Houbové recepty pro rychlé zpracování úrody

Sbírání hub baví malé i velké. A milovníci vaření však mají větší radost, když pak můžou v kuchyni pustit fantazii z uzdy a připravit pravé houbařské hody!

Krémová houbová polévka s nočky 

4 porce, 50 minut

Potřebujeme: 300 g lesních hub (např. lišky, hříbky), 2 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička kmínu, 1 l hovězího vývaru, sůl a pepř, libeček a petrželka; nočky: 1 vejce, 50 ml plnotučného mléka, hrst hub, hrst petrželové natě, 100 g krupice, sůl 

Houby očistěte a nakrájejte. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Orestujte ji dozlatova na lžíci másla, zasypte kmínem a moukou a restujte do světlé jíšky. Zalijte vývarem, přidejte houby, menší část si nechte stranou. Polévku vařte přibližně 20 minut. Mezitím si připravte nočky.

Vejce vyšlehejte v hrnku, přidejte mléko, nasekané houby a petrželku. Vmíchejte krupici a sůl. Uvařenou polévku dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami. Během varu lžící vkládejte nočky do polévky a vařte 6 až 8 minut. Zbývající houby orestujte na másle dozlatova. Polévku rozlijte do talířů a ozdobte orestovanými houbami. 

Klepněte pro větší obrázek

Topinky se smaženicí 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 1 lžíce sádla (případně máslo nebo olej), 1 červená cibule, 500 g lesních hub, 4 jarní cibulky, sůl a pepř, 2 lžičky kmínu, 1 chilli paprička, 2 vejce, menší chléb, olej na osmažení topinek, petrželka

Na sádle orestujte nasekanou červenou cibuli, přidejte očištěné a na menší kousky nakrájené houby a teprve potom přidejte i nasekanou jarní cibulku. Osolte, opepřete, vmíchejte kmín a restujte, až houby změknou, asi 10 minut.

Podle potřeby můžete podlít troškou vody. Ke konci restování přidejte nasekanou chilli papričku a vmíchejte vejce. Krátce orestujte. Na oleji (můžete i nasucho) osmažte plátky chleba. Ty pak ozdobte smaženicí a zasypte nasekanou petrželkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Nakládané houbičky 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 700 g lesních hub, cibule, mrkev, celer; nálev (na 750 ml vody) 250 ml 8% octa, 8 lžic krupicového cukru, 2 lžičky soli, 1 lžička kyseliny citronové, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 1/2 lžičky celého pepře, 1 lžička hořčičných semínek

Očištěné a pokrájené houby povařte 5 minut v osolené vodě se lžičkou octa. Narovnejte je do skleniček, přidejte koření a nakrájenou zeleninu. Zalijte teplým nálevem, uzavřete a sterilujte asi 15 minut. 

Kotlety na liškách 

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 4 kotlety s kostí, sůl a pepř, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 4 jarní cibulky, 400 g lišek obecných, 200 ml bílého suchého vína, 100 ml smetany 33%, 1 lžička kmínu; brambory: 600 g brambor typu A, 100 g špeku, 4 šalotky, 1 palice česneku, sůl a pepř, olivový olej

Brambory i se slupkou nakrájejte na čtvrtky. Přendejte je do pekáče, přidejte nakrájený špek, šalotky a rozpůlenou palici česneku. Dochuťte solí, pepřem a zakapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 40 minut.

Kotlety osolte a opepřete, obalte zlehka v mouce a zprudka opečte na oleji z obou stran dozlatova. Zabalte je do alobalu. Na výpeku orestujte nasekanou jarní cibulku a očištěné lišky, zalijte vínem, přidejte kmín a nechte redukovat asi 10 minut. Vmíchejte smetanu a poduste. Podávejte s pečenými bramborami.

Klepněte pro větší obrázek 

Hrnkové knedlíky s houbami 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 1 hrnek plnotučného mléka, 1 hrnek polohrubé mouky, 2 rohlíky, 100 g hub, 2 vejce, sůl, petrželka, 50 g másla

V míse smíchejte mléko, mouku, nakrájené rohlíky a houby. Přidejte žloutky, sůl a petrželku. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Hrnky (3 hrnky o objemu 250 ml) vymažte máslem, nalijte do nich ze 3 knedlíkové těsto a na každý z nich dejte plátek másla.

Hrnky ponořte do velkého hrnce ze 3 do vroucí vody tak, aby se vzájemně nedotýkaly, nesmí plavat ani se potápět. Přiklopte a na mírném ohni vařte přibližně 25 minut. Zda jsou hotové, poznáte, když do knedlíku zapíchnete párátko. Nesmí se lepit. Potom vyklopte a nakrájejte. 

Hovězí pečeně s houbami 

4 porce, 140 minut

Potřebujeme: 1 kg hovězí pečeně, 100 g špeku, sůl a pepř, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje, 2 lžičky kmínu, 300 g lesních hub Maso prošpikujte, zbylý špek dejte stranou. Maso osolte, opepřete a obalte v mouce.

Pečeni zatáhněte na oleji ze všech stran. Přendejte do pekáče, přidejte zbývající špek, kmín a očištěné a nakrájené houby. Přiklopte a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 2 hodiny. Podlévejte šťávou či vodou. Pečeni vyjměte, nakrájejte a šťávu dochuťte. Podávejte s knedlíky.

 Klepněte pro větší obrázek

Houbové karbanátky na salátu

4 porce, 35 minut

Potřebujeme: 2 lžíce sádla, 1 cibule, 300 g hříbků a lišek, 3 jarní cibulky, sůl a pepř, 1 lžička kmínu, 1/4 kapusty, 500 g mletého masa mix, hrst majoránky, 2 stroužky česneku, 1 vejce, strouhanka, listové saláty, zálivka podle chuti

Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte očištěné a na drobné kousky nakrájené houby spolu s jarní cibulkou. Osolte, opepřete, přidejte drcený kmín a restujte doměkka.

Vedle v hrnci vařte očištěnou kapustu asi 5 minut, potom ji nasekejte nadrobno, přidejte maso, majoránku, vejce, prolisovaný česnek, popřípadě strouhanku, aby se směs spojila. Vytvarujte malé karbanátky, skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut. Podávejte se salátem a zálivkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto : Ondřej Košík, dekor styling: Markéta Zindulková

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Dnes umíte druhé potěšit svým pracovním přístupem, ale také dát před přáteli najevo, co se ve vás skrývá za skutečnou sílu. Přesto dnes…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci