.
Pokud patříte k těm, které nejsou v jídle vzorové, nebo je například riziko, že vás potrápí vysoký krevní tlak nebo zmíněná preeklampsie, může vám lékař magnezium i předepsat či doporučit, ať se stavíte v lékárně pro další doplňky.
U zdravé těhotné s normálním jídelníčkem to podle výživové poradkyně nutné není. Nicméně jakmile něco kulhá, neváhejte a doplňujte hořčík prostřednictvím doplňků stravy.
„Vybírat se dá z tablet, kapslí i rozpustné formy. A konkrétní přípravek vám doporučí lékař nebo lékárník na základě vašeho aktuálního zdravotního stavu nebo konkrétního důvodu potřeby navýšení magnezia,“ říká k tomu PharmDr. Michal Jungmann, MBA.
Magnezium nicméně nikdy nedostanete samotné. V jednotlivých preparátech se kombinuje s prvky a látkami, které podporují jeho vstřebávání. Je to vitamin B6, tzv. pyridoxin. Přidávají se vitaminy C nebo E jako oxidanty. Naopak mu vadí přítomnost velkého množství vápníku, jenž jeho vstřebávání omezuje až na polovinu.
Mgr. Adela Skoupá Hlavní výživová poradkyně týmu Petra Havlíčka petrhavlicek.cz
Řada potravin, které obsahují požehnané množství magnezia, je pro těhotné těžko stravitelná. Luštěniny například obsahují hodně nerozpustné vlákniny, která znásobuje nechvalně proslulou zácpu. A to je v těhotenství velmi častý jev. Proto vyzkoušejte červenou čočku, jež patří k těm nejsnáze stravitelným luštěninám.
Totéž platí i o celozrnných potravinách, cereáliích. Je třeba tuto nerozpustnou vlákninu vyvažovat vlákninou rozpustnou, tedy získanou například z dužniny ovoce, jinak problémy s případnou zácpou mohou ještě vygradovat. Obzvlášť pokud vám gynekolog zjistil anemii a předepsal železo. To pak s nerozpustnou vlákninou opatrně!
Banány – 300 mg/kg Mandle – 2470 mg/kg Sušené meruňky – 320 mg/kg Datle – 435 mg/kg Lněné semínko – 2900 mg/kg Treska – 500 mg/kg Hovězí maso – 200 mg/kg Červená čočka – 36 mg/100 g Cizrna – 1150 mg/kg Pohanka – 1600 mg/kg Listový špenát – 800 mg/kg Minerální voda Magnesia – 250 mg/láhev
Zatímco u těhotných se potřeba magnezia zvedá o asi 15–20 procent, u kojících je to dokonce až o 20–25 procent. Proč? Roli hraje fakt, že hořčík se účastní tvorby nových buněk, tedy i tvorby mléka. Podporuje soustředění a maminky se na svá novorozená miminka soustředí ve dne v noci tak moc, že mluví až o „laktační demenci“.
Však to znáte, kojící matky mají, s nadsázkou řečeno, nulovou slovní zásobu a pořád něco zapomínají. S hořčíkem je to aspoň trochu lepší! V šestinedělí i později je velkým protivníkem také únava, proti níž je hořčík silným bojovníkem. A též pomáhá kojícím ženám chránit zuby.
„V těhotenství i při kojení se totiž změní složení slin u každé ženy, jsou agresivnější. Proto se často kojícím maminkám zuby rychleji kazí. Ale hořčík posiluje zubní sklovinu a umožňuje zubům se proti agresivnějším slinám snáze ubránit,“ říká Mgr. Adela Skoupá, podle které můžete využít toho, že při kojení máte pořád hlad a potřebu jíst.
Horem dolem se tak můžete ládovat dobrotami s obsahem hořčíku: mandlemi či jinými ořechy, sušenými meruňkami nebo klidně i těmi banány.
Hořčík zesiluje účinek některých léků, to je důležité vědět a vzpomenout si na to v případě, že nějaké budete brát.
Když si jdete pro léky na bolení hlavy, měl by vám někdo zároveň připomenout, ať zvýšíte příjem hořčíku, protože ten doslova otevírá cestu lékům tam, kam se potřebují dostat, a podporuje jejich další působení. Což platí v těhotenství i mimo něj (jakkoli vám v těhotenství všichni spoustu léků pochopitelně spíše zakážou, ale to asi víte).