Maminka.czZdraví

Virus HPV způsobuje bradavice, opary i rakovinu! Lze se bránit?

Simona Procházková 20.  2.  2019
Riziko nákazy touto infekcí se týká každého z nás. Jde totiž o vůbec nejčastější sexuálně přenosnou infekci a v průběhu života se s ní setká až 80 % lidí. A vůbec to neznamená, že abyste se nakazili, musíte být nutně promiskuitní! Většinou se s infekcí organismus vyrovná, ale pokud ne, může dojít k závažným, někdy až život ohrožujícím onemocněním.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lidské papilomaviry HPV (human papillomavirus neboli lidský papilomavirus) jsou skupinou virů napadajících kůži a sliznici člověka, hlavně v oblasti genitálu a konečníku. Popsáno je přes sto různých typů, z nichž některé jsou například zodpovědné za vznik nevzhledných bradavic (na dlaních, ploskách nohou, krku nebo genitáliích), oparů (na rtech, případně taktéž v oblasti genitálu), také ale mohou být, v tom nejhorším případě, příčinou nádorového bujení.

Nebezpečná infekce HPV: Braňte se!

Jak se mohu nakazit?

Infekce lidským papilomavirem je poměrně častá a týká se všech sexuálně aktivních žen i mužů. Spousta lidí se mylně domnívá, že nákaza je možná pouze v případě, že často střídáte sexuální partnery. Není to pravda! Nezodpovědné chování je pouze jedním z celé řady rizikových faktorů a nelze předem říci, u koho se infekce HPV rozvine v nemoc a který organismus se s ní naopak snadno a bez potíží vyrovná.

Stejně tak lékaři nedokáží poznat, u koho z páru se infekce objevila dříve. Ta může v některých případech během pár měsíců odeznít, jindy v těle přetrvává několik let a postupně se může rozvinout v závažné onemocnění.

Kromě karcinomu vaginy, vulvy, penisu, análního karcinomu a některých nádorů v oblasti hlavy a krku to mohou být také nezhoubná onemocnění, například papilomatóza hrtanu (infekční choroba, charakteristická prorůstáním bradavičnatých výrůstků v oblasti hrtanu a hlasivek, která způsobuje poruchy dýchání a hlasu).

Očkování proti HPV je i pro chlapce. Má smysl je nechat očkovat?

Čípek pod dohledem!

Nejčastějším nádorovým onemocněním způsobeným infekcí HPV je karcinom děložního hrdla. Dobrou zprávou je, že se jedná o jediné HPV onemocnění, jehož počáteční stádia lze snadno odhalit pomocí pravidelných gynekologických prohlídek.

Rakovina děložního čípku vzniká průměrně za 15 let od infekce vysoce rizikovými typy HPV a projevuje se krvácením po styku, bolestmi v zádech a podbřišku a krvavými výtoky.  Tím, že má lidský papilomavirus schopnost usídlit se v buňkách kůže a sliznic, může vyvolat nádorové onemocnění či přednádorové změny i v dalších částech tzv. anogenitální oblasti – tedy u žen v pochvě a zevních rodidlech (vulvě), u mužů na penisu, u obou pohlaví pak v anální oblasti.

Jde sice o choroby s nižším výskytem, než je karcinom děložního hrdla, ale na rozdíl od něj nemají žádný screeningový systém, který by umožnil odhalit včasné stadium nemoci. Diagnostika těchto relativně vzácných karcinomů je obtížná, a tak bývají bohužel zpravidla zachyceny až příliš pozdě.

Bradavice nejsou banalita!

Genitální bradavice jsou vůbec nejčastějším HPV onemocněním, jehož výskyt v posledních letech dramaticky roste. Podle výsledků studií z Velké Británie, kde se výskyt genitálních bradavic sleduje pomocí registrů, se za posledních deset let zvýšila četnost jejich výskytu dokonce čtyřikrát.

To potvrzují i data z vybraných pracovišť v České republice – některá hlásí až pětinásobný nárůst, a to zejména mezi mladými lidmi.

O co jde? Genitální bradavice (tzv. kondylomata) jsou nezhoubné útvary na pohlavních orgánech, které vznikají již několik měsíců po infekci HPV a napadají ženy i muže. Mohou významně ovlivňovat intimní život jedince, a i po vyléčení mají tendenci se vracet. Léčba tak bývá během na dlouhou trať.

Existuje prevence? Ano!

Málo se ví, že HPV infekce se nepřenáší jen pohlavním stykem, ale rovněž i mazlením a orálním sexem, ani použití kondomu tedy není 100% ochranou. Navíc infikovaná osoba většinou nemá žádné příznaky a vůbec netuší, že je přenašečem viru.

Nejúčinnější prevencí proti nákaze HPV viry je v případě žen kombinace očkování proti HPV, pravidelných stěrů z děložního čípku (1x ročně v rámci gynekologické prohlídky) a provedení HPV testu. Ten si můžete vyžádat u svého gynekologa.

Není sice hrazen zdravotními pojišťovnami, představuje ale chytrou investici do svého zdraví. Očkovat se mohou nechat také muži. Děti ve věku 13 let mají vakcínu proti HPV hrazenou z prostředků veřejného zdravotního pojištění, určitě se proto vyplatí zamyslet se nad možností nechat naočkovat své potomky.

Alarmující čísla: Až 80 % Čechů má pohlavní vir, který způsobuje rakovinu

Témata: Zdraví, Praktické rady, Očkování, Rak, Rakovina, Infekce, Prorůstání, Banalita, Investice, Vír, Vir HPV, Vir, HPV, Onemocnění, Česká republika, Genitální bradavice, Nákaza, Brad, Pojištění, Bradavice, Opar, Karcinom, Velká Británie, Sliz, Zdraví na Heureka.cz