Maminka.czPředškolák

Hovno se neříká: Jak vysvětlit dětem, že jsou některá slova tabu?

Martina Machová 29.  6.  2019
Jak se zachovat – vysvětlit, mlčet, či hubovat, když mrně mluví jako dlaždič? A to i přestože vědci prokázali souvislost mezi zmírněním bolesti a používáním vulgarit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je těžké malému prckovi vysvětlit, že se určité slovo neříká, zvlášť když každodenně slýchá své blízké (rodiče, prarodiče, ale třeba i televizi), jak ono slovo zcela přirozeně, mnohdy s evidentním zadostiučiněním, potěšením a úlevou používají.

Na druhou stranu děti rodičů, kteří neslušná slova běžně nepoužívají, se obvykle v raném dětství bez těchto slov obejdou.

Zlom nastává až příchodem do školky a hlavně školy a také pochopitelně v případě, že se s nimi o znalost peprnějších slov pravidelně dělí starší sourozenec. Jak s takovými situacemi naložit?

Mluví sprostě? Říká, co nemá? Zachovejte klid a obrňte se trpělivostí

Jako když se kouknete do zrcadla…

„Jestliže je v rodině zvykem běžně hovořit jako dlaždiči (s prominutím k této profesi), není možné chtít po dítěti, aby mluvilo slušně. Opět zde platí, že vychováváme vzorem a děti nás jen zrcadlí,“ píše ve čtivě laděné publikaci o výchově s příznačným názvem „Jak na to?“ Markéta Skládalová.

Pochopitelně se občas stane, že to i slušně mluvícím rodičům takříkajíc „ujede“, tehdy autorka radí udělat tu nejjednodušší a nejpřirozenější věc: Omluvit se a vysvětlit dětem, že takto mluvit nechcete. Děti mají úžasnou schopnost přijmout vaše tvrzení jako danost a dále se tím nezabývat.

Co byste před dětmi nikdy neměli vypustit z pusy

Čím více to rozbíráte, tím je to horší

Čím větší pozornost budete před dětmi určité věci věnovat, zvláště týká-li se to zapovězených slov a činností, tím více je to bude zajímat, přidávat dané věci na důležitosti a takřka magicky přitahovat. (Podobně jako tomu bylo v pohádce o třinácté komnatě.)

Mnohdy úplně stačí vysvětlení v duchu: „To je ošklivé slovo, my s tatínkem tak nemluvíme, prosím, nepoužívej ho ani ty.“ Nepřidávejte vulgaritě na důležitosti a váze svým enormním zájmenem a květnatým vysvětlováním, zvláště tehdy, kdy dítě zcela evidentně netuší, co daná věc znamená a jak zapůsobí její hlasité vyslovení na druhé (zejména znalé dospělé).

Vliv mají nejen rodina a kamarádi, ale také média

Jistá dávka vulgarity je zejména během dospívání trochu neohrabaným způsobem vymezení se vůči okolí, vůči dospělým. Pubertální děti mnohdy mívají pocit, že jsou díky peprné mluvě více „cool“.

V mnoha případech bohužel platí, že čím menší sebevědomí jedinec má, čím menší má pocit vlastní ceny, tím více se musím vymezovat. Sebejisté a vyrovnané děti, které samy sobě a svému okolí nemusí neustále něco dokazovat, takové „berličky“ potřebují v daleko menší míře! A právě tímto směrem mohou rodiče napnout síly už v batolecím věku

Děti a sprostá slova: Peprné výrazy prostě milují

Když už ví a rozumí: Aneb vulgarita jako analgetikum?

Zhruba před osmi lety byla v britském časopise NeuroReport publikovaná zajímavá studie, která se zabývala souvislostmi mezi užíváním vulgárních výrazů a bolestí, respektive tlumením bolesti. Tým výzkumníků mimo jiné prokázal, že použití sprostého slova u jedinců, které jej však běžně neužívají (!), vede v momentální situaci k snížení pocitu bolesti.

„Zřejmé je to, že nadávání spouští nejen emocionální reakci, ale také fyzickou, čímž lze vysvětlit, proč staletí staré praktiky klení vůbec vznikly a přetrvaly do dneška,“ uvádí dále jeden z autorů studie. Lze se tedy pak větším dětem divit, že se podobně jako my dospělí výjimečně uchýlí ke „slovu, které se neříká“?

Šestiletá holčička vypráví, jak je těžké být matkou

GALERIE: Život s dětmi je někdy těžký. Na tohle vás nepřipraví žádné příručky o rodičovství
Únava, mnoho aktivit, autoritativní výchova. To vše prohlubuje období vzdoru
Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství

 

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Chování a vztahy, Rodiče, Tabu, Druhá strana, Ošklivé slovo, Použití, Velké dítě, Určitá věc, Výzkumník, Velká pozornost, Vymezení, Nejjednodušší věc, Rané dětství, Tlumení, Hovor, Analgetikum, Vulgární výraz, Bolest, Zmírnění bolesti, Malá míra